Festival Hakkında
Değerli klasik müzikseverler merhaba,
2016 bizim için çok önemli !
Opus Amadeus Oda Müziği Festivali bu sene beşinci yılını kutluyor.
Önemli sanatçılarla, zengin ve çok keyifli programlarla, birbirinden güzel mekânlarda sizlerle yeniden buluşmanın heyecanını yaşıyoruz.
Opus Amadeus Oda Müziği Festivali şimdiye kadar Avrupa, Amerika, Japonya ve Türkiye’den pek çok başarılı sanatçıyı ve muhteşem toplulukları İstanbul’lu müzikseverler ile buluşturdu. Berlin Filarmoni Solistleri, Romain Leleu, Özgür Aydın, Aura Musicale, Quintetto Bottesini, Corelli Consort, Marta Gulyas, Muhiddin Dürrüoğlu, Özcan Ulucan, Bülent Evcil, Arkas Trio, Wolfgang Bankl, Nusret İspir, CSO Cello Quartet, Ghislain Leroy, Birsen Ulucan, Çağatay Akyol, Ellen Jewett, Gökhan Aybulus, Ulrich Mertin, Özgür Ünaldı, Nino Rota Ensemble, Atilla Aldemir, Ozan Tunca, Ankara Filarmoni Orkestrası Solistleri, Sevil Ulucan, Kandemir Basmacıoğlu, Collegium Musicum Den Haag, Tuluğ Tırpan, Erman İmayhan, Bilkent Nefesli Topluluğu, Radio Antiqua, Beste Tıknaz Modiri, Trio Conductus, Ensemble Convergences ve Trio Passacaglia oda müziğinin başdöndürücü heyecanını ve sonsuz güzelliklerini İstanbul’daki keyifli mekanlarda müzikseverlerle paylaştı.
Festivalde ünlü ve sevilen yapıtların yanısıra çok zengin bir repertuvara sahip olan oda müziğinin gizli kalmış hazinelerini de müzikseverlerin beğenisine sunmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Ve festivalin başladığı ilk seneden itibaren bu noktayı çok önemsiyoruz.
Beş seneden beri tutkusu ve enerjisi artarak büyüyen Festivalimiz, önümüzdeki haftalar boyunca oda müziğinin muhteşem eserlerini, ülkemizden ve farklı ülkelerden değerli sanatçıların yorumlarıyla çok seçkin mekânlarda sizlerle paylaşacak.
Festivale hoş geldiniz…
AURA MUSICALE
Eva Posvanecz – barok keman, barok viyola
Laszlo Paulik – barok keman
Balazs Mate – barok viyolonsel
J.S.BACH ( 1685 – 1750 ) :
3 sesli invensiyonlardan 3 sinfonia
J.M. LECLAIR ( 1697- 1764 ) :
İki Keman için Düet, Sol Majör, Op. 3 No. 1
J.S.BACH ( 1685 – 1750 ) :
3 sesli invensiyonlardan 3 sinfonia
A.VIVALDI ( 1678-1741 ) :
Oda Konçertosu, Re Majör, RV 92
J.HAYDN ( 1732-1809 ) :
Keman, Viyola ve Viyolonsel için Trio, Sol Majör,
Op. 53, No 1
W.A.MOZART ( 1756-1791 ):
İki Keman ve Viyolonsel için Trio, Si bemol Majör,
K 266 / 271 f
J.HAYDN ( 1732-1809 ) :
Keman, Viyola ve Viyolonsel için Trio, Sol Majör,
Op. 53, No 3
“Budapeşte’den Boğaz’a Klasikler,Vivaldi ve Vapurlar”
Ve festival başlıyor… 5. İstanbul Uluslararası Opus Amadeus Oda Müziği Festivali’nin ilk konseri barok müziğin masalsı evrenini, Viyana klasiklerinin zarif melodileri ile İstanbul Deniz Müzesi’nin eşsiz mekanında birleştiriyor.
Avrupa’nın en sevilen barok müzisyenlerinden, aynı zamanda Jordi Savall’ın “Le Concert des Nations” orkestrasının geçmişteki solo viyola de gamba sanatçısı olan “Balazs Mate” ve topluluğu “Aura Musicale” iki sene evvel festivalimizin konuğu olmuşlardı. Saint Antoine Kilisesi’nde büyük bir kalabalık önünde verdikleri konserden sonra gelen istekler üzerine Aura Musicale’yi festivalimizde yeniden ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz.
Topluluğun sıcacık birlikteliği verdikleri tüm konserlerde hemen dikkat çekiyor. Aura Musicale’nin şimdiye kadar yaptığı birbirinden başarılı kayıtlar mücevher gibi birikimlerini belge olarak gelecek kuşaklara aktarıyor.
Sanatçıların konserin ilk yarısında seslendireceği Johann Sebastian Bach’ın 3 sesli invensiyonları, Vivaldi’nin “Oda Konçertosu” ve Leclair’in 2 keman için güzellik dolu sonatı barok enstümanların birlikteliğinden yayılan sihirli tınılarla İstanbul Deniz Müzesi’nde boğazın kıpır kıpır ışıkları önünde sizlerle paylaşacak. Viyana Klasiklerinin efsane bestecileri Haydn ve Mozart’ın ipek kıvamında, zerafet dolu trioları ise konserin ikinci yarısında gerçekten sihirli bir deneyim vaat ediyor.
Tarih : 11 Şubat 2016
Saat : 20:30
Mekan : Deniz Müzesi, Beşiktaş
Adres : Sinan Paşa Mah. Beşiktaş Cad. 6/1 , Beşiktaş-İstanbul
Telefon : 0212 261 00 04
BERKE HİTAY ve DOSTLARI
Berke Hitay – fagot
Ceren Gürkan – keman
Gizem Korkmaz Gülmen – keman
Evrim Baştaş – viyola
Burak Ayrancı – viyolonsel
Merve Darcan – kontrbas
F. DEVIENNE (1759 – 1803) :
Fagotlu Quartet, Fa Majör, Op. 73 No. 2
F. DEVIENNE (1759 – 1803) :
Fagotlu Quartet, Sol minör, Op. 73 No. 3
J.FRANÇAIX :(1912-1997) :
Fagot ve Yaylılar için “Divertissement”
C.P.E.BACH ( 1714 – 1788 ) :
Solo Flüt için Sonat, Wq 123 ( fagot uyarlaması )
“Fagot’un Gizemli Ve Tütsülü Sesiyle Ender Bir Konser”
İnsanoğlunun yarattığı en tatlı sesli enstrümanlardan olan fagot gölgeli, melankolik renklerle birlikte neşeli, babacan ve burlesk tonları bünyesinde birleştiren fantastik bir çalgı.
Opus Amadeus Oda Müziği Festivali’nin bu etkinliğinde fagot konserin başından sonuna kadar solist olarak yer alıyor. Böylesine ender bir oda müziği projesini klasik müzikseverlerle paylaşmaktan çok mutluyuz.
Genç kuşağın parlak sanatçılarından fagot virtüözü Berke Hitay ve kendisine eşlik edecek olan değerli müzisyenler Ceren Gürkan, Gizem Korkmaz Gülmen, Evrim Baştaş, Burak Ayrancı ve Merve Darcan fagot için yazılmış oda müziği repertuvarından seçkin ve çok keyifli eserler sunacaklar. Berke Hitay konserde ayrıca Bach’ın en yetenekli oğlu, barok sonrası “sturm und drang” dönemi ve üslubunun dahi bestecisi Carl Philipp Emmanuel Bach’ın popüler ve çok sevilen eserlerinden solo flüt için zarif ve şık sonatını fagot uyarlaması ile seslendirecek.
C.P.E Bach’ın bu sonatını fagot yorumuyla bir daha keşfetmenin müzikseverler için çok özel bir deneyim olacağına inanıyoruz.
Tarih : 17 Şubat 2016
Saat : 20:00
Mekan : Türkan Saylan Kültür Merkezi
Adres : Gülsuyu Kavşağı No:100, 34848 Maltepe/İstanbul
Telefon : 0216 589 3600
Bu konserin davetiyeleri konser günü olan 17 Şubat 2016 tarihinden iki gün önce Maltepe Belediyesi Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi'nden ücretsiz olarak temin edilebilir.
COLLEGIUM MUSICUM Den Haag
Ines d’Avena – blokflüt
Sara DeCorso – barok keman
Rebecca Rosen – barok çello
Claudio Barduco Ribeiro – klavsen ve sanat yönetmeni
S.de KONINK ( yaklaşık 1654 – yaklaşık 1701 ) :
Do Majör Süitten bölümler
C. PH.E. BACH ( 1714- 1788 ) :
2 keman ve sürekli bas için “ Trio Sonatı”, Do minör,
Wq. 161-1 / H. 579
F. BARBELLA ( 1692- 1732 ) :
Blokflüt ve Orkestra için “Konçerto III”
( Napoli Elyazmalarındaki 24 Konçerto’dan )
C.P.E.BACH ( 1714 – 1788 ) :
Klavsen ve Orkestra için Konçerto, Mi Majör ,
Wq. 14 / 417 ( birinci bölüm )
J.S.BACH ( 1685 – 1750 ) :
Keman ve Klavsen Sonatı, Mi Majör, BWV 1016
G.PH. TELEMANN ( 1681 – 1767 ) :
Blokflüt, Keman ve Sürekli Bas için Sonat, TWV 42:a4
J-F REBEL ( 1666 – 1747 ) :
“Fantasie”
“Hollanda Barok Sandığında Keşfedilmeyi Bekleyen Hazineler”
Hollanda ve Avrupa’nın en dinamik, etkileyici, araştırmacı ve genç barok topluluklarından Collegium Musicum Den Haag, barok müziğin önemli merkezlerinden Lahey’de (Den Haag) kuruldu. Topluluk, farklı ülkelerden gelip bu noktada buluşan üstün yetenekli müzisyenlerden oluşuyor. Müzisyenlerin virtüözitesi, mükemmel iletişimleri ve hiç tükenmeyen heyecanları, topluluğu canlı dinleyecek müzikseverler için yepyeni bir keşif olacak.
Collegium Musicum Den Haag, İstanbul Deniz Müzesi’nde vereceği konserde Johann Sebastian Bach, Telemann ve Carl Philipp Emmanuel Bach’ın birbirinden güzel oda müziği eserlerini seslendirecek. Ancak topluluğumuz bu seyahatlerinde bavuluna büyüleyici sürprizler atmayı da ihmal etmemiş: Hollandalı Servaas de Koning, Napolili Francesco Barbelli ve XIV. Louis’nin saray bestecisi efsanevi Jean-Baptiste Lully’nin öğrencilerinden Jean-Fery Rebel… Türkiye’de muhtemelen ilk kez seslendirilecek bu barok bestecileri Deniz Müzesi'nde ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz.
Zengin içeriğiyle vaatler sunan, oda müziğinin gizli kalmış hazinelerini dinleyiciyle cömertçe paylaşan bu çok özel barok akşama eminiz Boğaz’ın suları da kayıtsız kalamayacak.
Tarih : 22 Şubat 2016
Saat : 20:30
Mekan : Deniz Müzesi, Beşiktaş
Adres : Sinan Paşa Mah. Beşiktaş Cad. 6/1 , Beşiktaş-İstanbul
Telefon : 0212 261 00 04
Bilet Fiyatları : 40 TL | 50 TL | Öğrenci: 20 TL
Bu konserin biletleri Biletix dışında 1 Şubat’tan itibaren Deniz Müzesi’nden de satın alınabilir.
BARIŞ İÇİN MÜZİK
Barış İçin Müzik Oda Müziği Toplulukları
Barış İçin Müzik Tahta Üflemeliler Beşlisi
Barış İçin Müzik Bakır Üflemeliler Topluluğu
Barış İçin Müzik Trombon Dörtlüsü
Barış İçin Müzik Yaylılar Beşlisi
Tahta Üflemeliler Beşlisi:
J. PACHELBEL: ( 1653 – 1706 ) – Canon
J.S BACH – Badinerie
C.R.REY ( 1904 – 1985 ) – Türkiyem
Bakır Üflemeliler Beşlisi:
M. RAVEL ( 1875 – 1937 ) – Pavane
M.P. MORENO: ( 1880- 1939 ) – El Gato Montes
H. MANCINI ( 1924 – 1994 ) – Pembe Panter
Trombon Dörtlüsü:
J.S. BACH ( 1685 – 1750 ) – Bist Du Bei Mir
W.A. MOZART ( 1756 – 1791 ) – Küçük Bir Gece Müziği
B. GÜNEŞ ( 1957 – ) – Türk Dansı
F.J.HAYDN – St. Antoni Korali
Yaylılar Beşlisi:
A. PIAZZOLA ( 1921 – 1992 ) – Libertango
E. GRIEG: ( 1843- 1907 ) – Ases tod
J. STRAUSS II: ( 1825 – 1899 ) – Pizzicato Polka
“Pembe Panter, Çocuklar, Melekler Ve Birbirinden Güzel Müzikler”
Opus Amadeus Oda Müziği Festivali bu konserde Barış için Müzik Vakfı ile birlikte çalışmanın mutluluğunu yaşıyor.
İstanbul’da dönüşüm yaratan öncü kültür projelerinden olan Barış için Müzik, çalışmalarına başladığı 2005 yılından bu yana hiçbir fark gözetmeksizin, imkânları sınırlı binlerce çocuk ve gence elini uzatarak, onların sanata katılım hakları önündeki engelleri kaldırıyor. Barış için Müzik’te eğitim alan çocuk ve gençler vakıf bünyesinde kurulan orkestra, topluluk ve korolara katılarak müziğin coşkusunu birlikte hissedebiliyor. Vakfın oluşturduğu ortak sosyal ve kültürel yaşam alanları sayesinde çocuklar dayanışma ve paylaşım ruhunun önemini de kavrama fırsatı elde ediyor.
Kapsayıcı anlayışıyla her zaman daha fazla çocuğa ulaşabilmeyi hedefleyen Barış için Müzik Vakfı tüm ülkeye yayılma yönünde çalışmalarına ara vermeden devam ediyor.
Barış için Müzik Vakfı bu konserde bünyesindeki dört toplulukla sahne alacak. Barış için Müzik Tahta Üflemeliler Beşlisi, Barış için Müzik Yaylı Beşlisi, Barış için Müzik Trombon Dörtlüsü ve Barış için Müzik Bakır Üflemeliler Topluluğu. Barok, klasik, romantik ve çağdaş bestecilerin eserlerinden oluşan zengin repertuvarda Henry Mancini, Astor Piazzola gibi dünyaca ünlü bestecilerin çok sevilen parçaları da yer alıyor.
Barış için Müzik Vakfı, Notre Dame de Sion Fransız Lisesi ve Artisan Organizasyon’un işbirliğiyle gerçekleşen ve yetenekli genç müzisyenlerin pırıltısıyla dolu konserimizin tüm bilet geliri Barış için Müzik Vakfı’na bağışlanacak.
Barış için Müzik Vakfı 2005 yılından bu yana imkânları sınırlı çocuk ve gençlere ücretsiz müzik eğitimi olanağı sağlıyor. Bu sayede çocuklar sadece müziğin coşkusunu hissetmekle kalmayıp birlik, dayanışma ve uyum kavramlarını öğrenerek barışın sesini müzikle duyurabiliyor. Barış için Müzik çatısı altında müziğin mucizevi gücüyle çocukların yaşamları değişiyor.
Tarih : 25 Şubat 2016
Saat : 20:00
Mekan : Notre Dame de Sion Fransız Lisesi
Adres : Cumhuriyet Cad. No:127, 34373 Harbiye / İstanbul
Telefon : 0212 219 1697
Bilet Fiyatları : 50 TL | Öğrenci: 20 TL
Bu konserin biletleri Biletix dışında 6 Şubat’tan itibaren Notre Dame de Sion Fransız Lisesi'nden de satın alınabilir.
Konserin tüm gelirleri Barış İçin Müzik Vakfı’na bağışlanacaktır.
BİLKENT NEFESLİ TRİO
Selçuk Akyol – obua
Nusret İspir – klarinet
Ozan Evruk – fagot
G. AURIC ( 1899 – 1983 )
Obua, Klarinet ve Fagot için Trio
G. JACOB ( 1895 -1984 )
Klarinet ve Fagot için Duo
J. IBERT ( 1890 -1962 )
Obua, Klarinet ve Fagot için Trio
W.A.MOZART ( 1756 – 1791 )
Divertimento No.1 K 439b, Obua, Klarinet ve Fagot düzenlemesi
H. SAUGUET ( 1901 – 1989 )
Obua, Klarinet ve Fagot için Trio
“Muhteşem Bir Akustikte Mozart mı Dediniz?”
Ülkemizin en değerli orkestralarından Bilkent Senfoni Orkestrası sanatçılarından oluşan Bilkent Nefesli Trio 2015 senesinde kuruldu. Türkiye’deki sanat yaşamına geniş boyutlu etkinlikler getirmek, ülkemizde turne konserleri ve resitaller yoluyla nitelikli müzik beğenisini yaygınlaştırmak; bu tür etkinlikleri düzenleyen kurum, festival ve kuruluşlarla işbirliği yapmak ve diğer ülkelerle sanatsal iletişimde kalıcı köprüler kurmak Bilkent Nefesli Trio’nun temel ilkeleri arasındadır. Klasik ve romantik dönem repertuvarı dışında çağdaş müzik alanında da deneyim sahibi olan Bilkent Nefesli Trio üyeleri ayrıca türk ve yabancı bestecilerle ortak çalışmalar yaparak nefesli sazlar oda müziği repertuvarının geliştirilmesini hedeflemektedir.
Oda müziği grupları içinde özel bir yeri olan obua, klarinet ve fagot’un oluşturduğu üçlü topluluklar büyüleyici tahta tınılarının yanı sıra tuhaf bir şekilde gizemli de değil midirler ?
Bilkent Senfoni Orkestrası'nın parlak solistlerinden oluşan “Bilkent Nefesli Trio” Fransız, Avusturyalı ve İngiliz bestecilerin oynak, burlesk ve zarif eserlerinden çok seçkin bir program oluşturdu.
Fransız müziğinin keyifli bestecileri Jacques Ibert ve Georges Auric ile verimli ve değerli vatandaşları Henri Sauguet, özellikle nefesli çalgılar için yazdığı eserleriyle meşhur İngiliz besteci Gordon Percival Septimus Jacob ve her daim kulaklara melekler yağdıran Wolfgang Amadeus Mozart’ın bu konserde seslendirilecek oda müziği eserleri Surp Levon Ermeni Katolik Kilisesi’nin olağanüstü akustiği ile birleşerek beklenmedik coşkular ve imgelere davet çıkaran çok özel bir etkinlik vaat ediyor.
Tarih : 28 Şubat 2016
Saat : 20:30
Mekan : Surp Levon Ermeni Katolik Kilisesi, Kadıköy
Adres : Osmanağa, 34714 İstanbul
Bilet Fiyatları : 40 TL | 50 TL | Öğrenci: 20 TL
Bu konserin biletleri Biletix dışında etkinlik akşamı saat 19.00’dan itibaren konser mekanından da satın alınabilir.
CAMERATA İSTANBUL WİND QUINTET
Recep Fıçıyapan – flüt
Sezai Kocabıyık – obua
Evrim Güvemli – klarinet
Sertaç Çevikkol – fagot
Sadi Baruh – korno
W.A.MOZART ( 1756 – 1791 )
Sihirli Flüt Operası Uvertürü ( düzenleme: Joachim Linckelmann )
C. DEBUSSY ( 1862- 1918 )
Children’s Corner ( düzenleme: Joachim Linckelmann )
J. STRAUSS ( 1825 – 1899 )
Perpetuum Mobile ( düzenleme: Friedrich Gabler )
G. M. COHAN ( 1878 – 1942 )
Medley ( düz. Paul Nagle )
G. VERDI ( 1813 – 1901 )
Nabucco Operası Uvertürü ( düzenleme: Joachim Linckelmann )
N. ROTA ( 1911- 1979 )
Petite Offrande Musicale
J.S. BACH ( 1685 – 1750 )
The Six Schübler Chorales’den “ Wachet auf, ruft uns die Stimme”, BWV 645 ( düz. Mordechai Recktman )
J. BOCK ( 1928 – 2010 )
Damdaki Kemancı’dan bölümler ( düzenleme: Bill Holcombe )
“Opera Gibi Baştan Çıkarıcı Bir Final Konseri”
Opus Amadeus Oda Müziği Festivali’nin kapanış konseri şölensel lezzetler barındırıyor. Camerata Istanbul Wind Quintet’in Aşkenazi Sinagogu’nun etkileyici akustiğinde vereceği konser popüler ve farklı tonlardaki yapıtlardan oluşuyor. Müzikseverlerin hayranlığını kazanmış unutulmaz eserlerin nefesli çalgılar beşlisi için uyarlamalarından oluşan program özel bir buluşma vaat ediyor.
Konserde operanın gösterişli atmosferini yansıtan muhteşem örnekler de dinleyicileri bekliyor. Etkinliğin özenle hazırlanan bir başka özelliği de iki yarısının birden bir opera uvertürüyle açılması… Müzisyenler ilk yarıda, Mozart’ın Sihirli Flüt’ünün, ikinci yarıda ise Verdi’nin Nabucco’sunun uvertürüyle selamlayacak dinleyicileri. Ayrıca Debussy’nin fantastik ve izlenimci esintilerinden Bach’ın kozmik evrenine, cıvıl cıvıl Strauss’tan melodinin büyük ustası Nino Rota’ya oradan dünyaca ünlü Damdaki Kemancı’ ya birbirinden güzel eserler dinleyicileri bekliyor olacak.
Ülkemizin değerli sanatçılarından oluşan Camerata Istanbul Wind Quintet bu sıradışı müzik yolculuğunda müzikseverlere keyifli bir final konseri sunacak.
Tarih : 2 Mart 2016
Saat : 20:30
Mekan : Aşkenazi Sinagogu, Karaköy
Adres : Yüksek Kaldırım Cad. No:27, Beyoğlu / İstanbul
Telefon : 0212 243 6909
Bilet Fiyatları : 40 TL | 50 TL | Öğrenci: 20 TL
Bu konserin biletleri Biletix dışında etkinlik akşamı saat 19.30’dan itibaren konser mekanından da satın alınabilir.
Sayfa Düzeni: Tenise Yalçın evetbenim
Bilgi: Berke Hitay
Haber İçerik: Artisan Organizasyon/ http://opusamadeus.com/index.html