Suna Tüfekçibaşı: Zamanın Okunabildiği Deneyler


 

 Suna Tüfekçibaşı 

Zamanın Okunabildiği Deneyler

18.05.12 – 12.06.12
Açılış | 17.05.12 | Opening 18:30
 
Salı-Cumartesi | 10:00- 19:00 | Tuesday – Saturday

Grup Sanat Galerisi

"…Suna’nın renkleri tuvale aktarırken yaşadığı heyecan ve coşku bulaşıcıdır. Renklerin girdabına, çizgilerin coşkulu dinamizmine kapılır, daha bu yönelişin anlamını sorgulamadan, az önce odaklandığımız figürü çarçabuk unuturuz. Anlam resmin kendisindedir."
Giorgio Caione

Zamanın Okunabildiği Deneyler
Günümüz tüketim kültüründe “yeniliğin” hızlı tüketme, “varlık kazandırmanın” imaj kazandırma durumuna gelmesinden sonra, yaratıcılık ne yeni bir şey ortaya koyabilir, ne de bir şeye varlık kazandırabilir.

Bireyin ulaşabileceği mekân, zaman ve bilgi alanı genişledikçe 'anlam'ın kaybolmasıyla yalnızlaşarak içine kapanan sanatçı (birey) de üretiminde bir akımın düşünce ve davranışına bağlı olmaktan koparak öznesine yönelmektedir. Giderek heterojenleşen 'kamusal alan' daraldıkça sanatçının çıkış noktası 'özel alan' olmaktadır. Artık sanatçı, üretimiyle evrensel ütopyaları değil, bireysel çıkmazını işaret etmektedir..
 
Bu bağlamda, sanatçının nesnel olarak dışındaki dünyayla, resminin nesnesiyle ve nesne olarak resmin yer aldığı tuvalle ilişkisine yaklaşımımız nasıl olmalıdır? Resim yapmak, sanatçı için önceden karar verdiği, ulaşmak istediği amacı gerçekleştirme süreci olduğu kadar, yalnızca bir eylem olarak, boş bir tuval yüzeyini paletinde hazırladığı boyalarla kaplaması sürecidir. Bu süreç özne olarak sanatçının, nesneyle ilişkisini ve evren kavrayışını içerir.

Benim şu anda yaptığıma resmin ana problemleri üzerine araştırma diyebilirim. Yeni sorular sorarak düşünsel süreçle eylemsel sürecin iç içe geçtiği, zamanın okunabildiği deneyler yapıyorum. Örneğin desenin çizgilerini tuvale taşımak, birbirine karışınca kirlenmeyen kimyasal tabanları ortak ana renklerden türeyen zengin bir palet yaratmak, gerçeğe öykünmeyen, yani resmin tuval yüzeyinde renkli fırça izleriyle oluştuğunu gösteren (epik) resimler yapmak gibi.

Son dönem çalışmalarımda “çift kişilik yatakta yalnız uyuyan kadınlar”ın resimlerini yapıyorum. Önceleri kırılmış onuru, sonraysa özgürlüğü, tek başına ayakları üstünde durabilmeyi simgeleyen “yalnız uyku” hallerini…
Suna Tüfekçibaşı  


Suna Tüfekçibaşı 

 

Suna Tüfekçibaşı (1955), ilk ve orta öğrenimini Anadolu’nun çeşitli kentlerinde tamamladı. 1977 de Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesinden yüksek lisans derecesi ile mezun oldu. Eczacılık yaptığı yıllarda özgün nesneler tasarlayıp üreterek Ankara’da bir mağazada sergiledi. Özel bir atölyede grafik tasarım ve serigrafi baskı yaptı.

İstanbul’a yerleştikten sonra 2 yıl süre ile İnci Eviner’in özel atölyesinde resim çalışmalarına katıldı.

1995 de Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim bölümüne girdi. Atölye IV de Özer Kabaş, Mehmet Mahir, Cihat Aral, Şükrü Aysan ve Tanju Demirci ile çalıştı. Özgün baskı dalında Şükrü Aysan’ın yönetimindeki serigrafi atölyesinde eğitim aldı.

2000 yılında katıldığı Kalp Vakfı ve İpek Ahmet Merey yarışma sergilerinde birincilik ve üçüncülük ödülü aldı. Aynı yıl 2.lik derecesi ile mezun olarak Sakıp Sabancı Sanat ödülüne layık görüldü.

2001 de Miami Community Collage’de dil eğitimi aldı. Haziran 2001 de Bulgaristan’ın Russe kentinde yapılan uluslararası etkinlik “Process Space” 10th International Art Festival’e katıldı. Aynı yıl Yıldız Üniversitesi Sanat Tasarım Fakültesi’nde Yüksek Lisans eğitimine başladı. Yrd. Doçent Serhat Kiraz danışmanlığında “Resmin Tamamlanma Aşamasında Karar Momenti” başlıklı tezini hazırladı.

Bugüne kadar bir çok karma sergiye katılan Suna Tüfekçibaşı 2008'den beri Contemporary İstanbul Çağdaş Sanat Fuarı'nda da temsil ediliyor. Şubat 2009’da Berlin’de ilk kişisel sergisini  açan sanatçı, dördüncüsünü Mayıs 2012'de Grup Sanat Galerisi'nde açıyor.

Mezuniyet sergisinde evindeki yaşam izlerini konu alan interior resimlerini sergileyen sanatçı daha sonra yüksek lisans tezinin girişinde “Resim yapmak, sanatçı için önceden karar verdiği, ulaşmak istediği amacı gerçekleştirme süreci olduğu kadar, yalnızca bir eylem olarak, boş bir tuval yüzeyini paletinde hazırladığı boyalarla kaplaması sürecidir. Bu süreç özne olarak sanatçının, nesneyle ilişkisini ve evren kavrayışını içerir.” diyor. Doğadan yola çıktığı son dönem resimlerinde eylemsel sürecin gözlenebildiği desen tadını yitirmeyen, rengi ön planda tutan çizgi yoğun bir üslup geliştiriyor. Tamamlanmamış duygusu veren ekspresif, ritmik enerjinin duyumsandığı bu resimlerde zaman ve mekan soyutlanıyor.

Ödüller  
 

2000 Türk Kalp Vakfı Resim Yarışması Birincilik Ödülü
 
2000 İpek Ahmet Merey M.S.Ü. G.S.F.Resim Bölümü Öğrencileri
 
2000 Sakip Sabanci Ödülleri İkincilik ödülü
 
 
Suna Tüfekçibaşı www.sunatufekcibasi.com
Adres : Atölye Adresi
: Abdulkadir Noyan Sok. Deniz Apt. A Blok No: 5/4 Erenköy İstanbul
Telefon : 216-518 9936 533-659 1565

Resmin Anlamı
Suna Tüfekçibaşı’nın resimlerinde, insan kolaylıkla tuvalde yorumlanan konuya odaklanabilir: Uykudaki bedenler, 60’lı yılların abartılı dansçıları, titizlikle yapılmış yarım boy portreler. Ama onun çalışmalarına daha yakından baktığımızda, istenç dışı bir yönelişle doğrudan tablonun, resmin içinde buluruz kendimizi. Onun sanatı içerisindeki yolculuğun başlangıcıdır bu yöneliş.

Boya katmanları, gölgeler ve katıksız renklerden oluşan bir yolculuk. Onun, soyut bir ressamın benimseyebileceği bir yöntemle, sunumdan ödün vermeden, figür ile saf bir resim arayışını birleştiren çalışmalarındaki anlamı kavramak için çıkılan bir yolculuk.

Konunun fazlaca bir önemi yok. Suna günlük yaşamın her anını resmedebilir, fotoğraf makinemizle görüntüleyebileceğimiz her şeyi, çalışmasının değerini, manasını eksiltmeksizin resme aktarabilir.
Anlam orada, önümüzde uzanıyor. Ama onu henüz keşfedememiş olmanın heyecanı, yolculuğu daha da büyüleyici kılıyor. Anlam, resmin sabırla uygulanışıyla, renklerin coşku veren sarhoşluğuyla, karmaşık bir bütünün sayısız ayrıntıyla oluşturulmasıyla ifade edilmiş.

Suna’nın renkleri tuvale aktarırken yaşadığı heyecan ve coşku bulaşıcıdır. Renklerin girdabına, çizgilerin coşkulu dinamizmine kapılır, daha bu yönelişin anlamını sorgulamadan, az önce odaklandığımız figürü çarçabuk unuturuz. Anlam resmin kendisindedir.
Giorgio Caione
                                          
İtalyancadan çeviren: Zeynep Ece


Grup Sanat Galerisi
Turan Güneş Bulvarı
No 41 – E  Yıldız – Çankaya ANKARA
 
Tel: 0312 442 76 52
GSM: 0530 525 99 14
grupsanat@gmail.com
Haber kaynak: Suna Tüfekçibaşı
sunart55@hotmail.com

Haber düzenleme: Tevfik Yalçın evetbenim
evetbenim@gmail.com

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir