VI.İstanbul Uluslararası Bale Yarışması/Ballet Competition

İstanbul Uluslararası Bale Yarışması, Türkiye’de bale sanatının profesyonel olarak ve akademik kurallar çerçevesinde sahnelendiği tek kurumsal yapı olan Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nün, ülkemizin sanatsal kimliğinin vurgulanması ve dünya dans sanatına yeni açılımlar kazandırması hedefiyle ilk kez 2008’de düzenlenmiştir.
Kurulduğu yıldan itibaren dünya sanat arenasında ülkemizin haklı gururu olan, uzun yıllara dayanan köklü bale ve dans geçmişleri olan ülkelerin yanında, onlarla mukayese edilebilme çizgisine ulaşan, 2008 yılının Eylül ayından itibaren İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı desteğiyle projelendirilen ve iki yılda bir düzenlenmesi planlanan yarışma daha ilk yılında büyük başarı elde etmiş ve ilk yarışma sonrasında 17 Haziran 2009’da merkezi Moskova’da bulunan “Uluslararası Bale Yarışmaları Federasyonu” (IFBC) tarafından oybirliğiyle üyeliğe kabul edilmiş ve üyeliği süresince, diğer uluslararası yarışmaların yanında seçkin bir yer edinmiştir.
Yarışmanın ilk yılına özel olarak dünyadaki benzerlerinden ayrılan bir özelliği de düzenlendiği ilk yılından itibaren ulusal televizyon yayını ile canlı olarak yarışmanın tüm aşamalarının seyirci ile paylaşılması olmuştur. Günümüzde Türk Balesi ve dansçıları, bir Uluslararası Bale Yarışması düzenleyerek Dünya çapındaki muadilleri gibi, genç dansçıların kariyerlerine katkı sağlamanın yanı sıra, değerli jüri üyeleriyle de fikir alışverişinde bulunarak, onların tecrübelerinden faydalanarak, diğer yarışmacılarla ortak bir platformda buluşma, vizyonlarını ve sanatlarını geliştirecek bir okul ortamında bulunma fırsatı vermektedir.
Uluslararası İstanbul Bale Yarışması, tüm ülkelerden kadın ve erkek profesyonel dansçılara ve, konservatuar ve dans akademilerinde eğitim gören öğrencilere açıktır. 15-19 yaşları arasındaki yarışmacılar küçükler kategorisinde, 20-24 yaşları arasındaki yarışmacılar ise büyükler kategorisinde yarışmaktadır. Bu kategoriler de kendi aralarında Kızlar ve Erkekler olarak da ikiye ayrılmaktadırlar. Benzerlerinden farklı olan bu sınıflandırma ile, daha fazla sanatçının yarışmaya katılımı ve ödül kazanması amaçlanmaktadır.
İki senede bir yapılan bu organizasyon ile önemli dansçı ve koreografların yetişmesine olanak sağlanmakta olup, Türk Balesi’nin dünya çapında saygınlığını arttırmaktadır. Aynı zamanda da katılan ve ödül kazanan sanatçılara da kendilerini farklı arenalarda tanıtıp, yeni kontratlar elde etmektedirler.
Uluslararası İstanbul Bale Yarışması’na bugüne kadar Bale sanatında kendini kanıtlamış aralarında Yury Grigorovic, Irek Muhammedov, Vladimir Malakov, Vadim Pisarev, Olivier Patey, Evelyn Terri, Sakiko Arai, Jae Keun Park, Sue Jin Kang, Septime Webre, György Szakaly, Margherita Parilla, Jana Kurova, Fabienne Cerrutti, Letizia Giuliani, Risima Risimkin, Mikko Pekka Nissinen, Samuel Würsten, Gulzhan Tutkibayeva, Mihaela Vieru, Roland Bokor, Szakaly György, