Orhan Deliorman’dan özel bir sergi “Yeni Hayat”
Haber: Erol Ünal
Fotoğraflar: Günseli Vural TokerOrhan Deliorman‘ın “Yeni Hayat” isimli Sergisi 7 Şubat 2019 Perşembe günü saat:16.00’da Perispri Balat (Dr. Sadık Ahmet Cad. No:10 Fener)’de açılacak.
Orhan Deliorman’ın 11 sene önce geçirdiği ağır bir beyin kanaması sebebiyle geçirdiği felç, hareket kabiliyetini elinden alsa da bir sanatçının üretimini elinden alamadı. Daimi olarak yatmak zorunda kalsa da, yatağa bağlı yaşasa da, kullanabildiği sağ eli ve müthiş hayal gücü ile engelleri aştı ve olağanüstü güzel eserler hazırladı. Eşi Ayse Nesrin Deliorman ve kızı Sanat Deliorman’ın büyük destekleriyle güç kazandı.
Sergi Cahide Erel’in galeri sponsorluğunda 7 Şubat 2019 Perşembe günü saat:16.00’da Perispri Balat‘da açılacak.
Günseli Vural Toker sanatçıyı ve serginin öyküsünü şöyle anlatıyor; “Yıllar önce yine 80li yıllarda mezun okuyan ve mezun olanlar mail grubumuzda demişti ki; Orhanı ziyarete gittik. Öyle mutlu oldu ki… Arkadaşlar lütfen ziyaretine gidin arayın ve yalnız olmadığını hissettirin. Orhan ağır bir beyin kanaması geçirmişti ve (halen öyledir). Dedim ki; Lüksemburg’da yaşıyorum ziyaret edebilmem imkansız ama adresini verirseniz mektup yazarım. Sevgili kızı Sanat adresini verdi ve ben mektup yazmaya başladım. Hayattan, sanattan aklıma ne gelirse yazdım. Bana cevap yazması mümkün değildi ama ne önemi vardı ki? 10 sene kadar hiç dost elimi bırakmadım. Benim 15 dakikamı alıyor onun için beni unutmayan birileri var hissiyle moralini düzeltiyordu. İzmit rehabilitasyon merkezinde ziyaret ettiğimde geçen sene mektuplarımı yanındaki camın oraya koymuş olduğunu gördüm. Moralim bozulunca okuyorum dedi. çok duygulandım ve kötü hissettim çünkü, demek ki öyle az arkadaşı arayıp soruyordu ki hiç tanımadığı hir arkadaştan gelen mektuplara sarılıyordu moral bozukluğunda. Dedi ki ben en fazla 3—4 sene daha yaşar ölürüm bu şekilde… Kızdım. Ne münasebet dedim. Ekmek elden su gölden ohh yatıyorsun seni tembel. Sen ne biçim sanatçısın sanattan pes edilmez. Bir sanatçı eli olmasa ayağıyla resim yapar yine yapar kiii senin çalışan bir sağ elin var ve resim yapacaksın. Ben senin sergini açacağım buna söz veriyorum” dedim.
“Gözünde ışıklar yandı, mutluluktan sesi titredi, ağlamaklı oldu. “Ne malzeme istiyorsan söyle hepsini ben sana alıp getireceğim” dedim. “Siyah Canson olsun, onun dokusu tuval gibidir” dedi. Tercih ettiği patel boya markasını da söyledi. İstanbul’da bulamadım istediklerini geçici olarak yakın bir şeyler aldım götürdüm. Bir ay sonra tekrar Türkiyeye geldiğimde tüm istediklerini Paristen alıp götürdüm. Sevgili eşi, yol arkadaşı, hayat yoldaşı Nesrin ve dünyanın en vefalı evladı kızı Sanat da evdeki onun sanat malzemelerini götürdü. Ve Orhan çalışmaya başladı…
Çalışma şartları zordu. Masa üstü tuvali masa üzerinde kayıyordu, boyaları yatağa düşüyordu. Orhan sadece sağ elini kullanabildiği için şövaleyi diğer eliyle tutamıyordu.Boyaların yerlerini ezberledi ki almaya çalışırken yatağa düşmesinler, bir defada el yordamıyla istediği rengi alabilsin.
Portreler yaptı, pastel peysajlar yaptı… Peysajlarda hep İstanbul vardı!.. Özelediği her şey resimlerinde görmek mümkündü. Portrelerinde ise sadece ailesi ve hastanedeki insanlar vardı!… Çünkü portrelerde sadece gördüğü insanları yapabiliyordu diğerlerinin yüzleri artık silinmeye başlamıştı. Haydi yüzlerimizi Orhana hatırlatalım. Onu arayalım ve “seninle gurur duyuyoruz, sergini heyecanla bekliyoruz” diyelim. Onu mutlu edebilmek bir kaç dakikalık zamanınızın ve telefonunuz mesafesinde. 0530 893 03 66 Hepinizi seviyorum. Hayatın yoğunluğu ve zorlukları içinde gülümseyebileceğimiz bir anı kendimize hediye edelim derim.”
Orhan Deliorman Kimdir?
1951 doğumlu Orhan Deliorman 2005’de Teşvikiye Sanat Galerisinde ikinci kişisel sergisinde peyzaj çalışmalarıyla izleyici karşısına çıkmıştı. Türk plastik sanatlar camiasında oldukça nadiren sergi açmasına rağmen önemli bir pozisyonu bulunan ve geçmişten bugüne genç sanatçı kuşakları üzerinde etkili olan Orhan Deliorman Akademi’nin birçok eleştirmen ve sanat tarihçi tarafından en özgün dönemi olarak kabul edilen 70’lerde sanat kariyerinin temellerini atmaya başlamıştı. Peyzajlarında, gerçekçi bir üslubu renklerin birbiriyle olan etkileşimlerinin ustaca kurgulandığı düşsel bir haleyle buluşturan Orhan Deliorman’ın sergisi ilgi görmüştü.Sayfa düzeni: Tenise Yalçın evetbenim
Haber içerik: Erol Ünal-Fotograflar:Günseli Vural Toker
Orhan Deliorman dan özel bir sergi: YENİ HAYAT
0
Beğendiysen paylaş.