http://www.leylagencer.org/tr/index.asp?k1=anasayfa
8.Leyla Gencer Şan Yarışması’nı Kazananlar:
Final gecesi 11 Eylül akşamı Süreyya Operası’nda gerçekleşen yarışmanın sonucunda Marigona Qerkezi (soprano, Arnavutluk) birincilik ödülünü kazandı. Jonathan Winell (tenor, ABD) ikincilik ödülünü kazanırken Hubert Zapior (bariton, Polonya) ve Deirdre Judith Angenent (soprano, Hollanda) da üçüncülük ödülünü paylaştılar.
8.Leyla Gencer Şan Yarışması Birincisi Marigona Qerkezi (soprano, Arnavutluk)
8.Leyla Gencer Şan Yarışması İkincisi: Jonathan Winell (tenor, ABD)
8.Leyla Gencer Şan Yarışması Üçüncülüğü’ne:
Hubert Zapior (bariton, Polonya) Deirdre Judith Angenent (soprano, Hollanda) değer görüldü8.Leyla Gencer Şan Yarışması Halk Ödülü’nün sahibi Ayşe Şenoğul (Soprano, Türkiye)
8.Leyla Gencer Şan Yarışması Polonya Ulusal Operası Özel Ödülü Ayşe Şenoğul (Soprano, Türkiye)8.Leyla Gencer Şan Yarışması Londra Kraliyet Operası Jette Parker Genç Sanatçılar Programı Özel Ödülü Hubert Zapierİtalyan şef Antonio Pirolli yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) ve La Scala Tiyatrosu Akademisi tarafından düzenlenen 8. Leyla Gencer Şan Yarışması’nın final gecesi ve ardından ödül töreni, 11 Eylül Cuma akşamı Süreyya Operası’nda gerçekleştirildi. Final gecesi, İtalyan şef Antonio Pirolli yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın seslendirdiği Giuseppe Verdi’nin I Vespri Siciliani Uvertürü ile başladı. Ardından finale kalan 7 yarışmacı, Pirolli yönetimindeki orkestra eşliğinde birer arya seslendirdi.
Leyla Gencer Şan Yarışması’nda dereceye giren finalistleri, jüri başkanlığını üstlenen ünlü İtalyan Soprano Luciana Serra açıkladı. Bu yılki Leyla Gencer Şan Yarışması’nda Marigona Qerkezi birinci, Jonathan Winell ikinci, Hubert Zapior ve Dierdre Judith Angenent üçüncü oldular. İlk üçe giren yarışmacılar toplam 23.500 Euro’luk ödülü paylaştılar.
La Scala Tiyatrosu Akademisi’nin verdiği özel ödülü kazanan Marigona Qerkezi, La Scala Tiyatrosu Akademisi tarafından üç aylık bir eğitim bursuna layık görülürken; Polonya Ulusal Operası’nın verdiği özel ödülü kazanan Ayşe Şenogul, Polonya Ulusal Operası’nın bir prodüksiyonunda rol almaya hak kazanırken, Londra Kraliyet Operası Jette Parker Genç Sanatçılar Programı özel ödülünü kazanan Hubert Zapier, Kraliyet Operası’nda dört aylık özel bir eğitime hak kazandı. Dinleyicilerin oylarıyla belirlenen Leyla Gencer Halk Ödülü’nün sahibi Ayşe Şenogul ise, 2016 yılında gerçekleştirilecek 44. İstanbul Müzik Festivali kapsamındaki bir konserde yer alacak.
– Birincilik Ödülü: Marigona Qerkezi
– La Scala Tiyatrosu Akademisi Özel Ödülü: Marigona Qerkezi
– İkincilik Ödülü: Jonathan Winell
– Üçüncülük Ödülü: Hubert Zapior & Deirdre Judith Angenent
– Halk Ödülü’nün sahibi: Ayşe Şenoğul
– Polonya Ulusal Operası Ödülü: Ayşe Şenogul
– Londra Kraliyet Operası Jette Parker Genç Sanatçılar Programı Özel Ödülü: Hubert Zapior
8.Leyla Gencer Yarışması Birincilik Ödülü:
Marigona Qerkezi (Arnavutluk Albania, 1993)
10 yaşında Kosova Filarmoni eşliğinde konser veren Qerkezi, flüt eğitimini tamamladığı Priştine Sanat Akademisi’nde halen yüksek lisans ve şan eğitimine devam etmektedir. Sanatçı 2014 yılında Maria Kraja Uluslararası Opera Festivali’nde ikincilik ve 2015’te AsLiCo Uluslararası Opera Festivali’nde Yeni Çıkış Yapanlar Ödülü’nü kazanmıştır.
8.Leyla Gencer Şan Yarışması İkincilik Ödülü:
Jonathan Winell (ABD USA, 1984)
Hartt Müzik Okulu mezunu Winell, 2013 yılından bu yana Berlin Devlet Operası’nda çeşitli eserlerde rol almaktadır. Sanatçı daha önceki yıllarda ise Santa Fe Operası, Central City Operası, New Jersey Operası, New York Lirik Operası dâhil, pek çok operada sahneye çıkmış; konserler vermiştir.
8.Leyla Gencer Üçüncülük Ödülü:
Hubert Zapiór-Deirdre Judith Angenent
Hubert Zapiór (Polonya Poland, 1993)
Halen Fryderyk Chopin Müzik Üniversitesi’ne ve Aleksander Zelwerowicz Sahne Sanatları Ulusal Akademisi’ne devam eden Zapiór, 2012’den bu yana Polonya Ulusal Operası’nda çeşitli prodüksiyonlarda rol almaktadır.
Deirdre Judith Angenent (Hollanda Netherlands, 1984)
2010 yılında Hollanda Ulusal Opera Akademisi’nde yüksek lisansını tamamlayan Angenent, 2014 Eylül’ünde 50. ‘s-Hertogenbosch Uluslararası Şan Yarışması’nda Hollanda Opera Ödülü’nün yanı sıra iki de dinleyici ödülü kazandı.
8.Leyla Gencer Şan Yarışması
Halk Ödülü’nün sahibi Ayşe Şenoğul Polonya Ulusal Operası’nın verdiği özel ödülü kazananarak, Polonya Ulusal Operası’nın bir prodüksiyonunda rol almaya hak kazandı.
Ayşe Şenogul (Türkiye Turkey, 1991)
Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı mezunu genç şancı, 2014/15 sezonunda Gerard Mortier Uluslararası Opera Stüdyosu’nda çalıştı. Şenogul 2015 sonbaharında döneceği Salzburg Devlet Tiyatrosu’nda misafir sanatçı olarak bir prodüksiyonda rol alacak.
8.Leyla Gencer Şan Yarışması Londra Kraliyet Operası Jette Parker Genç Sanatçılar Programı Özel Ödülü Sahibi: Hubert Zapiór
Hubert Zapiór (Polonya Poland, 1993)
Halen Fryderyk Chopin Müzik Üniversitesi’ne ve Aleksander Zelwerowicz Sahne Sanatları Ulusal Akademisi’ne devam eden Zapiór, 2012’den bu yana Polonya Ulusal Operası’nda çeşitli prodüksiyonlarda rol almaktadır.
8. LEYLA GENCER ŞAN YARIŞMASI’NDA DERECEYE GİREN ŞANCILAR BELLİ OLDU.
Final gecesi 11 Eylül akşamı Süreyya Operası’nda gerçekleşen yarışmanın sonucunda Marigona Qerkezi (soprano, Arnavutluk) birincilik ödülünü kazandı. Jonathan Winell (tenor, ABD) ikincilik ödülünü kazanırken Hubert Zapior (bariton, Polonya) ve Deirdre Judith Angenent (soprano, Hollanda) da üçüncülük ödülünü paylaştılar.
8.Leyla Gencer Şan Yarışması’nda ödüle değer görülen sanatçılar
8. LEYLA GENCER ŞAN YARIŞMASI ÖN ELEME SONUÇLARI BELLİ OLDU!
Paris, Londra, Berlin, Milano, Varşova ve İstanbul’da gerçekleştirilen ön elemelerde jüriler, adaylar arasından 8. Leyla Gencer Şan Yarışması final serisi için İstanbul’a gelecek yarışmacıları belirledi. Çeyrek finale kalan yarışmacıların tam listesine buradan ulaşabilirsiniz.
ÇEYREK FİNALİSTLER
Alina Adamska-Raitarovskyi (soprano, Polonya)
Dilruba Akgün (soprano, Türkiye)
Çiğdem Aladağ (soprano, Türkiye)
Deirdre Angenent (soprano, Hollanda)
Bartosz Araszkiewicz (bas, Polonya)
Silvia Arnone (soprano, İtalya)
Sara Jo Benoot (mezzosoprano, Belçika)
Bozena Bujnicka (soprano, Polonya)
Angela Ceban (soprano, Romanya)
Eva Corbetta (soprano, İtalya)
Murat Duyan (bariton, Türkiye)
Katerina Fridland (soprano, Almanya)
Arminia Friebe (soprano, Almanya)
Marcin Hutek (bariton, Polonya)
Dongho Kim (bas, Güney Kore)
Hatice Zeliha Kökcek (mezzosoprano, Türkiye)
Bektaş Ozan Kutlar (bariton, Türkiye)
Maciej Kwasnikowski (tenor, Polonya)
Anne-Cécile Laurent (soprano, Fransa)
Soyoung Lee (soprano, Güney Kore)
SungJin Lee (bariton, Güney Kore)
Malgorzata Lipinska (mezzosoprano, Polonya)
Ying Ma (soprano, Çin)
Katarina Morfa (mezzosoprano, Almanya)
Claire de Monteil (soprano, Fransa)
Sylwia Olszynska (soprano, Polonya)
Hulusi Polat (bariton, Türkiye)
Marigona Qerkezi (soprano, Arnavutluk)
Giovanni Romeo (bariton, İtalya)
Angelos Samartzis (tenor, Yunanistan)
Serkan Sevinç (bas, Türkiye)
Grigory Shkarupa (bas, Rusya)
Jeongwhan Sim (bariton, Güney Kore)
Ayşe Şenogul (soprano, Türkiye)
Bianca Tognocchi (soprano, İtalya)
Ines Vinkelau (soprano, Almanya)
Letizia Vitelaru (soprano, Romanya)
Sophie-Nouchka Wemel (soprano, Fransa)
Johanna Will (soprano, Almanya)
Jonathan Winell (tenor, ABD)
Funda Yazıksız (soprano, Türkiye)
Hubert Zapior (bariton, Polonya)
8. Leyla Gencer Şan Yarışması 9 – 11 Eylül tarihlerinde Süreyya Operası’nda gerçekleşecek.
Bugüne kadar Pretty Yende, Nino Machaidze, Anita Rachvelishvili, Marcello Alvarez, Nikola Mijailovic gibi yıldızları opera dünyasına kazandırmış Leyla Gencer Şan Yarışması’nın 8.’sinde final heyecanı yaklaşıyor.
Paris, Londra, Berlin, Milano, Varşova ve İstanbul’da yapılan ön elemelere katılan 24 ülkeden 32 yaş altı 100 şancı arasından seçilen 42 yarışmacı final serisinde kendilerini ispatlamak üzere Eylül ayında İstanbul’a geliyor. Süreyya Operası’nda 7-8 Eylül günleri dinleyicilere kapalı olarak yapılacak çeyrek finallerin ardından, 9 Eylül Çarşamba günü bilet alınarak izlenebilecek yarı finalde 20 şancı finale kalabilmek için kıyasıya mücadele edecek. Yarı finalde piyano eşliğinde aryalarını seslendirerek finale kalmaya hak kazanan yarışmacılar, finalde ise Antonio Pirolli yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşliğinde sahneye çıkarak bir müzik ziyafeti sunacaklar.
Ünlü İtalyan soprano Luciana Serra’nın başkanlık edeceği 7 kişilik uluslararası jüri ve dinleyiciler önünde birer arya seslendirecek sekiz finalistten jürinin seçeceği birinci 12.500 Avro, ikinci 7.500 Avro, üçüncü 3.500 Avro para ödülü kazanırken ayrıca La Scala Tiyatrosu Akademisi ve Polonya Ulusal Operası özel ödülleri de sahiplerini bulacak. Dinleyici oylarıyla belirlenecek Leyla Gencer Halk Ödülü sahibi yarışmacı ise 44. İstanbul Müzik Festivali’nde müzikseverlerle buluşacak.
8. LEYLA GENCER ŞAN YARIŞMASI BAŞVURULARI AÇILDI!
Başvurular İçin Son Gün: 01.06.2015
18-32 yaş arası her ses grubundan şancıya açık olan Leyla Gencer Şan Yarışması 2015 yılında sekizinci kez düzenleniyor. Başvuruları 1 Haziran 2015 Pazartesi gününe kadar devam edecek yarışmanın ön elemeleri Haziran ayı içerisinde Berlin, İstanbul, Londra, Milano, Paris ve Varşova olmak üzere altı Avrupa kentinde gerçekleştirilecek; final serisi ise Eylül ayında İstanbul’da yapılacak.
Bu yıl sadece eposta yoluyla kabul edilecek başvuruların koşulları ve diğer bilgiler için Yarışma sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.
JÜRİ BAŞKANI ÜNLÜ İTALYAN SOPRANO LUCIANA SERRA
8. Leyla Gencer Şan Yarışması’nın jüri başkanlığını Luciana Serra üstleniyor. 1980’lerde İtalya’nın belli başlı tüm opera evlerinde başarıyla seslendirdiği rollerin ardından uluslararası platforma taşıdığı kariyerini Metropolitan’dan Covent Garden’a dünyanın belli başlı operalarında ve Salzburg Festivali’nden Berlin Filarmoni’ye dünyanın önde gelen sahnelerinde sürdürdü.
40’ı aşkın opera eserini kapsayan geniş repertuarı ve 30’a yakın albüm ve video kaydıyla dinleyicilerin ve eleştirmenlerin kolaratür soprano partilerine ilgisini canlandıran sanatçı, Rossini ile Donizetti’nin gerek ciddi gerek komik operalarının tekrar gündeme gelmesine de büyük katkıda bulundu. Luciana Serra halen dünyanın dört bir yanında ustalık sınıfları gerçekleştirmesinin yanı sıra La Scala Tiyatrosu Akademisi’nde şan dersleri vermektedir
42 ÜLKEDEN 176 ŞANCI
7. Leyla Gencer Şan Yarışması’nın altı Avrupa şehrinde gerçekleştirilen ön elemelerine dünyanın dört bir yanındaki 42 ülkeden 176 şancı katıldı. İstanbul, Milano, Berlin, Viyana, Londra ve Madrid’de uluslararası jüriler önünde yarışan genç şancılardan 40’ı İstanbul’daki final serisine katılmaya hak kazandı. Doğu’da Güney Kore ve Çin, batıda ABD ve Kanada’ya kadar çok farklı ülkelerden İstanbul’a gelen yarışmacılar alto hariç tüm ses gruplarına dağılıyorlardı; aralarında bir de kontrtenor vardı. Finalde ise ödüller sopranoların oldu: Mısırlı soprano Fatma Said birincilik ile Doğuş Halk Ödülü, Brezilyalı soprano Ludmilla Bauerfeldt ikincilik, Amerikalı soprano Jessica Rose Cambio üçüncülük ve Romen soprano Irina Ioana Baiant La Scala Tiyatrosu Akademisi Özel Ödülü kazandı.
8. Leyla Gencer Şan Yarışması’nda yine dünyanın dört bir yanından genç şancılar dereceye girmek için mücadele edecekler. Bu yıl toplam 23.500 Avro’luk ilk üç ödülün yanı sıra La Scala Tiyatrosu Akademisi ile Polonya Ulusal Operası’nın da birer özel ödülü ve bir de Halk Ödülü bulunuyor.
LEYLA GENCER ŞAN YARIŞMASI’NDA PARLAYAN YILDIZLAR
Güney Afrikalı soprano Pretty Yende, 6. Leyla Gencer Şan Yarışması’nda birinci olmasının ardından Operalia’da da tüm büyük ödülleri topladı ve dünyanın önde gelen prodüksiyonlarında, en önemli sahnelerinde baş döndüren bir kariyere başladı. Yine 2010 Leyla Gencer Şan Yarışması’nda üçüncülüğü kazanan koloratür soprano Pervin Çakar, her gün bir yenisini eklediği uluslararası başarılarını son olarak, 28. Maria Caniglia Opera Yarışması’nda aldığı birincilikle taçlandırdı. Daha önceki yılların dereceye giren yarışmacılarından Nino Machaidze ve Anita Rachvelishvili, Marcello Alvarez, Nikola Mijailovic gibi isimler ise artık tartışmasız birer dünya starı…
Dünyanın önde gelen sopranolarından Leyla Gencer İstanbul’da doğdu. İstanbul Belediye Konservatuarı’nda başladığı şan eğitimine İtalyan soprano Giannina Arangi-Lombardi ve Apollo Granforte ile devam etti. 1950 yılında Ankara Devlet Operası sahnesinde Mascagni’nin Cavalleria Rusticana eserinde Santuzza rolünü yorumlayana dek Ankara Devlet Opera ve Balesi Korosu’nda görev aldı. Birkaç yıl içerisinde tanınan bir opera sanatçısı olan Gencer, birçok önemli devlet etkinliğine soprano olarak davet edildi.
Gencer’in İtalya sahnelerine adım atması Napoli’deki San Carlo Tiyatrosu’nda yine Santuzza rolüyle oldu. Bir yıl sonra Madame Butterfly ve Yevgeni Onegin operalarını seslendirmek için tekrar Napoli’ye döndü. 26 Ocak 1957’de La Scala Tiyatrosu’nda ilk kez sahneye çıkarak Poulenc’in Les Dialogues des Carmelites operasının dünya prömiyerinde Lidoine rolünü yorumladı.
Şubat 1957’de, Milano’daki Duomo Katedrali’nde düzenlenen Toscanini’yi anma törenlerinde, şef Victor De Sebata yönetimindeki La Scala Tiyatrosu Koro ve Orkestrası eşliğinde, Verdi’nin Requiem’inin final bölümünü yorumlayan Gencer, yine 1957 Temmuz’unda, La Scala Tiyatrosu’nun Köln turnesinde La Forza Del Destino operasında başrolü seslendirdi.
Ünlü soprano 1957 ile 1980 seneleri arasında La Scala Tiyatrosu’nda, Verdi’nin Don Carlos, La Forza Del Destino, Aida, Macbeth, Simon Boccanegra, I Vespri Siciliani; Bellini’nin Norma; Donizetti’nin Poliuto ve Lucrezia Borgia; Mozart’ın Idomeneo; Monteverdi’nin L’Incoronazione di Poppea; Gluck’un Alceste; Çaykovski’nin Maça Kızı; Britten’in Albert Herring ve Pizzetti’nin L’Assassinio nella Cattedrale eserinin 1958 yılı dünya prömiyeri de dahil olmak üzere birçok başrol yorumladı.
Kariyerinin başlangıcından kısa bir süre sonra uluslararası bir üne kavuşan Gencer, Vittorio Gui, Tulio Serafin, Gianandrea Gavazzeni ve Riccardo Muti gibi büyük İtalyan şeflerle çalıştı. Donizetti’nin unutulmuş operalarını başarılı bir şekilde yorumlayarak “Donizetti Rönesansı”nın gelişmesine büyük katkıda bulundu.
Leyla Gencer’in geniş repertuarı, Monteverdi, Gluck ve Mozart’ın eserlerinden neo-klasik döneme; Cherubini, Spontini, Mayr ve romantik dönemden Puccini, Prokofyev, Britten, Poulenc, Menotti ve Rocca gibi sanatçıların eserlerine; lirik sopranodan dramatik koloratüre uzanan bir yelpazede 72 rolü kapsar.
Paris’te La Scala sanatçılarından Nikita Magaloff ile beraber yorumladığı Chopin’in lirik besteleri, La Scala sahnesindeki Liszt-Bartók yorumu ve 1982’deki Venedik Karnavalı’nda La Fenice Tiyatrosu’nda seslendirdiği ve Türkleri konu alan operalardan alınan bölümlerden oluşan konser programı, sanatçının araştırmacı ve titiz tavrını yansıtır.
7. LEYLA GENCER ŞAN YARIŞMASI ÖN ELEME JÜRİLERİ
BERLİN
Daniele Borniquez La Scala Tiyatrosu Akademisi Müzik Bölümü Direktörü
Boris Anifantakis Berlin Devlet Operası Opera Stüdyosu Direktörü
LONDRA
Daniele Borniquez La Scala Tiyatrosu Akademisi Müzik Bölümü Direktörü
Dawid Gowland Londra Kraliyet Operası Piyanisti ve Kraliyet Operası Jette Parker Genç Sanatçılar Programı Sanat Direktörü
John Allison Opera Dergisi Baş Editörü ve Sunday Telegraph Gazetesi müzik eleştirmeni
VİYANA
Daniele Borniquez La Scala Tiyatrosu Akademisi Müzik Bölümü Direktörü
Rene Zisterer Viyana Devlet Operası Genel Müdür Yardımcısı
MADRİD
Daniele Borniquez La Scala Tiyatrosu Akademisi Müzik Bölümü Direktörü
Luisa Vinci La Scala Tiyatrosu Akademisi Genel Müdürü
Carmelo di Gennaro Müzik eleştirmeni ve Madrid İtalyan Kültür Merkezi Müdürü
MİLANO
Daniele Borniquez La Scala Tiyatrosu Akademisi Müzik Bölümü Direktörü
Vincenzo Scalera Piyanist ve La Scala Tiyatrosu Akademisi öğretmeni
İSTANBUL
Daniele Borniquez La Scala Tiyatrosu Akademisi Müzik Bölümü Direktörü
Nadia Nigris La Scala Tiyatrosu Akademisi Genel Müdür Yardımcısı
Yekta Kara Devlet Opera ve Balesi Baş Rejisörü
DÜNYA OPERA SAHNELERİNDE HEYECANLA BEKLENEN
LEYLA GENCER ŞAN YARIŞMASI 8. KEZ DÜZENLENİYOR
Opera dünyasına kazandırdığı genç yeteneklerle uluslararası müzik çevrelerinde çok konuşulan Leyla Gencer Şan Yarışması, bir kez daha opera dünyasının yeni yıldızlarını belirlemek üzere yola çıkıyor.
Tüm dünyanın “La Diva Turca” olarak ayakta alkışladığı Leyla Gencer’in onuruna ve 2008’deki vefatına kadar bizzat kendisinin katılımıyla gerçekleştirilen yarışma kısa zamanda dünya çapında bugünkü saygın konumuna ulaştı. İstanbul Kültür Sanat Vakfı ve La Scala Tiyatrosu Akademisi tarafından, Polonya Ulusal Operası işbirliğiyle düzenlenen 8. Leyla Gencer Şan Yarışması için altı Avrupa ülkesinde yapılacak ön elemelere yine Uzakdoğu’dan Amerika’ya farklı ülkelerden genç şancılar katılacak.
8. Leyla Gencer Şan Yarışması’nın jürisine Luciana Serra başkanlık edecek. Yarışma, opera alanında uzman ve etkili üyelerden oluşan uluslararası jürisi kadar, kariyerlerinde dünya çapında hızlı bir çıkış yakalayan finalistleri ile de adından övgüyle söz ettiriyor.
YARIŞMA TAKVİMİ
BAŞVURULARIN KAPANIŞ TARİHİ: 1 Haziran 2015
2015 ÖN ELEMELER
Şehir
—————–
Paris
Londra
Berlin
Varşova
Milano
İstanbul Tarih
—————–
10 Haziran
11 Haziran
14 Haziran
18-19 Haziran
23 Haziran
29-30 Haziran
* Ön elemelerin gerçekleşeceği mekân ve diğer ayrıntılar başvuru sahiplerine daha sonra bildirilecektir.
FİNAL SERİSİ
İstanbul, Süreyya Operası 6-11 Eylül 2015
1985 yılında Venedik’teki La Fenice Tiyatrosu’nda Francesco Gnecco’nun La Prova di un’Opera Seria adlı yapıtıyla opera sahnelerine veda eden Leyla Gencer, 1992 yılına dek konser ve resitallerine devam etti.
1982’den itibaren, seminer ve yorum kurslarıyla kendini genç opera sanatçılarına adayan Gencer, 1983-88 yılları arasında As.Li.Co. di Milano’nun sanat yönetmenliğini üstlendi, 1997-98 yılları arasında ise şef Riccardo Muti tarafından La Scala Korosu’nun genç sanatçılar okulunda yöneticiliğe atandı. Vefatına kadar La Scala Tiyatrosu’nda opera sanatçıları için kurulan akademinin sanat yönetmenliğini üstlenen Gencer, aynı zamanda İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın Mütevelliler Kurulu Başkanı olarak görev yapıyor ve opera yorumu üzerine dersler vermeye devam ediyordu.
Opera dünyasında bulunduğu yeri, yalnızca repertuarının çeşitliliğiyle değil, canlandırdığı karakterlere kattığı dramatik nüanslarla da sağlamlaştıran Gencer, araştırmacı kişiliği ve iyi bir eğitimci olmanın verdiği sorumlulukla romantik dönemin unutulmuş birçok eserini günışığına çıkartmıştır. Maria Callas, Renata Tebaldi, Montserrat Caballé, Joan Sutherland, Beverly Sills gibi efsane isimlerle aynı dönemde Avrupa sahnelerini fetheden soprano, klasik müziğin mabedi sayılan La Scala’da 25 yıl boyunca primadonna olarak söyledi. 2008 yılında aramızdan ayrılan Leyla Gencer’in olağanüstü kariyeri için Opera dergisi eleştirmeni Michel Parouty’nin “O, çağımızın son divası, kusursuzluğun bir simgesiydi.” sözleri kesinlikle abartılı olmayacaktır…
BAŞVURU
8. Leyla Gencer Şan Yarışması başvuruları sadece e-posta yoluyla kabul edilecektir.
Her bir aday için ekli belgelerin toplam büyüklüğünün 10 MB’ı aşmaması gerekmektedir.
Tüm başvurular info@leylagencer.org adresine yapılacaktır.
Başvuru sahibine alındı mesajı gönderilecektir.
BAŞVURU BELGELERİ
• Pasaport ya da nüfus cüzdanı kopyası,
• 1 adet fotoğraf,
• İngilizce özgeçmiş,
• Öğrenim belgesi veya diploma fotokopisi
• 50 Avro tutarındaki başvuru ücretinin yatırıldığına dair banka dekontu.
BAŞVURU ÜCRETİ
Yarışmaya başvuru ücreti 50 Avro’dur. (Çıkabilecek her türlü artı havale/EFT bedeli başvuru sahibine aittir.) Başvuru ücreti hiçbir koşulda iade edilmez. Ücret aşağıda belirtilen banka hesabına gönderilecektir:
Alıcı Adı: İstanbul Kültür Sanat Vakfı
Banka Şubesi: Garanti Bankası Galatasaray Şubesi
Adres: İstiklal Caddesi, No:115, Beyoğlu – İstanbul / Türkiye
Hesap No: 068 – 9095709
Swift: TGBATRISXXX
IBAN No: TR74 0006 2000 0680 0009 0957 09
GENEL KOŞULLAR
8. Leyla Gencer Şan Yarışması, final tarihinde 18-32 yaş arasında olan (12 Eylül 1983’ten sonra doğmuş) tüm ses gruplarındaki şancılara açıktır.
Adayların başvurularını eksiksiz halde 1 Haziran 2015 Pazartesi günü mesai bitimine kadar e-posta yoluyla yapmaları gerekmektedir.
Yarışmanın tüm aşamalarında fotoğraf ve video çekimi yapma, ses kaydı alma ve bunların kullanım hakları İstanbul Kültür Sanat Vakfı’na aittir. Başvuru sahipleri fotoğraf, özgeçmiş, ses, video ve DVD kayıtları gibi malzemelerin televizyon, radyo ve İnternet ortamlarında organizasyon tarafından ticari amaçlı olarak dağıtılıp yayımlanabileceğini peşinen kabul eder.
Yarışma Organizasyonu, savaş, doğal felaket, politik karışıklık, salgın hastalık, grev vb. Gibi uluslararası alanda kabul edilen mücbir sebeplerden dolayı yarışmayı iptal edebilir ya da ileri bir tarihe erteleyebilir.
ÖN ELEMELER
Adaylara ön elemeye katılacakları merkez ve saat bilgileri e-posta yoluyla yazılı olarak bildirilecektir.
Ön elemeler, uluslararası jüri önünde piyano eşliğinde yapılır. Ön elemeler sırasında adayların başvuru formunda belirttikleri, kendi seçimleri olan iki opera aryasını, orijinal dilinde ve tonunda (bağlanan resitatifi ile birlikte) seslendirmeleri gerekmektedir.
Final yarışması için toplam 40 yarışmacı seçilecektir. Ön eleme sonuçları 13 Temmuz 2015 tarihinde internet sitesinden açıklanacak ve yarışmacılara e-posta yoluyla bildirilecektir.
FİNAL SERİSİ
Finaller jüri önünde, çeyrek ve yarı final piyano eşlikli ve final orkestra eşliğiyle olmak üzere Süreyya Operası’nda yapılacaktır.
Eser Seçimi: Kayıt işlemi sırasında resmi arya listelerinin bildirilmesi gerekmektedir. Resmi arya listesinde, dört opera aryası ve bir oratoryo veya kantattan solo pasaj yer alır. Tüm eserlerin ezbere söylenmesi zorunludur. Yarışmacılar sundukları programlarda değişiklik yapma hakkına sahip değildir; değişiklik yapma yetkisi sadece gerekli durumlarda yarışma jürisine aittir.
Kayıt ve Kura Çekimi: Yarışmacılar, 6 Eylül 2015 Pazar günü 13.00- 17.00 saatleri arasında Süreyya Operası’nda bulunan Yarışma Sekreterliği’ne kayıt yaptıracaklardır. Saat 18.00’de çeyrek final sahne sırasını belirlemek üzere kura çekimi yapılacaktır. Kayıt yaptırmayan yarışmacılar (önceden bildirilen zorunlu durumlar hariç) yarışma dışı bırakılır. Kuraya katılamayan yarışmacılar adına çekimi Yarışma Sekreteri gerçekleştirir ve bu her turdan sonra tekrarlanır.
Çeyrek Final: Seyirciye kapalı olarak gerçekleşecek çeyrek finalde, yarışmacılar organizasyona sundukları resmi arya listelerinden kendi seçtikleri bir arya ile jürinin seçtiği ikinci bir aryayı piyano eşliğinde seslendirirler. Yarı final için 20 yarışmacı seçilir.
Yarı Final: Seyirciye açık olarak gerçekleşecek yarı finalde, yarışmacılar resmi arya listelerinden jüri tarafından seçilecek iki aryayı piyano eşliğinde seslendirirler. Final için sekiz yarışmacı seçilir. Finale kalan yarışmacılar,
10 Eylül 2015 Perşembe günü prova yapacaklardır.
Final: Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşliğinde dinleyicilere açık konser şeklinde gerçekleşecek finalde her finalist önceden bildirmiş olduğu iki aryadan jürinin onayladığı birini seslendirir.
KORREPETİTÖRLER
Ön elemelerde korrepetitör yarışma tarafından ücretsiz olarak sağlanacaktır. Ancak adaylar, başvuru formunda belirtmek ve masraflarını üstlenmek kaydı ile kendi korrepetitörleriyle ön elemeye girmekte serbesttir.
İstanbul’da gerçekleştirilecek final serisinin tamamında yarışmacılar, yarışma organizasyonu tarafından ücretsiz temin edilen prova ve yarışma korrepetitörleri ile çalışırlar. Yarışmacı, korrepetitör ile her turdan önce 20 dakika çalışma hakkına sahiptir; prova saatleri ve sırası, kura çekimi ile belirlenen yarışma sırasına göre düzenlenir.
KONAKLAMA
Yarışmacıların yol, otel ve yemek masrafları kendilerine aittir. İstekleri üzerine İstanbul’da kalabilecekleri bir otel listesi organizasyon tarafından kendilerine bildirilebilir.
Finale kalan yarışmacıların 2 gecelik otel masrafları (oda kahvaltı) organizasyon tarafından karşılanacaktır.
DÜZENLEYENLER
İstanbul Kültür Sanat Vakfı
Türkiye’nin kültür ve sanat alanında faaliyet gösteren en eski ve aktif kurumu olan İstanbul Kültür Sanat Vakfı, uluslararası alanda sanat ve kültür yaşamına katkıda bulunarak sanat yoluyla küresel bir farkındalık hissi yaratmak amacıyla Dr. Nejat F. Eczacıbaşı’nın önderliğinde 1973 yılında kuruldu.
İlki 1973 yılında gerçekleştirilen İstanbul Festivali, Türkiye ile birlikte çeşitli ulusların farklı sanat disiplinlerindeki örneklerinin yanısıra, programında seminer ve konferanslara da yer verdi. 2007 yılında kuruluşunun 35. yılını kutlayan İstanbul Kültür Sanat Vakfı, her yıl Nisan ayında Uluslararası İstanbul Film Festivali’ni, iki yılda bir Mayıs-Haziran aylarında Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali’ni, Haziran-Temmuz aylarında Uluslararası İstanbul Müzik Festivali’ni, Temmuz ayında Uluslararası İstanbul Caz Festivali’ni ve her iki yılda bir Ekim-Kasım aylarında Uluslararası İstanbul Bienali’ni düzenliyor.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı, festivaller ve bienalin yanı sıra, yurtdışı etkinlikler, ortak projeler, kültürlerarası programlar, sempozyum, panel ve atölye çalışmaları ile yılda 2.500 sanatçıyı konuk ediyor.
www.iksv.org
La Scala Akademisi
Dünyanın en önemli opera sahnelerinden La Scala Tiyatrosu’nun açılışı, 3 Ağustos 1778’de Nuovo Regio Ducal Teatro alla Scala adı altında Salieri’nin L’Europa riconosciuta yapıtıyla olur.
Döneminin önemli müzik olaylarına şahitlik eden, bir çok ünlü operanın dünya prömiyerleri de dahil olmak üzere belli başlı yapıtları sahneleyen La Scala, 230 yıllık tarihinde Arturo Toscanini, Tullio Serafin, Victor de Sabata, Carlo Maria Giulini, Guido Cantelli, Claudio Abbado ve Riccardo Muti gibi bir çok önemli birinci şefle çalışır.
La Scala Tiyatrosu’nun müzik kültürünü yayma amacıyla 1997’de oluşturduğu La Scala Tiyatrosu Sahne ve Gösteri Sanatları Akademisi Vakfı, Aralık 2001’de kurduğu Akademi’de genç ve yetenekli müzisyenleri eğitmeye devam ediyor.
www.accademialascala.org
DANIŞMA KURULU
Şule SOYSAL Büyükelçi (E)
Zeynep ORAL Gazeteci-Yazar
Özalp BİROL Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kültür ve Sanat İşletmesi Genel Müdürü