Perdeler açılırken İstanbul Şehir Tiyatroları
Ödenekli ve özel tiyatrolar, Ekim ayı ile birlikte perdelerini açıyor. Yeni dönem (2012-13) böylece değişik ve çeşitli repertuvarları ile başlamış olacak. Bize gelen bilgilere göre İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın ilk tur oyunları arasında yer alan yapıtların olumlu ve nitelikli olduklarını belirtmeliyim. Ekim ayı oyunlarını gördükten sonra, bu dönemin repertuvarına olumlu bakabileceğimizi düşünüyorum. Sona eren dönemde ve yaz boyunca süre gelen karmaşanın şimdilik dindiğini görüyorum. Örnek vermem gerekirse, son yıllarda yaptığı etkin çalışmalarla tiyatro dağarına önemli katkıları olan Engin Alkan, bir Çehov oyunuyla karşımıza çıkıyor. Birçok oyuna yönetmen olarak başarılı imzasını atan Alkan’ı, doğrusu ya merak etmiyor değilim. Rusya’da 1890’larda Konstantin Stanislavski’nin Martı adlı oyundaki yorumuyla Çehov’un afişlere damga vurduğu ilk oyundur. Bir daha dünya tiyatro repertuvarından hiçbir zaman inmeyen, dünyaca sevilen bir yazar oldu. Bu nedenle Çehov, Stanislavski Yöntemi’ni bilmeden sahneye konulamaz. Engin Alkan’ın bugüne kadar sahnelediği oyunlarda Stanislavski Yöntemi’ni bilerek kullandığını söyleyebilirim. Vişne Bahçesi, Çehov’un en önemli dört oyunundan biridir. Diğer oyunlarını merak edenler olabilir diye buraya yazıyorum: Martı, Üç Kızkardeş, Vanya Dayı. İvanov, Benim Sevgili Meleğim’i de saymadan geçemem. Bir de Çehov’un tiyatro oyunları gibi dünya edebiyatını etkileyen hikayeleri vardır. Bütün oyunları Ataol Behramoğlu ve Mehmet Özgül tarafından Türkçe’ye kazandırıldı. Ayrıca Çehov’un tüm hikayeleri, Mehmet Özgül’ün Türkçesi ile yayımlandı. Engin Alkan’ın sahneye koyduğu Vişne Bahçesi’ni Belgi Paksoy dilimize çevirdi. Çehov’un yapıtları ölçüsüz bir zenginliğe sahiptir. Çehov yazar olarak da çevreci bir insandı. Diğer birçok oyunlarında olduğu gibi Vişne Bahçesi’nde de kesilen vişne ağaçlarının nasıl bir çevre katliamı olduğunu dinleyerek, duyumsayarak oyunun son perdesinde göreceğiz.
Engin Alkan’ın yönettiği Vişne Bahçesi’nde rol alan oyuncuların Çehov biçemini hangi boyutta yansıtabileceklerini ancak gördükten sonra söyleyebilirim. Bu oyuncuları deneyimleri ile örtüşecek bir Çehov yorumunun bütün yükünü Engin Alkan çekecektir. Yine de yeni bir Vişne Bahçesi yorumunda rolleri paylaşan oyuncuları buraya alıyorum: Aslı Nimet Altaylar, Başak Erzi, Berna Adıgüzel, Cemal Ahhan Şener, Çağlar Polat, Emre Şen, Engin Alkan, Erhan Abir, H.Samet Hafızoğlu, Hümay Güldağ, Hüseyin Tuncel, Işıl Zeynep Tangör, Melahat Abbasova, Murat Üzen, Selin Türkmen, Zafer Kırşan, Zeynep Ceren Gedikali.
Çehov’un Vişne Bahçesi 3 Ekim 2012 Çarşamba günü Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu’nda ilk gösterimini yapıyor (prömiyer).
Beckett ve ‘Oyun’
Samuel Beckett’in yazdığı, Levent Mollamustafa’nın dilimize çevirdiği, Şahika Tekand’ın sahneye koyduğu “Oyun” adlı yapıt 17 Ekim Çarşamba Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu’nda sahnelenecek. Samuel Beckett (1906-1989) Absürd Tiyatro’nun kurucularındandır. Ülkemizde birçok oyunu sahnelendi. 20. yüzyıl modern tiyatrosuna damgasını vurmuş absürd yazarların başında gelir. Yönetmen ve oyuncular için yorumu güç olan bir yazardır. Soyutlamaları konularının önüne geçer. İçerik ve kurgu olarak sağlam yapılı yapıtlardır. Tekand’ın sahneye koyduğu “Oyun”u merakla bekliyorum.
Hayati Asılyazıcı
hayatiasilyazici@yahoo.com
Alıntı: Aydınlık Gazetesi
Son Güncelleme: Perşembe, 27 Eylül 2012 20:21