HÜSEYİN AVNİ LİFİJ, 7 Mayıs 2016 Cumartesi 14.00, Konuşmacı: Prof. Dr. Ahmet Kamil Gören  

TESAK-logo3-2

HÜSEYİN AVNİ LİFİJ 
Ve Kadıköy Şehremaneti Şubesi İçin Tasarladığı Özgün Çalışma: "Belediye Faaliyeti"
 
Konuşmacı: 
Prof. Dr. Ahmet Kamil Gören 

7 Mayıs 2016 Cumartesi 14.00 

Şehzade Abdülmecid’in bursuyla Paris’te resim eğitimi alan Hüseyin Avni Lifij, 1912 yılında yurda döner. Aynı dönemde Paris’te eğitim alan diğer ressam arkadaşlarından eğitimine devam edenler ise I. Dünya Savaşı’nın başlaması nedeniyle 1914 yılında topluca yurda geri çağrılırlar. Bu nedenle, Türk resim sanatı tarihinde bu dönem ressamlarına “1914 Kuşağı” adı verilmiştir. “Çallı Kuşağı”, “İzlenimci Kuşak”, “İkinci Meşrutiyet Kuşağı” olarak da adlandırılmaktadırlar. Kısa yaşamı boyunca mitolojik, alegorik, sembolik kompozisyonları, dekoratif amaçlı çalışmaları, otoportreleri, poşadları ve desenleriyle kendine özgü bir biçemin temsilcisi olan Lifij, kendi mizacını ve melankolisini eserlerine yansıtmasıyla döneminin ressamlarından ayrılır. 1924’te Güzel Sanatlar Akademisi’nde Dekoratif Sanatlar Kürsüsü’nü de kuran Lifij, henüz çok genç denebilecek bir yaşta, 41 yaşında vefat etmiştir. Kadıköy Belediye Şube Müdürü Celal Esad Bey tarafından Lifij’e ısmarlanan “Belediye Faaliyeti” adlı tablonun röprodüksiyonu, bugün TESAK’ın giriş kapısının üzerinde asılı durmaktadır.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Kamil Gören’in anlatımıyla bu özgün ressamımızın hayatını, Türk resmine katkılarını ve “Belediye Faaliyeti” isimli tablosunun hikayesini dinleyeceğimiz söyleşimize davetlisiniz.

Prof. Dr. Ahmet Kamil Gören: 
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesidir. Batı Sanatı, Sanat Tarihine Giriş, Osmanlı Resminde Batılılaşma, Çağdaş Türk Resim Sanatı, Fotoğraf Resim İlişkisi dersleri veriyor. “Türk Resim Sanatında Şişli Atölyesi ve Viyana Sergisi” (1997), “50.Yılında Akbank Resim Koleksiyonu” (1998), “Destek Reasürans Koleksiyonu” (2001), “Ferruh Başağa” (2001) ve “Avni Lifij” (2001), “100 Koleksiyondan 100 Nuri İyem” (2010), “Naile Akıncı” (2013) kitaplarının yazarı. Son yıllarda “Türk RessamlarıAnsiklopedisi 1850-1950” başlıklı çalışmasını hazırlıyor.

evetbenim sanat güneşi logo

HABER KAYNAK: 
TESAK info@kbtesak.org pmta776.dedicated.bmsend.com üzerinden 

evetbenim4

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir