Tuncay Yılmaz – Emre Elivar Konseri

Türkiye'nin ilk kurumsal piyanolu üçlüsü olan "Arkas Trio"nun sanatçıları olan  başarılı çalışmalarını aralıksız konserlerini sürdüren Tuncay Yılmaz – Emre Elivar ikili olarak İstanbul'da ilk kez Süreyya Operası'nda 14 Kasım 2016 Pazartesi saat: 20:00'de sanatseverlerle buluşuyor.
TUNCAY YILMAZ – EMRE ELİVAR
keman-piyano

14 Kasım 2016 Pazartesi, saat:20.00
Kadıköy Süreyya Operası Sahnesi

Program:
W.A. MOZART         Keman Piyano Sonatı, Mi Minör, KV 304 (300 c)  
L.v. BEETHOVEN      Keman Piyano Sonatı No. 5 "İlkbahar" Op. 24, Fa Major 
J. BRAHMS           Keman Piyano Sonatı No. 2, Op. 100, La Majör 
Kendi kuşaklarının en iyi solistleri arasında öne çıkan Tuncay Yılmaz ve Emre Elivar, Ankara Devlet Konservatuvarı ve Alman hükümetinin burslusu olarak gönderildikleri Almanya'daki Müzik Yüksek Okullarını birincilikle bitirdiler. Sanatçıların dostluklarının temeli bu yıllara dayanıyor. Uluslararası yarışmalarda dereceler ve ödüller kazanan Yılmaz ve Elivar, solislik kariyerleri ve solo repertuvarlarının yanı sıra, evrensel düzeyde oda müziği çalışmalarını da çok önemsemekteler. İlk kez 2011'de bir müzik müzesi olan 'Müziksev'in açılışını Beethoven'in ünlü 'Kreutzer' sonatıyla gerçekleştirdiler. Aynı yıl ünlü Alman çelist Gustav Rivinius'un da içinde bulunduğu Türkiye'nin ilk kurumsal piyanolu üçlüsü olan "Arkas Trio"nun sanatçıları oldular. Başarılı çalışma ve aralıksız konserlerini sürdüren sanatçılar, ikili olarak İstanbul'da ilk kez Süreyya Operası'nda çalacaklar.
arkas_trio_04Tuncay YILMAZ (Devlet Solist Sanatçısı)
Uluslararası başarılarıyla tanınan keman solistimiz Tuncay Yılmaz İzmir'de doğdu. Ailesinin ilk müzisyeni olan Yılmaz, çocukken İzmir'de başladığı ve Ankara Devlet Konservatuvarı'nda devam ettiği yüksek keman eğitimini birincilikle tamamladı; ve solist olarak ilk konserini henüz öğrenci iken Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası eşliğinde Hindemith'in Keman Konçertosu'nu Türkiye'de ilk kez yorumlayarak gerçekleştirdi. Lisans üstü eğitimine Alman Devlet Bursu (DAAD) ile Almanya'da devam eden Yılmaz, Freiburg ve Saarland Yüksek Müzik Okulları'nda solistlik sınıflarına kabul edildi; ve bu ülkede “Sanatta Yeterlilik” ve “Solist” ünvanı taşıyan diplomaları aldı.
Eğitimi süresince, Nicolai, Eralp, Marschner ve Epstein gibi değerli hocalar tarafından yetiştirilen Tuncay Yılmaz, Avrupa'daki öğrenim yıllarında Almanya Louis Spohr Keman yarışması'nda “En iyi Schumann Yorumcusu” ödülünü, Dünya Mozart Yılı'nda Mozart'ın 5. Keman Konçertosu yorumundan dolayı Saarland Üniversitesi “Mozart Özel ödülü”nü kazandı. İsviçre-Tibor Varga ve Berlin-Mendelssohn Yarışmalarında finalist oldu.
Aralarında Salzburg Mozarteum, Sofya Filarmoni Orkestrası, Moskova Senfoni Orkestrası, Stuttgart Oda Orkestrası,Moskova Musica Viva Oda Orkestrası, Saarland Radyo Senfoni, BBC Concert Orchestra, West Virginia Symphony ve Tüm Türk Senfoni Orkestralarının da bulunduğu bir çok orkestra eşliğinde konserler verdi.
İdil Biret, Emre Elivar, Gustav Rivinius, Alexander Rudin, Wolfgang Emanuel Schmidt, Jiri Barta, Ludmil Angelov, Wolfram Schmitt Leonardy, Tedi Papavrami gibi ünlü müzisyenlerle çaldı; ve daimi piyanisti Robert Markham eşliğinde Ankara,Berlin, İstanbul, Monte Carlo (Salle Garnier), Frankfurt, Londra, Köln, Abu Dahbi, Toledo, Valencia, Boston, Chicago ve New York (Carnegie Hall) gibi dünya kentleri ve sanat merkezlerinde sayısız resitaller verdi.
Radyo ve TV programları da gerçekleştiren Yılmaz hakkında Dünya Basınından Fransız – Nice Matin Gazetesi “Kemanın genç prensi”, ABD – Boston Globe “Sofistike bir solist kemancı” deyimini kullanarak söz etti… Repertuvarında Bartok, Brahms, Beethoven, Berg, Erkin, Mendelssohn, Bruch, Wieniawski ve Mozart gibi önemli konçertolar ve bir çok keman / piyano sonatları bulunmakta olan sanatçının ilk CD'si New York'ta kaydedildi ( Elgar, Franck Sonatları, 1999 ). İkinci CD olarak Mozart'ın 250. Doğum Yılı kutlamaları sebebiyle Rudin yönetiminde çaldığı bestecinin 3. konçertosunun canlı konser yorumu “Mozart 2006” ve piyanist Markham ile birlikte kaydettiği albüm çalışması olan “Rosepage” ise bir süre önce raflardaki yerini aldı.
İspanya 'da Uluslararası Toledo Müzik Festivaline ve Istanbul, Ankara ve İzmir Uluslararası Festivallerine bir cok kez katıldı. Brahms'ın ikili konçertosunu Istanbul'da Çaykovski Yarışması birincisi Rivinius ile birlikte seslendirdi. Solist olarak 22. Ankara Müzik Festivali açılış konserlerinde iki konçerto yorumladı. “2006 Dünya Mozart Yılı”nda Rudin tarafından Rusya'ya davet edildi ve bestecinin konçertosunu ilk Moskova konserinde çaldı. Aynı yılın sonunda Ankara'da “Atatürk” anısına CSO ile Mozart çaldı…
Beynelmilel çalışmalarını ve başarılı kariyerini sürdüren ve 1996 yılından beri "T.C. Kültür Bakanlığı Keman Solist Sanatçısı" olan Tuncay YILMAZ, İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı'nda “Akademi İksev Uluslararası Keman Ustalık Sınıfı”nı da başlatmış olup aynı zamanda 'Arkas Trio' keman sanatçılığını ve koordinatörlüğünü de yürütmektedir. Sanatçı, 1731-Venedig, Petrus Paulus Devitor, Red Diamond kemanıyla çalmaktadır…
arkas_trio_03Emre Elivar/ piyano
Ağustos 1976’da Ankara’da doğan Emre Elivar piyano öğrenimini, 5 yaşından itibaren Hacettepe Konservatuvarı Piyano Ana Sanat Dalı bölümünü sınıflar atlayarak birincilikle bitirinceye kadar Prof. Kamuran Gündemir ile sürdürdü. Parlak mezuniyetinin ardından en önemli Alman devlet bursu DAAD’yi (Alman Akademilerarası Değişim Bursu) kazanan Elivar, 1996 yılı Ekim ayında Dresden "Carl Maria von Weber" Müzik Akademisi’nde Prof. Peter Rösel ile çalışmalarını sürdürdü ve Ocak 1999’da "master" derecesini birincilikle tamamladı. Aynı akademide başladığı virtüözite doktorasını Ekim 1999‘dan itibaren Berlin "Hanns Eisler" Müzik Akademisi’nde Prof. Georg Sava ile sürdüren sanatçı, bu eğitimini Şubat 2005’de 80 yıllık okul tarihinin en iyi derecesini alarak birincilik ile tamamladı.
Emre Elivar genç yaşlarından itibaren çeşitli uluslararası piyano yarışmalarında kazandığı ödüllerle yeteneğini kanıtladı. Bunların en önemlileri arasında üç büyük ödül aldığı 1999 Uluslararası Bremen Piyano Yarışması, bronz madalya kazandığı 1999 "Cidado do Porto" ve 2000 "World Piano Competition" yarismalari, 2001 Steinway Ödülü, 2002 Arthur-Schnabel Ödülü ve birincilik aldığı 2003 Vendôme-Prize Piyano Yarışması sayılabilir.
