Gülsin Onay: “Hayatımda 3 kez uçak kaçırdım..
80 Ülkede verdiğim 2500 konser için yüzlerce kez uçağa bindim, 2 kez Kıbrıs 1 kez de Berlin’de başıma geldi.. Üçünde de öyle olaylar oldu ki, iyi ki kaçırmışım dedim..Bugün eğer sabah gitmiş olsaydım;
Kıbrıs’ın muhteşem güzelliklerini; Otello Kalesi, St. Barnabas Kilisesi, Caterina Cornaro’nun yaşadığı evi görmeyecektim, Sevgili Esra Uluçaylı ile Harika bir gün geçiremeyecektim..Kapanış konserinde Sevgili Esra Poyrazoğlu Alpan ve sevgili Arman Ratip’in güzel performanslarını dinleyemeyecektim, Jale Derviş anısına düzenlenen ve adımın verildiği festivalin hazırladığı güzel Jale Derviş dokümanter filmi izleyemeyecektim, Ödül Töreninde gençlerimizle birlikte coşkuyu yaşayamayacaktım ve “Gülsin Onay Ödülü” nü kendi ellerimle genç yeteneğimiz Görsev Tepe’ye ( Babası sevgili Kıvanç Tepe ile yıllar önce Tchaikovsky piyano konçertosunu askeri bando orkestrasıyla seslendirmiştik..)
veremeyecektim, muhteşem günün sonlarında Magusa’nın eşsiz denizine giremeyecektim..
Az sonra değerli jüri üyeleri ile akşam yemeğinde taklidimi yapacak olan Erkan Dağlı’nın performansını da heyecanla bekliyorum..”FİKRİ TOROS:
Kıbrıs Polifonik Korolar Derneği, Mağusa Belediyesi ve Doğu Akdeniz Üniversitesi işbirliğiyle ve Jale Derviş Hanımefendi anısına Rauf R.Denktaş Kültür ve Kongre Sarayında gerçekleştirilen Gülsin Onay Piyano Festivali devam ediyor.
Dün akşamki muhteşem resitalin ardından, dünyaca ünlü sanatçı Gulsin Onay’la bu sabah toplu ve bireysel masterclass çalışmaları yaptık, sonrasında da juri heyetine performanslarımızı sunduk.
Özelde piyano, genelde müzik sanatına ilgi duyan tüm katılımcılar için unutulmayacak değerde bir Festival günü oldu. Birçok genç yetenekle ve eğitmenleriyle tanışmaktan büyük bir memnuniyet duydum!
Başta Sayın Gülsin Onay, Rana Erozan Ulucay ve Erkan Dağlı olmak üzere, festivale katkı koyan herkesi tebrik eder, ve sonsuz teşekkürlerimi sunarım…GÜLSİN ONAY:
Kıbrıs Polifonik Korolar Derneği tarafından düzenlenen #gulsinonaypiyanofestivali’nin ikinci gününe “Toplu Atölye Çalışmamız” ile başladık. Yoğun katılımla gerçekleşen çalışmamıza, katılan tüm yeteneklere sonsuz başarılar diliyorum. Gözlerdeki müzik heyecanı hiç sönmesin!
Sırada bireysel atölyeler.RANA EROZAN ULUÇAY:
Chopin’i iliklerimize kadar hissettik. Müthiş bir duygu. Teşekkürler Gülsin OnayFİKRİ TOROS:
Gulsin Onay’ın eşsiz Chopin yorumlarıyla hafızalarda kalacak bir resital oldu..FİKRİ TOROS:
Rana Erozan Ulucay ve Erkan Dağlı’nın katkılarıyla bugün başlayan piyano festivaline ilham veren Gülsin Hanımefendi’ye yürekten teşekkürler…GÜLSİN ONAY:
Bu Harika etkinliği düzenleyen Othello Çoksesli Korosu Şefleri Rana Uluçay ve Erkan Dağlı’ya; Konsere Katılan KKTC Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay’a, KKTC Lefkoşa Büyükelçimiz Murat Başçeri ve eşi Esin Başçeri Hanımefendi’ye, KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Tevfik Algan, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Yılmaz Yıldırım, CTP Girne Milletvekili Fikri Toros ve tüm sanatseverlere sonsuz teşekkürler… “Kıbrıs’ta adıma düzenlenen Piyano Festivali Açılış Konseri Chopin’in Eserleri ile hepimizi güzel diyarlarda birleştirdi..”Değerli Sanatseverler,
Kıbrıs Polifonik Korolar Derneği, Gazimağusa Belediyesi ve Doğu Akdeniz Üniversitesi işbirliği ile yapılacak “Gülsin Onay Piyano Festivali”iki yılda bir olmak üzere bu yıl ilk kez gerçekleşecektir.Festivalin amacı; genelde adamızın ve şehrimizin kültürel yaşamına katkıda bulunmak olup, özelde piyano eğitimi alan her yaştaki amatör piyanistlere sahneye çıkma fırsatı tanımak, çalıştıklarını sergilemek, diğer piyanistleri dinleyerek repertuvar gelişimine katkı sağlamak ve aldığı eğitimi akademik ve sanatsal boyutuyla değerlendirilmesine olanak sağlamaktır…Festival komitesi olarak katılımlarınızı bekler, iyi çalışmalar dileriz.
Festival KomitesiBaşlangıç: 04 Temmuz 2019, Perşembe, 15:12 – Bitiş:06 Temmuz 2019, Cumartesi, 23:30
1.Gülsin Onay Piyano Festivali Gazimağusa Belediyesi, Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) ve Kıbrıs Polifonik Korolar Derneği iş birliği ile 4-5-6 Temmuz 2019’da Gazimağusa’da Rauf Raif Denktaş Kültür ve Kongre Sarayı’nda gerçekleştirilecek. KKTC’de ilk kez gerçekleştirilecek Piyano Festivali ile genelde ülkemizin ve Gazimağusa’nın kültürel yaşamına katkıda bulunulacak olup, özelde piyano eğitimi alan her yaştaki amatör piyanistlere sahneye çıkma fırsatı tanımak, çalıştıklarını sergilemek, diğer piyanistleri dinleyerek repertuvar gelişimine katkı sağlamak ve aldığı eğitimin akademik ve sanatsal boyutu ile değerlendirilmesine olanak sağlamak amaçlanıyor. Piyano atölyeleri ve seminerlerin de gerçekleştirileceği festivalde Kıbrıslı Piyanist Esra Poyrazoğlu Alpan ve Kıbıslı Piyanist Arman Ratip de konser verecektir.
Türkiyeli ünlü Piyanist Gülsin Onay’ın açılış konseri vereceği festivalde, çok sayıda piyano eğitmeni de görev alacaktır. Kıbrıslı piyano eğitmeni Jale Derviş’in anısına gerçekleştirilecek festivalin organizasyonunu Kıbrıs Polifonik Korolar Derneği Otello Çoksesli Korosu koristeleri ve koro şefleri Erkan Dağlı, Rana Uluçay ile yönetim kurulu üyesi Esra Uluçaylı gerçekleştirecekler.
Festivalin KKTC’deki piyano eğitimine önemli ölçüde katkı yapması beklenmektedir. Katılımcılar festival ile ilgili tüm bilgilere www.gulsinonaypiyanofestivali.com adresinden ulaşabilecekleri gibi, piyanofestotello@gmail.com e-posta adresine de başvuruları ile ilgili ulaşabilirler.Jale Derviş Kimdir?
Her şarkı, her müzik bir öyküdür; çoğu zaman da hayatın ta kendisi… Dolayısıyla iyi bir şarkı, müzikal alt yapının yanı sıra sağlam sözlere de sahip olmalı. Çünkü müzik, kitleleri doğrudan etkileyen, gündelik hayatımızın içinde bize her koşulda eşlik eden en yaygın araçlardan biri. Dinlenen müzik, bireyin birlikte olduğu grubu ve bu birlikteliğin yer aldığı mekânı da tanımlayan bir davranış biçimi olduğuna göre; içinde yaşadığımız toplumu anlamada ya da değişimi görmede en kestirme yollardan biri de şarkılara bakmak… Ve kadınlara! Kadınların söylediği ya da sözlerini yazdığı şarkılara bakmak, kadının yaşanılan andaki yerini, yetiştirdiği çocukları, âşık olduğu şeyleri de görmek demek.
Kıbrıs müzik tarihimize baktığımızda; ellilerden bu güne değin şarkılarda gözlenen değişim, bireyin, toplumun değişimine de ışık tutuyor. Özellikle de kadınların.
Büyük mücadelelerle sahneye çıkan kadının var olması, tutunması çok da kolay değildi o yıllarda. Zaten sayıca çok fazla değillerdi. Topu topu üç beş kişi; Kamran Aziz, Küçük Aysel, Şivane Aziz,Vedia Barut ve Jale Derviş. Kıbrısta piyano ve müzik hocalarının hocası olarak anılan Jale Derviş, çok sesli çağdaş klasik müziğinin toplum içinde yayılması ve sevilmesine büyük katkı sağlar.
Lefkoşa doğumlu Jale Derviş, hakim Mehmet Derviş Bey’in kızıdır… Uzun yıllar yürüttüğü müzik çalışmaları ve yüzlerce bestesi ile ülkemiz müziğini tanıtan tarihi konumundaki Jale Derviş, müziğimizin efsane piyanisti olarak kabul edilir. Kıbrıs Türk müzik tarihimizin önemli temel taşlarından Jale Derviş,1950 sonrası müziğimizde isim yapmış pek çok sanatçımızın da, eğitmenidir… Jale Derviş, özellikle piyano konusunda, Kıbrıslı Türklerde bir dönemi kapatıp, yeni bir dönemin açılmasına öncü olur.
Küçük yaşlarından beri piyano ile iç içe yaşayan Jale Derviş, yorumculuğu yanında, müzik arşivlerimize kattığı besteleriyle de büyük ün kazandı.
Oğlu, Pan Basın Yayın Ajansı kurucusu ve sahibi, besteci ve piyano yorumcusu Arman Ratip tarafından müzikseverlere sunulan ‘Jale Derviş, Müzik Dünyamızda Bir Değer’ isimli – Jale Derviş’le bestelerinden bir seçki – notalar kitabı, arşivlerimizin önemli kaynak eserlerindendir.
Lefkoşa’daki St. Joseph Fransız Okulu’na başladığında ve ilk piyano derslerini Agathe adındaki bayan müzik hocasından almaya başladığında, henüz, 9 yaşında bir çocuktu…
6 yıl süreyle bu okulda hocasından ders alır. Piyano üzerindeki hakimiyeti, o yıllardan dikkat çeker. Sonrası yıllarda İngiltere’ye gider. Eastbourne’da Milton Grange School’a girer… Ağabeyi Vedat hukuk öğrenimine başlarken, o da bir yıl Londra’da kalıp, lisan öğrenecekti… Müziği meslek olarak seçmesinde bu okulun büyük rolü olur…
Jale Derviş’in, babası hakim Derviş Bey, zengin bir adam değildi… Bugün olduğu gibi o yıllarda da İngiltere’de yüksek öğrenim büyük paralar gerektiriyordu.
Jale Derviş’in hocaları ondaki büyük müzik yeteneğini görüp, babasından, okula iki yıl daha devam etmesini rica ederler… Jale Derviş, Student Mistress (müzik öğretmeni) olarak hem küçük sınıflara ders verip maaş alıyor, hem öğrenimini tamamlamak için büyük çaba gösteriyordu. Dört yıl sonra İngiltere öğrenimini tamamlar…
Bu süre içerisinde Kıbrıs’a hiç gelmez… Daha da önemlisi, eğitimine verdiği büyük önemi nedeniyle de anne, baba ve kardeşi Vedat Bey onu, girdiği okulda ancak iki yıl sonra ziyaret edip görebilir… Kıbrıs’a döndükten sonra müzik çalışmaları başlar. Jale Derviş, Kıbrıs’ta piyano resitalleri verirken, British Council’ın düzenlediği bir de konsere katılır…
Bunu takip eden günlerde özel piyano dersleri vermeye başlarken, Lefkoşa’daki İngiliz Junior Sckool’da da müzik ve İngilizce hocalığı yapar. Junior School’da hocalığa başlamasının ardından, Mehmet Ratip Şevket’le evlenir… Bu evlilikten Sümer ve Arman isimli iki çocuğu olur… Kızı Sümer müzik öğretmenliği mesleğini seçerken, oğlu Arman da piyanist-bestecilik yanında, gazeteci olarak da çalışmalar yürütür… Jale Derviş’in çocukları kadar, torunları da müzikle içice bir yaşam sürerler… Kızının iki oğlu, Mete ve Cem aileden gelen müzik birikimi ile her zaman müziğin içerisinde olurlar. Cem’in müziğe olan ilgisi giderek resme yönelirken, Mete müzik eğitimine devam eder…
Arman Ratip ‘in oğlu Mehmet ise büyükannesinden aldığı piyano dersleri ile müzik dünyasına ilk adımlarını atar… Jale Derviş, 1946 yılında, o yıllarda Viktorya Kız Lisesi olarak bilinen Kız Lisesi’nde öğretmenlik yapmaya başlar ve buradaki öğretmenliği, emekli olduğu 1973 yılına kadar kesintisiz sürer… Jale Derviş, 27 yıllık müzik öğretmenliği dönemi içerisinde Kıbrıs Türk Müziği’nde yeni bir sayfa açacak derecede, önemli çalışmalara imza atar…
Bu yıllar içerisinde Jale Derviş, çok sesli klasik çağdaş müziği ilk kez Kız Lisesi’nde gündeme getirir ve önce öğrencilerine, sonra da tüm topluma aşılamaya başlar… Bu yolda öncü olur. Hayata geçirdiği pek çok müzikal etkinlikle, klasik müziği Kıbrıslı Türklere sevdirmeyi başarır…
Jale Derviş koro çalışmalarında da büyük atılımlar yaparak, tüm Kıbrıs’ın beğenisini alır. 1950’li yılların sonlarına doğru gerçekleştirilen bu koro çalışmaları sırasında, Kız ve Erkek Liseleri’nin korolarından oluşan karma bir koro ile besteci Kemal Gündüz’ün ‘Namık Kemal Kantatı’nı sahneler. Bu eserin sahnelenmesi toplumda büyük ilgi ve beğeni toplar… Koroda yer alan yedi yetenekli kızın gösterdiği performans, günlerce dillerden hiç düşmez… Kâmran Aziz, Jale Derviş, Zeki Taner, Fikret Özgün, Vechi Turgay, Sümer Sungurtekin, Türkay Sungurtekin ve Salih Biray gibi Kıbrıs Türk müzik tarihimizin önemli temel taşlarından kurulu Kâmran Aziz ve Arkadaşları topluluğu, o yıllarda radyo ve televizyonda programlar yapıyorlardı. Gerçekleştirilen bu programlar halkın yoğun ilgisi üzerine uzun süre devam eder. Jale Deviş, uzun yıllar boyunca kızı Sümer’le birlikte Lefkoşa Kız Lisesi ‘nde öğretmenlik yapar… Bu yıllar, aynı zamanda, Jale Derviş’ in ‘Lefkoşa Türk Lisesi Marşı’nı da bestelediği yıllardır. ..
Annesinden,beş yaşından itibaren piyano dersleri almaya başlayan Arman Ratip, bugün, yurtiçinde olduğu kadar, yurtdışında da vermiş olduğu piyano resitalleri, özgün besteleri ve seçkin albüm çalışmalarıyla ünlüdür. Jale Derviş, başta tango olmak üzere marş, rumba ve vals türünde birçok besteyi müzik arşivlerimize kazandırmıştır.
Bestelerinde dikkat çeken hususlardan biri de, kendi sözleri dışında, bestelerine aldığı sözlerin yakın dostu, arkadaşı ve meslektaşı Kâmran Aziz’e ait olmasıdır.
Jale Derviş’e ait eserler:
– Bahar, Gözlerin,
– Yıllar (Kırık Kalp), (PDF İndir)
– Son Teselli,
– Unutamam,
– Muhtacını,
– Gözlerin Gözlerime Bakınca,
– Beklerim,
– Yaseminler, (PDF İndir)
– Menekşeler,
– Sevgilim, (PDF İndir)
– Kulağımda O Ses,
– Bu Gece, (PDF İndir)
– Ninni,
– Vatanım Memleketim Benim,
– Kıbrıs’ın Yeşil Bağları,
– Girne Tacı Dağlar,
– Menekşelendi Girne Dağım,
– Namık Kemal Marşı,
– Kıbrıs Türk Alayı Marşı,
– Kıbrıs’tan Selam (Hürriyet Marşı),
– Lefkoşa Türk Kız Lisesi,
– 1974 Barış Harekâtı Marşı,
– Lefkoşa Müzik Kolu,
– Lefkoşa’nın İçinde, Kıbrıs Marşı…Sayfa düzeni: Tenise Yalçın evetbenim
Sayfa İçerik: KKTC 1.Gülsin Onay Piyano Festivali web sitesi-Doğu Akdeniz Üniversitesi web sitesi