“Ekmek Parası”- “Martı” – “Peer Gynt”
Oyunbaz, Mart ayından itibaren üç farklı oyunla sahnede…
Klasik eserlere getirdiği yorumla seyirciden ve tiyatro çevresinden olumlu eleştiri alan Oyunbaz, tiyatro tarihinin iki klasik başyapıtı, Çehov'dan "Martı" ve İbsen'den "Peer Gynt"ün ardından bu defa çağdaş tiyatro edebiyatının önemli bir eserini sahneye taşıyor: Gesine Danckwart'tan "Ekmek Parası".
17 Mart’ta prömiyerini yapacak olan “Ekmek Parası” ile birlikte Oyunbaz sezondaki yolculuğuna üç ayrı oyun ile devam edecek…
1
“Ekmek Parası”
(Yeni Oyun)
Bir işsiz, bir stajyer, bir garson, bir iş kadını, bir yönetici adayı… Hepsi aynı oyunda buluşurlar: Ekmek Parası. Monologlardan oluşan Ekmek Parası, günümüz Alman Tiyatrosunun önemli yazarlarından Gesine Danckwart'ın, sahnelendiği birçok ülkede ses getirmiş, çağdaş bir tiyatro denemesi. Kendi yaşamlarının hapsinde, neden olduğunu bilmeksizin günü kurtarmaya, ayakta kalmaya, var olmaya çalışan isimsiz beş karakter, her günü tek ve aynı bir gün gibi yaşamaya çalışırlarken içinde bulundukları kavganın nedeni ekmek parası mıdır acaba? Zihinleri susmayan, sessizce bağıran, biricik, yapayalnız ve kalabalık beş kafa sesi… Oyun boyunca durmaksızın düşünen, tartışan, kavga eden, günü kurtaran ve kazanan beş şehirli…
Ekmek Parası, kendimizi anlamaya soyunmuş performatif bir tiyatro denemesi.
2
“Martı”
17.Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali’nde “Anton Çehov'a Selam” başlığı altında sahnelenen Martı, tiyatro tarihinin ve edebiyatının en önemli eserlerinden biri. Bu klasik eser Oyunbaz yotumuyla sahneye taşınıyor.
Yönetmenliğini Abdullah Cabaluz’un üstlendiği oyun; Ataol Behramoğlu çevirisi esas alınarak Behçet Necatigil ve Mehmet Özgül çevirilerinden Oyunbaz tarafından derlendi. Oynadığı sezonlarda pek çok olumlu eleştiri alan ve “Vasıf Öngören Özel Ödülü”ne değer görülen Martı, Anton Çehov’un ve Dünya Tiyatro tarihinin en önemli eserlerinden biri kabul ediliyor.
Oyun Üzerine
Yıkılmaya yüz tutmuş çarlık Rusya’sının son demlerinde, kentleşme ve sanayileşmenin dayattığı değişimin bunalıma sürüklediği aydınlar ve küçük burjuva sınıfı… Çehov’un “öfkelenerek ve acıyarak bakıyorum” dediği oyun kişileri işte bu sınıfa ait, düşmüş toprak soylularıdır. Eylemsizlik içinde uyurgezer gibi yaşayan bu insanların diyalogları yaşamaya, bir şeyler yapmaya karşı duyulan güçsüzlüğün, can sıkıntısının çevresinde dolanır durur. Ruhları, Konstantin Treplev’in vurduğu martı kadar ölü olan bu insanlar, o zavallı martı kadar şanslı değildirler. Çünkü onlar ne yaşamaktadırlar ne de ölüdürler.
3
“Peer Gynt”
X. Lions Tiyatro Ödülleri’nde En İyi Prodüksiyon ve Kerem Yılmazer “Genç Yetenek” Oyuncu Ödülü’ne değer görülen, 15. Sadri Alışık Tiyatro Ödülleri’nde Yılın En İyi Yapımının Yönetmeni ödülüne aday gösterilmiş olan Peer Gynt, seyircisiyle buluşmaya devam ediyor.
Yönetmenliğini Abdullah Cabaluz’un üstlendiği; Seniha Bedri Göknil, Zehra İpşiroğlu ve Mehmet Ergen çevirilerinden Oyunbaz tarafından derlenen Peer Gynt, Çehov’un “En beğendiğim yazar” sözleriyle nitelediği, Norveç tiyatrosunun dünyaya mal olmuş ünlü oyun yazarı Henrik Ibsen’in başyapıtlarından biri.
Oyun, iki perde, bir ömür…
“Kendi olma takıntısıyla donanmış, kendini gerçekleştirmek için gerek duyduğu her şeyi sadece ‘kendi’nde arayan bir insanın son nefesinde hayatı bir ‘tiyatro oyunu’ gibi gözlerinin önünden geçseydi, seyredeceği şey ne olurdu acaba?”
PEER : Bir tek şey soracağım. Ne demek bu "kendin olmak"?
DÖKMECİ : Ne komik çıktı senin ağzından bu soru.
PEER : Hadi uzatma, sen bana cevap ver.
DÖKMECİ : Kendin olmak demek kendini imha etmek demektir.
Anladın mı? Anlamadın.
PROGRAM
EKMEK PARASI*
Tarih &nb
sp; : 17-24-31 Mart, 7-14 Nisan 2011 Perşembe günleri
Saat : 20.30
Yer : Beyoğlu Terminal Sahnesi
(istiklal cad. no:112 kat:4 galatasaray meydanı)
Süre : 1 saat / Tek Perde.
*Gösterimlere sınırlı sayıda seyirci alınacaktır. Lütfen rezervasyon yaptırınız.
MARTI
Tarih : 21 Mart 2001, Pazartesi
Saat : 20.30
Yer : Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü Tiyatro Salonu
Süre : 2 saat 30 dakika / 2 Perde
PEER GYNT
Tarih : 25 Mart 2011, Cuma
Saat : 20.30
Yer : Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü Tiyatro Salonu
Süre : 2 saat 45 dakika / 2 Perde
Bilgi için: 0531 888 62 31
http://www.tiyatroyunbaz.com
http://www.twitter.com/TiyatroOyunbaz
http://facebook.com/tiyatro.oyunbaz