Sanatçı 2005 yılında değerli dostu piyanist Özgür Aydın ile hazırladığı proje doğrultusunda, İstanbul Uluslararası Müzik Festivali kapsamında J. S. Bach’ın her birinde 24er prelüd ve fügün yer aldığı iki defterden oluşan "Das Wohltemperierte Klavier" isimli dev eserinin birinci defterini üstlenerek üç saatlik bir resitalde Türkiye’deki ilk seslendirilişini gerçekleştirdi. Sanatçının diğer önemli konserleri arasında 2008 İstanbul Uluslararası Müzik Festivali kapsamında verdiği ve F. Mendelssohn (Variations Sérieuses op. 54), J. Brahms (Paganini-Varyasyonları op. 35/her iki defter) ve L. v. Beethoven’in (Diabelli-Varyasyonları op. 120) eserlerinden oluşan "Romantik Varyasyonlar" resitali, Haziran 2009’da Washington DC’de verdiği ve R. Schumann ve F. Chopin’in görece ender çalınan eserlerinden oluşmuş Amerika debü konseri ile Shostakovich (Aforizmalar op. 13 ve 2. Sonat op. 61) ve Prokofjew (Visions Fugitives op. 22, Sarkazmlar op. 17 ve 2. Sonat op. 14) programı sayılabilir. Elivar solist olarak Borusan Istanbul Filarmoni Orkestrası, Bilkent Senfoni Orkestrası, Konzerthausorchester Berlin, Nordwestdeutsche Philharmonie, Dortmunder Philharmoniker, Staatsorchester Kassel, Anhaltische Philharmonie Dessau, Orquestra Nacional do Porto, Lithuanian Chamber Orchestra gibi orkestralarla sürekli konserler vermektedir.
Elivar, henüz konservatuarda iken TRT Kurumu için birçok çağdaş Türk bestecisinin piyano eserlerinin kayıtlarını yaptı. Almanya’da da Radio Bremen ve Deutschlandradio Berlin için kayıtları bulunan sanatçının Necil Kazım Akses’in piyano yapıtlarından oluşan CD’si Cord Aria firması tarafından yayınlanmıştır. Elivar’ın İtalya’da Fazioli Konser Salonu’nda gerçekleştirdiği ve L. v. Beethoven’in opp. 109, 110 ve 111 Son Üç Sonatı ile op. 120 Diabelli Varyasyonları’nın yer aldığı iki CD’den oluşan kaydın yanı sıra, Radio Berlin Brandenburg – Sony Almanya ortak projesi olan F. Schubert D 946 Üç Piyano Parçası ve R. Schumann’ın op. 13 Senfonik Etüdler kaydı Mart 2009’da piyasaya çıkmış olup, uluslararası eleştirmenler tarafından beğeni ile karşılanmıştır. Sanatçının Haziran 2010’da R. Schumann’ın 200. doğum günü şerefine verdiği ve bu büyük bestecinin iki büyük sonatını birden kapsayan resitali Avrupa Radyo Yayıncılığı Birliği (European Broadcast Union) üyesi 50’den fazla radyo tarafından canlı olarak yayınlanmıştır.
Emre Elivar Berlin’de yaşamaktadır.
Emre'yle Gökhan'ı Dinlerken
Sahnede iki piyano, iki Steinway piyano…Birinde Emre Elivar, ötekinde Gökhan Aybulus…
Kayıtlar:
Bremer Klavierwettbewerb'99 ve In Memoriam – Necil Kazım Akses adlı piyasaya çıkmış albümler ve kayıtlar.
Bremer Klavierwettbewerb'99
J. S. Bach
Fransız Süiti No.3 Si minör BWV 814
F. Liszt
Piyano Konçertosu No.1 Mi bemol Majör
In Memoriam – Necil Kazım Akses
Özgür Aydın (Piano)
Beş Piyano Parçası (1929)
Aylin Çakıcı (Piano)
Sonat (1930)
Emre Elivar (Piano)
Minyatürler (1936)
Emre Elivar (Piano)
On Piyano Parçası (1964)
Alıntı: Sanatçı özgeçmiş ve görsel/ – http://www.emreelivar.com
evetbenim sanat güneşi logo

Sayfa düzeni: Tenise Yalçın evetbenim
İleti haber: Kadıköy Süreyya Operası/ http://www.sureyyaoperasi.kadikoy.bel.tr/HaberDetay.aspx?id=1313evetbenim4

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir