"KALKEDON/KADIKÖYÜ' SİKKELERİ" SÖYLEŞİSİ: Konuşmacı: İskender Targaç, 21 Mayıs 2016 Cumartesi 14.00  

TESAK-logo3-2

"TÜRKİYE’DE ANTİK SİKKE KOLEKSİYONERLİĞİ OLGUSU VE ANADOLU BASKILI SİKKELER GENELİNDE 'KALKEDON/KADIKÖYÜ' SİKKELERİ" SÖYLEŞİSİ 
Konuşmacı: İskender Targaç 
21 Mayıs 2016 Cumartesi 14.00 

Tesak Sikkeler Kalkedon

Nümismat ve araştırmacı yazar İskender Targaç’ın sunumunda; “koleksiyonerlik” ve “nümismatik” gibi temel kavramlar, ülkemizdeki konuyla ilgili yasal mevzuat, bu konudaki en büyük kurumsal koleksiyoner konumundaki devletin koleksiyonlarını kapsayan müzelerin durumları, “koleksiyonerlik” dendiğinde olmazsa olmaz denebilecek hususlar anlatılacak; ardından fotoğraf sanatçısı ve fotoğraf tarihi araştırmacısı Zeynep Orhon Targaç’ın “Sikkelerin Işığında Anadolu” sergisi paralelinde, medeniyetler beşiği Anadolu’nun ortak kültür mirası olarak çeşitli yörelerinin çeşitli medeniyetlerinden günümüze ulaşan seçilmiş sikke örnekleri yansıtılacaktır. Söyleşide ayrıca, Kadıköyü’nde tarih boyunca var olan devletlerle, bu devletlerin sikke darbettiren hükümdarlarının eşsiz miraslarına hep birlikte bakma fırsatı bulabileceğiz. 

"SİKKELERİN IŞIĞINDA ANADOLU" SERGİSİ 

Hazırlayan: Zeynep Orhon Targaç 

21-30 Mayıs 2016 

2005 yılından beri çeşitli üniversiteler, sanat galerileri ve Mardin Arkeoloji Müzesi'nde açılmış olan bu sergi kapsamında, İstanbul’un Avrupa yakasındaki Byzantion’un 145-176 yıllarında ekonomisine temel teşkil eden balıkları görüp, Samsun (Amisos), Sivas üzerinden Şerefhanlar’ın yuvası Bitlis’e uğrayıp, Mardin yoluyla bugünkü Şanlıurfa’ya geldikten sonra, oranın 242-244 yıllarındaki Edessa halini ve Kanuni Sultan Süleyman döneminin 1519 (h.926) yılındaki halini izleyecek, sonra da bugün korunabilmeleri için büyük uğraş verilen Kommagene’deki Zeugma’ya ve binlerce yıllık geçmişine ilaveten 1101- 1232 yılları arasında Artukoğulları’na başkentlik yapmış Hasankeyf’e geldiğinizde belki de içinizi dünya kültür hazinelerini koruyamamanın burukluğu kaplayacak… 
Dönüş yolunuzda; Kayseri, Konya üzerinden Sart’a, oradan da Aydınoğulları Beyliği’nin başkenti Tire’ye ve erken Helenistik Dönem Ioniası'ndaki Efes’e, Truva’ya, Bandırma’ya uğrayarak Kadıköy’ün 241- 244 yıllarındaki Kalkhedon'unda Roma İmparatoru III. Gordianus’un karısı Sabina Tranquillina ile tanışacaksınız. Edessa’da göreceğiniz Süryani Kralı X. Abgaros’un portresi, bir daha hiç karşılaşmayacak olsanız bile, antik bir mozaikten kopan eksik parçalar nasıl bütünün güzelliğini bozarsa, size öyle Anadolu’nun sosyo-kültürel mirasındaki eksilmeleri hatırlatmayacak mı?


Etkinlik Bağlantısı
ÖNEMLİ BİLGİLER 

* Kadıköy Belediyesi Tarih Edebiyat Sanat Kütüphanesi, Pazartesi hariç her gün 10.00-18.00 saatleri arasında hizmet vermektedir. 

* Kadıköy Belediyesi Tarih Edebiyat Sanat Kütüphanesi'nde yapılan etkinlikler Kadıköy Belediyesi'nin bir kültür ve eğitim hizmeti olup, bütün etkinlikler ücretsizdir. 

* Etkinliklerle ilgili ayrıntılı bilgi almak için kbtesak@gmail.com e-posta adresini ya da 
0216 337 86 54/55 numaralı telefonları kullanabilirsiniz. 

* TESAK Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen etkinlikler 120 koltuk sayısı ile sınırlıdır. 

* Etkinlikler sırasında cep telefonunuzun sesini kapatmanız önemle rica olunur. 

* Konferans Salonu giriş çıkışlarında Kütüphane'den faydalanan okuyucuları rahatsız etmemek için sessiz olmanız önemle rica olunur. 

* E-posta aboneliğinden çıkmak için aşağıda bulunan "unsubscribe" butonuna tıklayabilir ya da kbtesak@gmail.com adresine e-posta atabilirsiniz. 

KADIKÖY BELEDİYESİ TARİH EDEBİYAT SANAT KÜTÜPHANESİ (TESAK) 
Caferağa Mah. Rıhtım Cad. No: 2/3 
(Eski Başkanlık Binası / Beşiktaş İskelesi Karşısı) 
Kadıköy İSTANBUL 
Tel: 0216 337 86 54/55 
Faks: 0216 414 50 62 
Website
TESAK
Email: info@kbtesak.org

evetbenim4

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir