aatiyatro
Bükyük Şehir
5-12-19 Mart 20.30 Şişli Black Out Sahnesi
2O Mart 20.30 Caddebostan Kültür Merkezi
25-26 MART MODA SAHNESİ 20.30
yazan yeton neziray
çeviren senem cevher
yöneten arif akkaya
sahne tasarımı candan seda balaban arif akkaya
kostüm tasarımı candan seda balaban
ışık tasarımı arif akkaya
oyuncular
ali burak palabıyık, atılgan gümüş, bekir çiçekdemir, berkin özuyanık , esin doğan, şeyla halis
aatiyatro nun ilk oyunu Büyük Şehir… Ötekileştirilen azınlıklar…
Almanya dan Kosova ya sınır dışı edilerek gönderilmiş bir ailenin başından geçen traji komik olaylar … ve şantiyeye dönen Şehir.
Oyundan Tadımlık Replikler
GÖÇMENLER SADECE GÖÇERKEN GÖÇMENDİR
Hükümet—-Biz, bir gurup vatansever,yeni bir düzen kurma çabasındayız!
İşAdamı—- “Şehir” geliştikçe çukurlarla dolar. Çukurlardan kaçmamızın imkanı yok! Anlayın bunu!
Memur—- Şikayetlerinizi Belediyemizdeki şikayet kutusuna atın!
Temizlik Görevlisi—- O gün Kutu’da diğerlerinden farklı bir Mektup buldum!
Baba—-“Küçük Kızım Ölüyor” Belediyenin verdiği izinle , bir inşaat şirketinin kazdığı “Çukur“ yüzünden!
5-12-19 Mart 20.30 Şişli Black Out Sahnesi
Abide-i Hürriyet Cad.No.211 Black Out Alışveriş Merkezi C Blok Şişli 0212 233 12 05 Biletix
2O Mart 20.30 Caddebostan Kültür Merkezi Bağdat Caddesi Haldun Taner Sokak no.11 Kadıköy 0216 467 36 00- 467 25 68
25-26 MART MODA SAHNESİ 20.30
Caferağa mah.General Asım Gündüz Cad.Halil Etham sok.
tel:0216 330 58 00
Emekleri için Hakan Elbir, Klik Stüdyo Gülay Ayyıldız Yiğitcan, Ali Kemal Karasu ,Kemal Yiğitcan, Tolga Gürocak ,BO Sahne Nilüfer Bıyıklı, Levent Özdilek ve Rika Halis e teşekkür ederiz.
6 şubat 2014
aatiyatro
dünyanın ve ülkesinin üzerinden ….seçtiği oyunları… ilkesi ve yaratı gücünden vazgeçmeden …ironik , duruşu ve söylemi olan oyunları ilke edinmiş …muhalif oyun ve oyuncuları içine katarak a dan başlayan tiyatro..
aatiyatro düşü
kendi yaratıcı kadrosunu kurarak…. ekiplerini oluşturmak …usta çırak ilişkisinden devam ederek kendi oyuncusunu yetiştirmek … yani adam gibi adam yetiştirmek. … yani bu uzun soluklu süreçte tiyatro mikrobu yetiştirmek…
30 Haziran 2014 yazarla yazdığı oyun metni üzerinden tanışılan ve Yeton Neziray ın üç oyununun oynanmaya karar verildiği gündü , bu gün ise Büyük Şehir adı ile seyirciyle buluşarak Türkiye prömiyeri yapıyoruz.
Yeton Neziray Kosova Cumhuriyeti, 1977 doğumlu. Toplumsal ve sosyal sorunları dünyaya duyuran Arnavut kökenli bir yazar. Neziray, savaşın getirdiği trajedileri, insanların yaşadığı çaresizlikleri, sıkıntıları, delilikleri, traji- komik hikâyelerle anlatarak evrensel bir değere taşıyor.
Oyunları Kosova dışında; Amerika, Avusturya, Sırbistan, Bosna-Hersek, Fransa, Makedonya, Slovenya ve İsviçre’de sahnelen Neziray, “kadın-erkek eşitliği”, “demokratikleşme”, “merkezi yönetim”, “insan hakları”, “taciz”, “entegrasyon”, “azınlık hakları” gibi konuları kaleme alır.
Yeton Neziray’ın Senem Cevher tarafından dilimize çevrilen ilk oyunu, Köprü adlı çocuk oyunudur. İki köyü birleştiren köprünün yıkılması ile yaşanan olayların anlatıldığı bu oyunda, iki köyden arkadaş olan ve birbirini seven iki çocuğun ailelerini ikna etmesiyle köprü yeniden inşa edilir. KÖPRÜLERİN MİLLETLERİ, ÜLKELERİ BİRLEŞTİRDİĞİNİ VURGULAR YAZAR. Bunu da çocuklara yaptırır. En masum, en temiz, en saf olan çocuklardır çünkü. Onlar barış içinde yaşamayı, arkadaşlarıyla oynayabilmeyi, köprüyü geçip diğer köydeki arkadaşını görmek ister.
Yazarın ikinci oyunu Şehir Büyüyor (Yue Madeleine Yue) yine Senem Cevher tarafından dilimize çevrilmiştir. Almanya’dan Kosova’ya zorla gönderilmiş bir Roman ailesinin traji-komik öyküsü, ilk kez 24 Şubat 2012’de, Viyana Volkstheater’da (Avusturya) sahnelenmiştir.
Almanya’dan Kosova’ya gelen Roman aile, yeni bir sosyal ve politik düzenlemelerle karşı karşıya gelir. Bu acımasız düzen içinde hayatta kalmaya çalışır. Bir gün kızları Madeleine, belediyenin kazıdığı bir çukura düşünce, ailenin hayatı alt üst olur. Baba, kızını iyileşmesi için, Almanya’ya götürmek ister ve Alman Konsolosluğu’na başvurur. Aynı zamanda baba, çukurların açık kalmasından dolayı sorumlu olan iş adamını mahkemeye verir. Fakat katı bürokrasi ile yüz yüze gelir. Konsolosluktan cevap gelir, “Kızınıza Schengen vizesi verebilmemiz için kızınızın hasta olduğuna dair sağlam delillere ihtiyacımız vardır.” Bu haber geldiğinde, kız ölmüştür. Madeleine’in ölümüyle yazar, hem Kosova’daki savaş sonrası durumu, hem de Avrupa’daki Romanların durumuna işaret eder. Neziray, “SINIR DIŞI ETME”, “IRKÇILIK” ve “SÖZDE DEMOKRASİ”YE ELEŞTİREL YAKLAŞIMIYLA AVRUPA BİRLİĞİ’NE gönderme yapar. Oyunda, baba, Alman Konsolosluğundaki görevliye, “Romanlar söz konusu olduğu zaman, Alman demokrasisi ‘Nazi Demokrasisi’ne dönüşüyor,” der. Oyundaki ironinin ivme kazandığı nokta ise, k
ızın isminin Amerika Eski Dışişleri Bakanı Madeleine Albright’tan almış olduğudur.
aatiyatro olarak Neziray ın üçlemenin ikinci oyunu olan Tiyatronun Üzerinden Bir Kuş Uçtu ve Aşk Zamanı Savaş ı bütçe ya da sponsor bulabildiğimiz zaman yapmayı düşünüyoruz.
Sayın Neziray ın yazdığı gibi, “hikâye anlatmayı bıraktığımız an, hayata dair hiçbir şey hatırlamayacağız. Biz de öyle “Hikayelerinizi anlatarak yolumuza devam edeceğiz.
Saygılarımızla
aatiyatro
HABER KAYNAK:
Arif Akkaya arifakkaya1@gmail.com
Görseller aatiyatro
![]() |