İSTANBUL DEVLET TİYATROSU’NDA BU HAFTA OYUNLAR (16-21 Şubat 2016)

 

İstanbul Devlet Tiyatroları logo

İSTANBUL DEVLET TİYATROSU’NDA BU HAFTA (16-21 Şubat 2016 Haftalık Bülten)

 

O Y U N L A R I M I Z

ERKEK ARKADAŞ

(16-17-18-19-20-21 Şubat Cevahir 1)

Erkek Arkadaş bir Broadway müzikali… Madam Dubonnet, asil kişiliği ile Villa Caprice’te çağın öncüleri kız öğrenciler yetiştirme uğraşındadır.  Okulda, o günlerde bir karnaval balosu hazırlanmaktadır. Baloya katılmak isteyen kızlarda amansız bir yarış görülür. 

Villa Caprice’in hizmetlisi Hortense ise kızların hem arkadaşı hem de sırdaşıdır. Oyun, farklı sınıftan insanların bir araya gelebilmesi ve farklı hayatların kesişmelerini yansıtır. Kendilerine evlilik teklifi edilen kızların, yanıt sürecine gitmesi yolundaki eğlenceli olaylar, müzikli ve danslı söylencelerle sahneye aktarılmakta.

Yazar: Sandy Wilson Çevirmen: Fahrünnisa Kadıbeşegil Yönetmen: Ebru Kara Oyuncular: Ali Ersin Yenar, Gülben Başer, Yeşim Alıç, Barış Arman, Çiçek Üstün, Merve Gizem Berger, Halil İbrahim Irklı, Aykut Söyük, Nezahat Seza Yeğin, Ayça Akça, Aydan Güneş, Yağmur Şimşek, Tunahan Çilingir, Melih Şengider, Kasım Yıldırım Vardar, Cem Çelik, Alper Aksoy, Fuat Mert Başol, Başak Ova

EĞER BU BİR FİLM OLSAYDI 
(16-17-18-19-20 Şubat Cevahir 2)

1992 Yugoslavyası… Savaş her yerde… Bosna Hersek bağımsızlığını ilan etmiş… 
Saraybosna kuşatma altında… 
Bu dönemi yaşamakta olan Ziriç ailesinin hikayesini, evin büyük oğlu Alaaddin, aklında kalan anılarıyla anlatırken bizde yaşananları yakından izleme fırsatı buluyoruz… 
Eğer Bu Bir Film Olsaydı… 
Nasıl bir kurgu yapardı kimbilir…

Yazan: Almir İmsireviç Çeviren: Bilge Emin Yöneten: Bilge Emin  Oyuncular: Burak Şentürk, Mine Tüfekçioğlu, Burak Altay, Gönen Aykaç, Barış Bağcı, Berk Sezenler, Emre Yeşilöz

PROFESYONEL 

(16-17-18-19-20-21 Şubat Küçük Sahne)

Dünyaca ünlü Sırp yazar Duşan Kovaçeviç, Yugoslavya'daki büyük dönüşümünden önceki ve sonraki toplumsal-politik yaşamı, bir entelektüelin yaşam öyküsü içinde, kara-komedi türünde ve ironik bir üslupla anlatıyor. 40 yaşlarında bir edebiyat adamı, bir sekreter ve bir gizli polisin sürprizlerle dolu soluk soluğa izlenecek hikayesi.

Yazan: Duşan Kovaçeviç, Çeviren: Başar Sabuncu – Bilge Emin, Rejisör: Işıl Kasapoğlu

Oyuncular:Bülent Emin Yarar, Yetkin Dikinciler, Gülen Çehreli, Cenap Oğuz

 

İKİNCİ BÖLÜM

(17 Şubat Beylikdüzü Kültür Merkezi)

Karısını kaybetmenin acısını üzerinden atmaya çalışan bir erkek ve yeni boşanmış bir kadın. Hayatlarının ikinci bölümünde hak ettikleri aşkı bulabilecekler mi? Peki ya yıllardır evli, ama evliliğinden tatmin olmayan diğerleri…?

Yazan: Neil Simon Çeviren: Cemil Büyükutku Yöneten: Hidayet Erdinç Oyuncular: Ayşen İnci, Şahin Çelik, M.Lebip Gökhan, Veda Yurtsever İpek

TERSİNE DÜNYA

(19 Şubat Bahçelievler Kültür Merkezi)

Tüm mahalleliye yaka silktiren Bitirim leyla yine bir gece yarısı naralar atarak mahalleye girer. Neye uğradığını bilemeyen mahalle halkı öfkeyle uyanır ve ortalık karışır. Olaya mahalle bekçileri el koyar. Bu kez yakayı kurtaramayan Bitirim Leyla, mahalle bekçisine hakaretten içeri atılır. Bitirim Leyla içerideyken, namuslu bir ev erkeği olan kocasını ve delikanlı oğlunun namussuz kadınların eline düşmesini dert eder. Cezaevinden çıkıp merakla mahalleye dönen Bitirim'in başına bakalım neler gelecek… Orhan Kemal'in aynı adlı romanından sahneye uyarlanan Oyunda kadın-erkek kimlikleri tersine çevrilerek sistemin çarpıklıkları ortaya konuyor.

Yazan: Orhan Kemal Uyarlayan: Mustafa Gültekin Yöneten: Elif Erdal Oyuncular:Özlem Güveli Türker, Hülya Çelik, Ozan Uçar, Fikret Urucu, Zeliha Güney, Serap Eyüboğlu, Gılman Kahyaoğlu, Seval Gökçe,Fatma Öney, Jale Çiçek, Ayla Baki Yücesoy, Nurhayat Boz, Melek Gökçer, Suna Selen, Çiğdem Aygün, Yıltan Kahraman, Vehbi Akıntürk, Meriç Akay, Ezgi Baykal, Füruzan Çokol, Lalizer Kemaloğlu, Tilbe Taşlı, Hakan Dülger, Onur Erolus, Doruk Ordu, Deniz Gürzumar, Eda Şahin, Nevzat Cengiz

SERSEM KOCANIN KURNAZ KARISI

(19-20 Şubat Küçükçekmece Kültür Merkezi)

"Öyle bir tiyatro ki buram buram biz koksun, hem de çağa uygun olsun…"
Bu sözlerle başlar serüven… Moliere'nin oyununu çalışan Tomas Fasülyeciyan ve tüluat oyunlarıyla üstadı Küçük İsmail Efendi arasında anlaşmazlıklarla sürüp gider…
Haldun Taner'in yazdığı bu oyun Türk Tiyatrosu'nun kimlik arayışını anlatan gerçek ve komedinin iç içe geçtiği "oyun içinde oyun" kurgusuyla tiyatromuzun en iyi örneklerinden biridir

 Yazan : Haldun Taner Yöneten : Nur Subaşı Oyuncular:Murat Karasu,Mehlika Balkan,Saydam Yeniay,Rüyam Dirin,Ali Fuat Çimen,Filiz Kılıç,Şamil Kafkas,Nurettin Özşuca,Ediz Akşehir,Orkun Gülşen,Ergun Akvuran,Mert Egemen,Ferdi Atuner

 

ÇEHOV MAKİNASI

(16-18-20-21 Şubat Üsküdar Tekel Sahnesi)

İçinde Çehov’un da karakter olarak yer aldığı bu şiirsel oyun, büyük bir yazarın yaşam ve ölümü arasındaki döngüde oyunlarında yaratmış olduğu kendi karakterleriyle buluşması biçiminde gelişiyor. Bu karakterler özünü taşımakla birlikte, ait oldukları oyundan bağımsızlaşmış, sanki uzaydan Çehov’un düşlerine düşmüş hayaller gibidirler. Farklı bir düzlemde ve farklı bağlamlarda oluşmuş sahnelerde bir araya gelirler. Çehov’un anlatmış olduğu gerçeklikleri, yazgılarını belirlediği kendi karakterlerine ve yine kendi üzerinden sorgulatması biçiminde gelişen bir tür karşılaşmalar zinciri… Bu absürd ve gerçeküstü serüvenin Çehov’dan bizlere ulaşan ve günümüz gerçekliğini de halkaları arasına alan bir zincir…

Yazar: Matei Visniec Çevirmen: Mete Gürman Yönetmen: Müge Gürman Oyuncu: Fatih Sönmez, Hakan Vanlı, Levent Öktem, Şahin Çelik, Erkan Taşdöğen, Nalan Okçuoğlu, Sanem Öge, Toygun Ateş, Alper Saldıran, Çağrı Şensoy, Pınar Tuncegil, Arda Baykal, İsmet Vural, Didem Ertan, Aslı Özsaraç, Duygu Gökhan, Eren Balkan

 

MEDEA KALİ

(17-19-20 Şubat Üsküdar Stüdyo Sahnesi)

Gorgonların en korkuncu, göz göze geldiği her şeyi taşlaştıran Medusa ve Hindu mitindeki yaratan ve yok eden, koruyucu ana Tanrıça Kali kadın arketipleriyle harmanlanarak Laurent Gaudé tarafından yeniden ele alınan Medea efsanesi…

Argonot Jason, Yunan Mitolojisinde dünya iktidarının simgesi  olan “Altın Post”u  ele geçirmek için, Gürcü topraklarındaki Kolhis Krallığı’na gelir. Jason’a âşık olan kralın kızı büyücü Medea, güçleriyle onun “Altın Post”u almasına yardım eder; kardeşini öldürür ve baba yurdu Kolhis’i terk eder. Jason’un peşinden geldiği Korint’de yapayalnız kalan Medea, iktidar için Jason’un kralın kızıyla evleneceğini öğrendiğinde, intikam için çocuklarını öldürür.

Oyun, bu andan sonrasını konu alıyordur. Yunan topraklarını terk etmiş olan Medea çocuklarının mezarına geri döner. Öfkesi hala dinmemiştir. Onların bu topraklarda gömülü olmalarına katlanamaz. Yolda, tanımadığı bir adam onu izlemiştir. Yaklaşmaya cesaret edemeden… Çünkü çocuklarını öldürdükten sonra Medea’nın baktığı her şey artık taşlaşıyordur, Medusa olarak. Ama sadece o da değildir, çünkü Medea Kali Kolhis ovalarının çok daha uzağından gelmektedir. Ganj nehrinin kıyılarında doğmuştur. Tanrıça Kali’nin güçlerine de sahiptir. Kali, hem Ana Tanrıça, kendisine sığınan aşağılanmış, dışlanmış, ezilmiş, zulme uğratılmış, zayıf yavrularını çok şiddetli ve vahşi şekilde koruyan; hem Kanlı Kara Dişi, evrendeki zararlı enerjileri uzaydaki kara delikler gibi yutup içine alarak, karanlığı yok eden; hem de Savaşçı Tanrıçadır.

Sadece ardındaki bu yabancının yaşamını sürdürmesine izin veriyordur, onun varlığını seviyor, onunla konuşuyordur.  Bu yabancı belki de onun aşığı olacaktır, belki de en tehlikeli düşmanı?

 

PURNİMA VE SIRLAR ORMANI

(20 Şubat Beylikdüzü Kültür Merkezi/21 Şubat Cevahir 2)

Güzeller güzeli Hint prensesi Purnima, Wenteka dağlarının ardındaki Indra nehrinin suyundan içerek sonsuz güzelliğe kavuşulabileceğini öğrenir. Hemen yollara düşer ve sırlarla dolu ormandan geçerek Indra'ya ulaşmaya çalışır. Bu yolculuk sırasında bir sürü hayvan dostu olur, onlardan bir sürü ibret hikâyesi dinler ve sonunda Indra nehrine ulaşır. Bakalım Purnima sonsuz güzelliğe kavuşabilecek mi?

Yazan: Günay Ertekin – Handan Ergiydiren Doğan Yöneten:  Handan Ergiydiren Doğan

Oyuncular: Selda Özler, Aybüke Eryiğit, Barış Tuğsan Gür, Selvin Konuk, Muzaffer Demirel, Huri Gonca Gümüşayak, Begüm Mısırlı, Sezen Ünal


BARIŞ GEZEGENİ 
(20 Şubat Bahçelievler Kültür Merkezi/21 Şubat Küçükçekmece Kültür Merkezi)

Güzel bir gemide yaşayan altı çocuk. Oyun oynamak için ailelerinden habersiz sandalla bir yolculuğa çıkarlar. Ancak ufukta görünen korsan gemisi ve fırtına onları çok korkutur. Çocuklar çoktan pişman olmuşlardır ama yapacak hiçbir şeyleri de yoktur. Peki, şimdi ne olacaktır?

Yazan: Ülker A. Köksal Yöneten: Levent Niş 
Oyuncular: Levent Niş, Birol Engeler, Özge Aktaş,  Arif Mustafa Güney, Bahar Çokyaşa, Sumru Yılmaz, Sinem Koşar, Özcan Akgöz, Mehmet Konu, Murat Ceylan, İpek Şen,  Özgün Bayraktar, Emre Akarsu, Mehtap Gündoğdu, Merve Akaydın, Gökçe Aktaş, Onur Nart

Sanata katkılarınızdan dolayı teşekkür eder,

http://www.istdt.gov.tr/basin-kiti 

İSTANBUL DEVLET TİYATROSU
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER BÜROSU
TEL: 0212 292 39 00 / 111-138

evetbenim4

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir