DEVLET TİYATROLARI ORHAN ASENA’YI YERLİ OYUNLARLA ANACAK…

DEVLET TİYATROLARI ORHAN ASENA’YI YERLİ OYUNLARLA ANACAK
 

FESTİVAL AÇILIŞINA DİYARBAKIRLI SANATSEVERLER YOĞUN İLGİ GÖSTERDİ

Diyarbakır Devlet Tiyatrosunun ev sahipliğinde bu yıl 14’üncüsü düzenlenen ‘Diyarbakır, Orhan Asena Yerli Oyunlar Tiyatro Festivali’, Konya Devlet Tiyatrosu tarafından sahneye uyarlanan “Fatih (Bizans Düştü)” oyunuyla başladı.
Sanatseverlerin yoğun ilgi gösterdiği festivalin açılış törenine Diyarbakır Vali Yardımcısı Mehmet Çağrı Özpolat, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Necat Birecik, Devlet Tiyatroları Başrejisörü Sinan Pekintonve çok sayıda davetli katıldı.
Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi Orhan Asena Sahnesinde festivalin açılış konuşmasını Diyarbakır Devlet Tiyatrosu Müdürü Gonca Coşkun yaptı.
Coşkun, Devlet Tiyatrolarının yerli oyun yazarlarının yetişmesinde ve Türk oyun yazarlarının dünya arenasında tanıtılmasında öncü olduğunu belirterek, Orhan Asena’nın adını ve Türk tiyatrosuna bıraktığı tüm değerleri andıklarının altını çizdi.
Devlet Tiyatroları Başrejisörü ve Diyarbakır Vali Yardımcısı Mehmet Çağrı Özpolat da sırasıyla konuşmalarını gerçekleştirdiler.
“Üstadımız Orhan Asena’nın topraklarına hoş geldiniz” diyerek sözlerine başlayan Pekinton, “Orhan Asena’nın Diyarbakır toprağı ile harmanlanmış sanatçı kişiliğinde, bu coğrafyanın acıları, neşeleri, sorunları, heyecanları nasıl olmaz? Orhan Asena’nın ışığı ile yola çıkan bizlerin mayasında, üstadın anlattığı hikâyeler nasıl derin izler bırakmaz?  Ve bizler, tiyatro sanatına gönül verenler, bu hikâyelere yeni hikâyeler eklemek için nasıl heyecan duymayız? Biz buraya başka başka, kendi öz toprağımızdan hikâyeler anlatmaya geldik. Çünkü biz sadece anlattıkça var olabiliriz” ifadelerini kullandı.
    Diyarbakır Vali Yardımcısı Mehmet Çağrı Özpolat ise Diyarbakır’ın festivaller kenti olduğunu söyleyerek şöyle konuştu:

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Orhan Asena Yerli Oyunlar Tiyatro Festivali” bu yıl 14’üncü kez tiyatroseverlerle buluşacak.

Ev sahipliğini Diyarbakır Devlet Tiyatrosunun yaptığı festival, Turan Oflazoğlu’nun yazdığı ve Bengisu Gürbüzer Doğru’nunyönettiği,Konya Devlet Tiyatrosu yapımı “Fatih (Bizans Düştü)” oyununun Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi Orhan Asena Sahnesindeki gösterimi ile 1 Nisan Cumartesi günü başlayacak.

Diyarbakırlı oyun yazarı Orhan Asena’nın anısına adanan “Orhan Asena Yerli Oyunlar Tiyatro Festivali’nde,Konya, İstanbul, Bursa, Ankara, İzmir ve Van Devlet Tiyatroları seçkin eserlerini tiyatroseverlerin beğenisine sunacak.

Kuruluş amaç ve ilkeleri doğrultusunda 68 yıldır ulusal tiyatromuzun gelişmesine öncülük eden Devlet Tiyatroları, kültürümüzü ve onu oluşturan değerleri yaşatma, tanıtma görev ve sorumluluğu ile Türk Tiyatrosunun ulusal üslubunu oluşturacak oyun yazarlarını desteklemeye devam ediyor.

Devlet Tiyatroları bu amaç doğrultusunda 13 senedir Diyarbakır’da düzenlediği ve bu yıl 14’üncüsünü düzenleyeceği “Yerli Oyunlar Tiyatro Festivali”ne önem vermektedir.

Diyarbakır Devlet Tiyatrosu’nun Orhan Asena Sahnesi’nde gerçekleştirilecek olan festivalde Devlet Tiyatrosu’nun altı farklı bölgesi dokuz farklı oyunla 23 temsil verecek.

Yurt içinden çeşitli profesyoneller tarafından eğitim amaçlı atölye çalışmalarının dauygulanacağı etkinlik, 23 Nisan Pazar günü son bulacak.

Festival Programı çerçevesinde;

1, 2 ve 3 Nisan tarihlerinde Konya Devlet Tiyatrosu yapımı “Fatih (Bizans Düştü)”,

4, 5 ve 6 Nisan tarihlerinde İstanbul Devlet Tiyatrosu yapımı “Huzur”,

7 ve 8 Nisan Bursa Devlet Tiyatrosu yapımı“İstanbul Efendisi”,

9 Nisan Pazar günü Bursa Devlet Tiyatrosu yapımı çocuk oyunu “Pisi Pisi Müzikali”,

10, 11 ve 12 Nisan tarihlerinde Ankara Devlet Tiyatrosu yapımı “Felatun Bey ile Rakım Efendi”,

13 ve 14 Nisan tarihlerinde Van Devlet Tiyatrosu yapımı “Hıdrellez”,

18 Nisan Salı günü İzmir Devlet Tiyatrosu yapımı çocuk oyunu“Ayışığı Sirki”,

19 ve 20 Nisan tarihlerinde İzmir Devlet Tiyatrosu yapımı “Kurban”,

22 ve 23 Nisan tarihlerinde Ankara Devlet Tiyatrosu yapımı çocuk oyunu“Arkadaş”,tiyatroseverlerin beğenisine sunulacak.    

Sosyal medya adreslerimiz;

https://twitter.com/devtiyatro
https://www.facebook.com/devlettiyatrolari
http://www.devtiyatro.gov.tr/haberler.html

Saygılarımızla

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü
Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
Tel    :  0 312 309 39 20
Faks :  0 312 311 95 19

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir