Mete Uğur son yolculuğuna uğurlandı

Devlet sanatçısı, bariton

METE UĞUR'U YİTİRDİK

1934 – 2013 


Devlet sanatçısı, bariton Mete Uğur

Devlet Operası sanatçımız  bariton Mete Uğur ; bugün 9 Eylül Pazartesi günü Kadıköy Süreyya Operası Sahnesi nde yapılan törenin ardından; ailesi, yakınları, sanatçı dostları, opera ve bale sanatçıları ve sanatseverlerin yoğun katılımı ile son yolculuğuna alkışlarla uğurlandı. 

Mete Uğur'un naaşı başında saygı ve sevgilerini sunan yakınları, sanatçı dostları, genç sanatçıların ardınan; Suat Arıkan, Gürer Aykal, Yekta Kara,  sanatçı dostları  Mete Uğur ile ortak anılarını paylaştılar.

 

 

 

  

  

  

 


Görseller: Tenise Yalçın/evetbenim.com

ORADAYDIM. Tenise Yalçın evetbenim
Kadıköy Süreyya Operası/ 09.09.2013

Devlet Opera  sanatçımız  bariton Mete Uğur'u yitirdik. Sanatçı için 09.09.2013 Pazartesi, saat:14:00'de Kadıköy Süreyya Operası'nda tören düzenlenecek.
Pendik Merkez Camii'nde ikindi namazının ardından son yolculuğuna uğurlanacak.

Mete Uğur (Devlet Sanatçısı)
Opera sanatçısı (bariton). İstanbul’da doğdu. Şan eğitimine lise öğrenimi sırasında başladı. Apollo Granforte, Renata Carosio, Aydın Gün ve Saadet İkesus Atlan ile çalıştı. 1960’da İstanbul Şehir Operası’nda “Mm.Butterfly” operasında Sharpless rolü ile ilk kez sahneye çıktı. Yirmiden fazla opera eserinin başrolünde oynadı. Yurt içinde ve dışında birçok temsilde rol aldı. 1965’te Ankara’ya giden Uğur, onbir yıl Ankara Devlet Operası’nda görev yaptı. 1970-1971 sezonunda İtalya’da “La Scala” Operasında çalıştı. La Scala adına bir de konser verdi. Sovyetler Birliği’ne dört kez giden sanatçı, Leningrad, Kiev, Bakü, Riga, Talin, Kuybişev, Kazan, Gomel ve Frunze Operalarında oynadı ve konserler verdi. Romanya’nın Bükreş Operasında, Polonya’nın Warşova, Vroslaw ve Bydgoss Operalarında, Yugoslavya’nın Belgrad ve Üsküp Operalarında rol alan Uğur, İtalya, Fransa, Tunus ve Kıbrıs’ta bir çok konser verdi. 1976’dan buyana İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nde görev yapan bariton Mete Uğur’un başrol oynadığı opera eserlerinden bazıları şunlardır: Sevil Berberi, Macbeth, Maskeli Balo, Aida, Atilla, Hofmann’ın Masalları, Carmen, La Bohem, Mm.Butterfly, Konsolos, Midasın Kulakları, La Traviata vb. Yurt dışında oynadığı operalardan bazıları: Rigoletto, Il Trovatore, Sevil Berberi, La Triavata, Aida ve Carmen.

 

 
İstanbul Devlet Operası bariton Murat Güney  facebook sayfası'ndan alıntı 
(Görseller izin alınarak yayınlanmıştır)

Murat Güney:
Çok üzgünüm çok :((( Türk Opera tarihinin mihenk taşlarından dünyaca ünlü bariton Mete Uğur'u kaybettik maalesef..

Sizi hiç bir zaman unutmayacağım Mete abiciğim,bana öğütlerinizi,temsillerimden önceki günler telefonda dakikalarca verdiğiniz gerek şan gerekse artistik taktiklerinizi,direktiflerinizi hayatım boyunca unutmayacağım ve uygulayacağım..
Bana imzalayıp verdiğiniz ve bunu hayatınızda ilk kez ve sadece benim için yaptığınızı söylediğiniz,üstünde prova ve temsil notlarınızın bulunduğu Aida ve Macbeth kitaplarınızı opera yaşantım süresince serefle ve büyük bir gururla saklayacağım..
Uğurlar olsun büyük usta, mekanınız cennet olsun,nurlar içinde uyuyun Mete abiciğim :((((

 

***

Gülsin Onay
Mete Uğur'u kaybettik..
Allah rahmet eylesin, nur içinde yatsın..
Ailesinin ve sanat camiamızın başı sağolsun..
Kaşife sesiyle gönülleri fethetmiş çok değerli bir sanatçımızdı..

*

Türk operasının önemli sanatçılarından bariton Mete Uğur, bugün İstanbul'da vefat etti. Bir süredir tedavi gören Mete Uğur 79 yaşındaydı. Mete Uğur, oyuncu Deniz Uğur'un babasıydı.
Yurt içi ve yurt dışında birçok operada başrol oynayan sanatçı Mete Uğur, lise yıllarında şan eğitimi aldıktan sonra 1960 yılında İstanbul Operası'na girdi. Kısa sürede Türk operasının yıldızları arasına giren Mete Uğur, 11 yıl Ankara Devlet Operası'nda görev yaptı, İtalya'da La Scala Operası'nda çalıştı. 
Yurt dışında 35 başkente davet edilen Mete Uğur, aralarında Leningrad, Kiev, Bakü, Bükreş, Varşova, Belgrad, Üsküp, Riga, Talin, Kuybişev, Kazan. Gomel ve Frunze'nin de bulunduğu operalarda oynamış ve konser vermişti.
***
 
Arife Gülşen Tatu
 Ruhu şad olsun,ailesine ve sanat camiasına baş sağlığı dilerim.

***

Meral Güneyman
Mete Uğur göçmüş bu dünyadan. Nur içinde olsun. Şen Dul operet ine gitmiştim ailemle küçükken. Ne hoş idi..hep babacığımı hatırlatır bana o anı!

 

Sayfa düzeni: Tenise Yalçın evetbenim
tenise@evetbenim.com
Kaynak ve gö
rsel: İDOB/ İsmail Hakkı Aksu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir