BIFED DÖRT YAŞINDA
Dört yaşına giren Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali 11-15 Ekim 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Dünyanın en seçkin belgesel filmleri üzerinden hem sorunları hem de çözümleri paylaşmayı, tartışmayı amaçlayan festival, dayanışma köprülerini güçlendirecek farklı alanlardaki çabaları da içine alan anlamlı bir program sunma amacında.
#BIFED2017 Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali’ne Başvurular Devam Ediyor.
Son başvuru tarihi: 15 Mayıs 2017
UMUDU VAR EDEN KALICI BİR PLATFORM OLUŞTURMAK İÇİN VAR
11-15 Ekim 2017
Geçen yıl üçüncü yılında festivale 58 ülkeden 280 film başvurdu ve bunlar arasından seçilen 60 film festivalde yarıştı ya da gösterildi. 30’un üzerinde filmin Türkiye’deki ilk gösterimi gerçekleştirilirken, 10 filmin de dünyadaki ilk gösterimleri Bozcaada’da BIFED’de oldu.
11-15 Ekim tarihleri arasında Bozcaada’da gerçekleştirilecek olan festivalin Uluslararası Yarışma ve Uluslararası Gaia Öğrenci Ödülü bölümleri için başvurular açıldı. Başvuru için son tarih 15 Mayıs 2017.
BAŞVURULARDA BAŞVURU ÜCRETİ YOK, GÖSTERİMLERDE BİLET ÜCRETİ YOK
Her şeyin hızla tüketildiği bir dünya düzeni içinde bağımsız ve hakikati arayan belgesel yapmak artık çok daha zor. Ana akım medyanın gerçeğe neredeyse tamamen gözlerini kapadığı bu sistem içinde bağımsız belgeselcilere kalan tek alan festivaller. Ancak tüm dünyada başvuru ücreti alan festivallerin sayısı her yıl artıyor ve çok seslilik azalıyor. Bütün bunlara ek olarak üretim ve gösterim aşamalarında yani tüm süreçlerde önemli engellerle karşılaşan Avrupa, ABD ve Kanada dışında kalan büyük coğrafyada yaşayan bağımsız yönetmenlerin zaten dar olan yaşam alanı gittikçe daha da küçülüyor.
Bozcaada Belediyesi, Boztid Bozcaada Turizm İşletmecileri Derneği ve tüm Bozcaadalıların desteği ile Bozcaada yapılan Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali BIFED büyümemekte inat ediyor. Katılımcılarına festival boyunca kalacak sıcak ve güzel bir yuva sunmaya, yönetmenleri ve iyi örnekleri ödüllendirmeye devam ediyor.
BIFED başvuru ücreti almamakta, Asya, Afrika, Güney Amerika ve tüm diğer sesini duyuramayan büyük coğrafyaların sesi olmakta, farklı ve yeni pencereler, bakış açıları sunmakta inat ediyor.
BIFED herkese açık, herkese eşit yaklaşan, paylaşan, tartışan ve üreten bir platform olmaya devam ediyor. Uluslararası ana yarışma ve Gaia öğrenci filmleri yarışması filmlerinizi bekliyor.
BIFED ekibi
www.bifed.org
Şebnem Konçak Demirtaş
0532 712 51 90
HOŞGELDİNİZ
Hakikatin gittikçe daralan dünyasında bırakın sesini çıkaramayanın hakkını, kendi hakkımızı savunmak bile imkânsızlaşıyor. Yeni özgürlük, dayanışma ve paylaşım alanları bir yandan da yanlışa, kötüye karşı savunmasız alanlar: Sanal alem örneğin.
İnsanoğlu sesini çıkaramayan, kendini savunamayan her şeyi yarım yüzyılda yok etme yolunda çok önemli mesafe kat etti. Kum bile bitiyor. Oluşumu dört milyar yıl süren kumu elli yılda bitirdik, sırf şişeler depozitosuz olsun diye. Köpek balıkları, orkinoslar, içme suları, tilkiler, filler, yağmur ormanları, ıstakozlar… İnsanoğlu sesini çıkaramayan, ağlayamayan, bağıramayan her şeyi tüketiyor.
Bütün bu olan bitene direnişimizi seslendirebileceğimiz alanlar da gittikçe azalıyor. Hele sesimiz üçüncü dünyadan bir yerden, Mogadişu’dan, Şam’dan, Beyrut’tan, Afyon’dan, Lhasa’dan çıkıyorsa hiç duyulmuyor. Filmi yapmak bir dert, paylaşmak, yayınlamak daha büyük dert. Ana akım televizyonlar gerçeğe neredeyse tamamen kapalı, kör ve sağır.
Biz bağımsız belgeselciye kalan tek alan festivaller. Onlar da tüm dünyanın gidişine uymuşlar, büyüyorlar, büyüdükçe güzelliklerini kaybediyorlar. Avrupa’da birçok festival inanmak zor olsa da katılım ücreti koydu. Tıpkı ABD’deki festivallerin çok uzun zamandır yaptıkları gibi. Kötü iyiyi örnek alacağına iyi kötüyü örnek alıyor. Bozcaada’daki festivalimiz büyümemekte inat ediyor. Bozcaada’daki festivalimiz yerel yönetimimiz ve hemşerilerimizin desteğinden başka destek almamakta direniyor. Bozcaada’daki festivalimiz filmi seçilen katılımcılarına kalacak sıcak ve güzel bir yuva sunmaya devam ediyor. Bozcaada’daki festivalimiz yönetmenleri ve iyi örnekleri ödüllendirmeye devam ediyor. Bozcaada’daki festivalimiz katılım ücreti almamakta, kadın yönetmenlere yüzde elli yer vermekte, küresel güneyin sesi olmakta, jüride kadın oranını yarıdan fazla tutmakta, çalışan ekibinde yüzde doksan oranında kadın istihdam etmekte inat ediyor. Tıpkı adamız ve onun yerel halkıyla üreticileri gibi büyümeyip çocuk kalmakta inat ediyoruz.
AMAÇ
BIFED festivalini dünyanın sorunları ve zenginlikleriyle ilgili filmlerin ve her türlü sanat eserinin üretimine ve sunumuna yeni bir neden oluşturmak ve ciddi ve bağımsız bir platform yaratılmasına öncülük etmek ve bu çalışmaları ödüllendirmek için yapıyoruz.
Çok fazla bilginin ve bilgi olmayan verinin bütün mecralarda korkunç bir hızla aktığı bir çağda yaşıyoruz. Daha yavaş, daha yerel ve daha küçük ama en önemlisi daha doğru, daha hakiki olanı, bilgiyi birlikte aramak için bu festivali yapıyoruz.
Ekolojik sorunlar bir yandan büyür ve çeşitlenirken bir taraftan da umut verici gelişmeler oluyor. Festivalimizi de ümit veren kalıcı bir platform oluşturmak için yapıyoruz.
Umuyoruz ki Bozcaadalılar, çiftçiler, üreticiler, bilim insanları, sanatçılar ve tüm konuklarımız BIFED sayesinde en son teknolojik gelişmelerden, en büyük felaketlerden ve buluşlardan, en yeni belgesel tekniklerinden ve birbirlerinden haberdar olacaklar. Umuyoruz festivalimiz kardeşlik ve dayanışmayı arttıran bir rol oynayacak.
BOZCAADA
Antik çağlarda Leukophrys, Yunan mitolojisinde Tenedos adıyla bilinen Bozcaada, içinde bulunduğu coğrafyadan farklı iklimi, temiz kalmış denizi ve kendine özgü içe dönük yaşamı ile küçük bir kuzey Ege adası…
Mitolojide denizler tanrısı Poseidon’un torunu Tenes tahta bir kutu içinde denize atıldığında, dalgaların onu Leukophrys adasına sürüklediği söylenir. Tenes burada karaya çıkar ve adaya yerleşir, yabani asmadan ürettiği üzümle adayı zenginleştirir. Bağcılık ve şarap kültürü, Tenedos adasının simgesi olarak üçbin yıldan günümüze ulaşır.
Bozcaada tarihi boyunca çeşitli ulusların istilasına uğramış, göçler ve savaşlarla nüfusu sürekli değişmiştir. 1500’lü yıllardan itibaren Osmanlıların egemenliğine girmiş olan adada Türklerle Rumların geliştirdiği zengin ortak kültür, 1960’lı yıllardan itibaren Rumların adadan göçe zorlanmasıyla zayıflamış, bağcılık ve şarap üretimi gerilemiştir.
Son yıllarda bu özgün kültürün yeniden canlandırılması için yapılan çalışmalar, yerel tatların korunup tanıtılması ve bağcılıkla şarapçılığın gelişmesi, ne yazık ki Bozcaada’nın kaldıramayacağı kadar hızlı ve büyük bir turizm hareketini de beraberinde getirmiş, giderek artan aşırı turizm yükü, adanın sakin ve temiz çevresini tehdit eder hale gelmiştir.
Adanın tamamının doğal ve tarihi sit alanı olması sayesinde, bugüne kadar aşırı ve çirkin yapılaşma bir ölçüde önlenebilmiş olsa da, bu gün özellikle bakir koylar ve orman alanları büyük bir yapılaşma tehdidi altındadır. Bozcaada’yı, kültürü, temiz çevresi, yerel üzüm türleri, balıkları, kuşları, tavşanları, kirpileri, kedi ve köpekleriyle ve sakin yaşam tarzıyla geleceğe taşımak, doğayı gerçekten seven insanların çabalarıyla mümkün olabilecek…
İLETİŞİM
Bozcaada Belediye Başkanlığı Bozcaada, Türkiye
+90 541 534 20 59
info@bifed.org
Sayfa Düzeni: Tenise Yalçın evetbenim
Bilgi: Şebnem Konçak Demirtaş – BIFED ekibi www.bifed.org