Türkiye’nin arp sanatçısı Şirin Pancaroğlu, Cafe Tango 18.11.2015 Çarşamba, saat: 20:00'de Nilüfer Belediyesi, Nazım Hikmet Kültür Evi'nde Bursalı tango ve müzikseverlerle buluşuyor. "Cumartesi Sabah Konseri" etkinlikleri kapsamında 21 Kasım Cumartesi, saat: 11:00'de Pera Palace Hotel Jumeirah – Grand Pera'da, 25.11.2015 Çarşamba, saat: 20:00'de Soprano Ece İdil ve arp sanatçısı Şirin Pancaroğlu, Schubert’ten Brahms’a, Debussy’e, Faure’den Lorca’ya liedlerden milongolara geniş bir coğrafyadan özel bir dinleti sunuyor.
18.11.2015 Çarşamba, saat: 20:00
Nilüfer Belediyesi, Nazım Hikmet Kültür Evi
Cafe Tango Bursalı tango ve müzikseverlerle buluşuyor
İlk albümüm Hasret Bağı’nda arbın müzikal olanaklarının genişliğine güçlü bir kanıt oluşturan yapıtları bir araya getirmeye çalıştım. Altı farklı ülkeden oniki tanınmış bestecinin yapıtlarıyla örneklenen üçyüzyılın müzik biçem ve gelenekleri, çalgının çok boyutluluğunu ve anlatımcı gizil gücünü sergiliyor. Posse’nin virtüözitesi, Ginastera’nın saydamlığı, Debussy’nin göksel tablolarıyla, Dirié’nin renkten renge giren kendine özgü dili, arbın çağrışımlara açık sesinde doğal bir yankı buluyor. Geniş bir yelpazeye açılan müzik yaklaşımıma bir örnek olan albüm gerek burada yer alan bestecilerin engin bir coğrafi alanı içine almaları, gerekse kucakladıkları üçyüzyıllık dönem itibarıyle, ilgi alanımın merkezinde bulunan özelliklerin bir aynası.
Scarlatti, Couperin, Posse, Handel, Ginastera, Piazzolla, Glinka, Salzedo, Albeniz, Faure, Debussy ve Dirie’den eserler.
1988, Kalan Müzik.
Şirin Pancaroğlu/Arp sanatçısı
Washington Post gazetesi tarafından “uluslararası ölçekte büyük bir yetenek” olarak nitelendirilen arp sanatçısı Şirin Pancaroğlu için müzikte çoğul kimlik arayışları önemli bir uğraştır. Klasik müzik geleneğinden yetişen Türkiye’nin önde gelen arp sanatçısı aynı zamanda geleneksel Türk müziği, doğaçlama, tango ve avangart türlerindeki çalışmaları ve mizansen içeren performanslarıyla övgüler alırken, bir yandan da klasik çizgideki arp konserlerini sürdürmektedir. Farklı soluklardan yorumcu ve bestecilerle yaptığı işbirlikleriyle dikkat çeken Pancaroğlu, müzik tarzlarını birbirinden ayıran tanımları neredeyse ortadan kaldıran, yeni müzik tarzlarına kapı açan bir duruş sergilemektedir.
Güçlü yorumları ve çok yönlü sanatçı kişiliğiyle öne çıkan Pancaroğlu 2010 yılından bu yana rengarenk işbirlikleri içeren “Elişi”, “Cafe Tango” ve “Resonating Universes” başlıklı üç projesiyle turnelere çıkmaktadır. 20 yıl yurt dışında kaldıktan sonra 2000 yılında Türkiye’ye dönen sanatçı, o günden bugüne “köklerinin” izini sürmekte; yerel ile evrensel olanı incelikli bir fikriyat içerisinde buluşturup müzik projelerine yansıtmaktadır.
Kayıp bir çalgı olan Osmanlı-Türk arpı “çeng” i diriltmek üzere 2007’den bugüne çalışmalar yapan Pancaroğlu, bu IMG_0019-bTürkiye’deki tango geleneğini yeniden canlandırmayı hedefleyen “Cafe Tango” albümünü 2014’te yayınlamıştır. 2013’te okuyucu ve besteci Bora Uymaz ile yakın bir çalışma sürecine giren sanatçı, bu işbirliği ekseninde “Çengnağme” ve “Cafe Tango” albümlerini hayata geçirdi. İkili mistik yaklaşımlar temeline oturan “Şimdi Ensemble” ı birlikte kurarak birlikte pek çok konser vermeye başladılar. Bora Uymaz’ın teşviğiyle beste denemelerine başlayan Pancaroğlu, 2014 Amasya Altın Elma Beste Yarışmasında üçüncülük ödülüne layık bulundu.
1968 yılında Ankara’da doğan Şirin Pancaroğlu Avrupa’daki eğitimini Cenevre Konservatuvarında, ABD’deki eğitimini ise İndiana Üniversitesi Müzik Fakültesi’nde yüksek lisans derecesiyle tamamladı. 1988’ten bu yana yurt içi ve dışında Hasret Bağı, Kuyruklu Yıldız Altında, Barokarp, Eski Dünya-Yeni Dünya, İstanbul’un Ses Telleri, Elişi, Resonating Universes, Çengnağme ve Cafe Tango başlıklı albümleri yayınlandı.
Türkiye’deki tüm uluslararası festivallerin yanısıra Fransa, İngiltere, Almanya, Belçika, Hollanda, İsveç, Danimarka, Sırbistan, Slovenya, Makedonya, Kosovo, A.B.D., Meksika, Brezilya, Hawaii, Japonya, Kore, Singapur ve Malezya’da konserler verdi. Printemps des Arts, Festival de la Harpe en Avesnois, Berlioz Festivali, Trièves ve Chirens Festivalleri, Villeveyrac Müzik Haftaları, Millenium Stage, Imagine New Music Festival, Ebb and Flow Arts Festivali, Uluslararası Dinan Arp Buluşmaları, Hollanda Festivali, Edinburgh Uluslararası Arp Festivali, Seduced by the Harp Festivali, Festival del Centro Historico de la Cuidad de Mexico, Kosovo Dam Festivali, Uluslararası Belgrad Arp Festivali, Uluslararası Rio de Janeiro Arp Festivali, Üsküp Yaz Festivali ve Sound Festivaline solist olarak katıldı.
Çalgısının Türkiye’de ki tanıtımına katkıda bulunmak ve kullanımını yaygınlaştırmak için 2007 yılında Arp Sanatı Derneğini kuran sanatçı, kültürel sermaye, sivil toplum kuruluşlarının işleyişi, fon kaynakları, işbirlikleri, müziğin Türkiye’ye özgü kültürel ve sektörel dinamikleriyle içiçe olduğu bir yöneticilik sürecinin de içine bulunmaktadır. Bir “mutfak” olarak dile getirdiği bu STK’da sanatsal fikirlerin projeye dönüştürülmesi, fonlanması, yönetimi ve icraatında bizzat yer alarak hem arpı, hem de onun bu topraklardaki tarihsel muadili olan çeng’i festivaller, albümler ve konserler aracılığıyla farklı kitlelerle buluşturdu.
Derneğin vizyonu doğrultusunda, okullardan semt kültür merkezlerine, TV performanslarından açık hava konserlerine ve prestijli konser salonlarına uzanan bir konum ve kitle çeşitliliği içerisinde hali hazırda çalışmalar yapmaktadır.
Bir dönem akademisyenlik yapan Pancaroğlu, bunun yanısıra uzun yıllar eğitimci kimliğiyle çocuklar ve yetişkinlerle birarada oldu. Bu birikimlerini çeşitli mesleki yayınlarda ve gazetelerde kaleme aldığı müzik yazılarıyla okurlarla paylaşan sanatçı, Dünya Arp Kongresi yönetim kurulu üyesi olup, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Takdir Ödülü, 19 Mayıs Üniversitesi “En İyi Virtüoz” Medya Ödülü ve Çağdaş Gazeteciler Derneği ödüllerine layık görülmüştür. Ressam Utku Dervent ile evli olan Şirin Pancaroğlu’nun 7 yaşında bir oğlu var. Doğada yürüyüş, mutfak, fotoğraf ve kırsal Türkiye gezileri tutkuları arasında yer almaktadır.
21.11.2015 Cumartesi, saat: 11:00
Pera Palas Cumartesi Konserleri kapsamında solo resital
Türkiye’nin önde gelen arp sanatçısı Şirin Pancaroğlu, "Cumartesi Sabah Konseri" etkinlikleri kapsamında 21 Kasım'da Pera Palace Hotel Jumeirah – Grand Pera'da sizlerle olacak.Akustik atmosferinde müziğin büyüleyici tınılarını buluşturan Pera Palace Hotel Jumeirah, yeni sezon Cumartesi Sabah Konserleri’nde sizleri yine Türkiye’nin uluslararası boyutta ün yapmış sanatçılarıyla buluşturuyor. Otelin en ihtişamlı salonlarından olan Grand Pera’da 21 Kasım’da sahne alacak Şirin Pancaroğlu, dinleyicilerine keyifli dinletiler sunacak.
Klasik müzik geleneğinden yetişen Türkiye’nin önde gelen arp sanatçısı Şirin Pancaroğlu, aynı zamanda geleneksel Türk müziği, doğaçlama, tango ve avangart türlerindeki çalışmaları ve mizansen içeren performanslarıyla da tanınır. Washington Post gazetesi tarafından “uluslararası ölçekte büyük bir yetenek” olarak nitelendirilmiştir. Türkiye’deki pek çok uluslararası festivallerin yanı sıra Fransa, İngiltere, Almanya, ABD, Brezilya, Japonya ve daha birçok ülkede konserler vererek Ülkemizi muhteşem bir şekilde temsil etmiştir. Ayrıca kendisi 2014 Amasya Altın Elma Beste Yarışmasında üçüncülük ödülü, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Takdir Ödülü, 19 Mayıs Üniversitesi “En İyi Virtüoz” Medya Ödülü ve Çağdaş Gazeteciler Derneği ödüllerine layık görülmüştür.
Arpejli Liedler ile Bir Avrupa Gezisi
25 Kasım 2015 Çarşamba, saat: 20:00
Martı Istanbul Hotel, İstanbul
Ece İdil, Şirin Pancaroğlu ve Hakan Çelik, 25 Kasım'da Martı Istanbul Hotel'de bir araya geliyor.
Ece İdil: Soprano
Şirin Pancaroğlu: Arp
Hakan Çelik: Moderatör
Soprano Ece İdil ve arp sanatçısı Şirin Pancaroğlu, Schubert’ten Brahms’a, Debussy’e, Faure’den Lorca’ya liedlerden milongolara geniş bir coğrafyadan özel bir dinleti sunuyor. Siyaset ve ekonomi yazılarının yanında TV – radyo programları yapan, bir müziksever olan gazeteci Hakan Çelik sanatçılarla sohbet ediyor.