YAVUZ DALOĞLU:
Kıymetli arkadaşlarım,
Son günlerde üzüntülü ve rastlantı sonucu güzel olaylar da yaşadım.
7 Ekim 2002’de başlayan 28. Ütopyalar Bilim Toplantısı’nda çok değerli konuşmalar yapıldı. Bu toplantının katılımcıları en gencinden en ileri yaşlısına çok kıymetli arkadaşlardı. Ben de bu toplantının ilk gününün son konuşmacısı olarak “Cumhuriyet’in 100. Yılında Ulusal Musiki Yaratma Yolunda Neredeyiz?” başlıklı bir konuşma yaptım.İkinci günü sabahı İzmir’in şirin ilçesi Karaburun’da, Ergin Pansiyon’da kahvaltıya gittiğimiz zaman programda yer alan Emekli Tümamiral Sayın Cem Gürdeniz ve eşi Sayın Rengin Gürdeniz ile karşılaştım ve tanıştım. Neredeyse bütün gün sohbet ettik. Mesleğimin ne olduğunu öğrenince sohbetimiz daha da derinleşti. Kendisi musikiyi ile çok ilgili ve bilgili bir kişi. Bilgisi beni açıkça şaşırttı. Bir ara sohbetten izin isteyip ayrıldım ve odama gidip oraya götürdüğüm üç değişik kitabımdan birer tane alıp yine Cem Paşa’nın yanına gittim ve kitapları kendisine armağan ettim, çok sevindi ve imzalamamı rica etti. Hemen merakla kitapları incelemeye başladı, çok beğendiğini söyledi ve birkaç kez kutladı. Sağ olsun. Akşam, Geleneksel Ütopyalar Yemeği’nde kitabı olan yazarların oraya yemekte yapılacak çekiliş için götürdüğü kitapların çekilişi yapıldı. Sanırım on veya on birinci sırada çekmiş olduğum numara (rastlantıdır ki 35) anons edilince yerimden kalktım ve kitap alacağım yere doğru yürümeye başladım. O sırada Cem Paşa da yerinden kalktı ve bana doğru dönerek ve gülümseyerek bir iki adım attıktan sonra kitabı sunan arkadaştan aldı ve bana sundu: “Yavuz hacam bu nasıl bir tesadüf, siz bana sabah kitaplarınızı armağan ettiğiniz zaman ben de size kitaplarımdan sunamadığım için mahcup olmuştum, şimdi çok sevinçliyim” dedi. Birbirimize sarıldık ve ben yerime doğru yöneldim. Yemeğin ilerleyen saatlerinde şarkılar, türküler, marşlar söylemeye başladık. Bu arada Cem Gürdeniz Paşa mikrofonu eline aldı ve kendi bestelediği “Mavi Vatan Marşı”nı telefonunu mikrofona dayayarak bizlere dinletti. Ben iyice şaşırmıştım. O an anladım ki, Paşa’nın musikiye olan ilgisi, ilginin epey üzerinde… Cem Gürdeniz Paşa Mavi Vatan kavramının babası ve bu kavramı bir öğreti olarak geliştiren vatansever, cesur, yürekli, duyarlı bir Türk bahriyelisidir. Böyle bir insanı tanıdığım için bahtiyarım.
Cem Gürdeniz Paşa 2. gün konuşmasını yaptıktan sonra ayrılacağını söylemiş ve kitabının kime çıkacağını bilmediğinden yalnızca imzalamış. Ancak sonra karar değiştirmişler. Yemekte de bana çıkınca o an hemen çevresinden kalem araştırdı, ben de kendisine cebimden dolmakalemimi çıkarıp verdim ve imzasının üzerini doldurdu. Ve böylece iki kalemli bir yazı oluştu.
Sayfa Düzeni: Tenise Yalçın/ tenise.yalcin@gmail.com-Haber İçerik: Yavuz Daloğlu facebook sayfasından özel izin alınarak yayınlanmıştır.
Yavuz Daloğlu: 28.Ütopyalar Toplantısı ve Yaşanmışlıklar
0
Beğendiysen paylaş.