KARA TİYATRO IŞIKLARIN DANSI

IMAGE BLACK LIGHT THEATRE
IŞIKLARIN DANSI…”

Image Black Light Theatre "Işıkların Dansı"
tarih : 09.01.2009 21:00:00 – 11.01.2009 15:00:00
(Yapıldı – Saklı Haber)
mekan : Türker İnanoğlu Maslak Show Center

Eva Asterova

 

 

 

 

 

IMAGE’IN ÖYKÜSÜ 1989’da BAŞLAR.

Alexander Cihar ve Eva Asterova 1989 yılında kendi düşlerindeki bir tiyatro topluluğunu kurmak için yola çıkarlar.

Kafalarındaki düşünceye göre bu ‘’Kara Tiyatro’’ dans, modern caz, çağdaş müzik ve pantomim sentezine dayanan özel bir tiyatro olacaktır.

Bu proje devlet desteğiyle ilk gösterisini 1990’da gerçekleştirir. ‘’Caz Pantomim Öyküleri’’ ‘’Kara Tiyatro’’ ve solo pantomim gösterisinin bir birleşimi olarak, geleneksel pantomim skeçlerinin tümünü, besteci Zdenek’in müziği eşliğinde, Naima’nın caz formasyonuyla canlı olarak sergiler.

Topluluk, 1992 yılında ‘’Caz Pantomim Öykülerine’’ yeni bir yön verir. Mozaik revü ‘’Hayal’’i yazar ve sahneler. ‘’Kara Tiyatro’’ ve pantomim arasında daha sıkı bir bağlantı kurmayı başarır.

1994’ de ‘’Hayal’’i ses ve ışık efektlerini, film gösterimleriyle genişleterek ‘’Gece Uçuşu’’nu tasarlar.

‘’IMAGE’’, repertuarını sürekli güncelleştirir. Geleneksel ifade tarzlarına ek olarak, izleyicilerle bağlantı, dansa yapılan sanatsal yaklaşım, ses ve müzikle çalışma, film gösterimiyle hazırlanan ‘’Kara Tiyatro’’, özel efektlerine, sanatçıların arasındaki işbirliği de katılınca ortaya muhteşem bir gösteri çıkar.

‘’IMAGE Tiyatro’’su, bu güne kadar 6000’den fazla oyun sahnelemiştir. Grup yurtdışında Almanya, İsviçre, Belçika, İtalya, Yunanistan, Kıbrıs, Macaristan, Slovakya, Kore gibi pek çok ülkeye turneye gitmiştir.

Ayrıca ‘’IMAGE Tiyatro’’su çok sayıda saygın kurumun sosyal etkinliklerini oyunlarıyla süslemiştir. (Microsoft, Nokia, Volkswagen, Johnson&Johnson, Motorola, Münih Olimpiyat Salonundaki Bayern Werk AG).

Onbeşyılı aşkın süredir ‘’IMAGE’’ Prag kültür sahnesinde ‘’Kara Tiyatro’’ olarak çok önemli bir yer tutar. Çekoslovaklar kadar yurtdışından Prag’a gelen izleyiciler de ‘’IMAGE Tiyatrosu’’nu yakından tanırlar.

Topluluk Prag’ın tam merkezinde Paris sokağında eski şehir meydanına birkaç adım uzaklıkta bulunan salonlarında gösterilerine devam etmektedir.

Kara Tiyatro

Kara Tiyatro

Kara Tiyatro

 

Ülkemizde de bu teknik ve uygulamalar yapılmaktadır. Profesyonel tiyatroların yönetmenleri ve amatör topluluklar  oyunlarında bu uygulamalarlarla; kara tiyatro teknikleriyle izleyicilere değişik görünümler sunmaktadır.  İnternet araştırmalarımızda karşımıza çıkan önemli bir grup Yıldız Teknik Üniversitesi Kara Tiayatro grubudur.  Bu konuya yaklaşımlarında:: “Yıldız Teknik Üniversitesi Oyuncuları tarafından kara tiyatro tekniği ile hazırlanan oyun sahne üzerinde çizgi film görselliğini kullanarak seyirciye ilginç deneyimler sunmaktadır." denilmektedir.

"Denizde Karaltı Var;
Kuklaları Atölye Curcunabaz ekibinin katkılarıyla yapılan oyunu Eyüp Emre Uçaray ve Ahmet Sertan Yıldırım yönettiler.

Oyun: "Denizde karaltı Var" Yıldız Teknik Üniversitesi Tiyatro Topluluğu, Kara Tiaytro 2006

 

 

 

 Oyun, gündelik hayatta var olma savaşı veren insanı, denizin dibindeki ufak bir vadide geçen hikâyeye misafir ediyor. Kahramanımız olan kırmızı balık arkadaşları tarafından sürekli dışlandığı hissine kapılıp denizin derinliklerine doğru yol alır. Yolda karşısına çıkan bir şişenin onu yalnızlığından kurtaracak bir oyuncak olduğunu düşünür. Yeni oyuncağı sayesinde arkadaşlarının ilgisini üzerine çeker. Ancak bunun bir bedeli vardır…

 9.İstanbul Uluslararası Ülker Kukla Festivali kapsamında, 6 Mayıs 2006'da İstanbul Profilo Alışveriş Merkezi Sahnesinde,

Bursa Uluslararası Tiyatro Festivali Kapsamında, 24 Eylül 2006'da Bursa Tayyare Kültür Merkezi'nde oynamıştır."

Grubun diğer oyunları:  “Kurşun Adres Sormaz Ki “, Uçurtmayı vurmasınlar”  Grubun Kara Tiyatro hakkındaki görüşleri ve yaklaşımları : “Kara Tiyatro, diğer bir deyişle blacklight theatre terimi ilk olarak Çek Cumhuriyeti (Prag’da) 1976’da Mummenschanz ekibi tarafından sergilenen bir gösteri sonrası adını duyurmuştur. Bu dönemden sonra birçok Avrupa ülkesinde benimsenmiş ve çeşitli topluluklar tarafından yapılmaya başlanmıştır. Günümüzde daha çok performans ve animasyon amaçlı olarak kullanılan bu teknik yer  yer  tiyatro oyunlarında da özel efekt ve mekan yaratmak için kullanılmaktadır.

Dünya tiyatrolarında uzun yıllardır kullanılan bu teknikle sahne
üzerinde imkânsız görüntüler elde edilir ve bu teknik sağlam bir dramaturjik kurgu ve güçlü bir mizahla birleşince seyirciye etkileyici, alışılmadık ve unutulması zor bir görsellik sunar.”

Bilgi Kaynağı:  http://karatiyatro.blogspot.com/

IMAGE BLACK LIGHT THEATRE
IŞIKLARIN DANSI…”

bilet fiyatları 1. KATEGORİ: 45,00 TL
2. KATEGORİ: 35,00 TL
3. KATEGORİ: 25,00 TL
http://www.biletix.com/event.htm?id=KTTA1

Haber: İleti Haber: biletix
Haber düzenleme: Tevfik Yalçın
Haber Kaynak: google.web
http://www.blacklight-theatre.com/a_more.html

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir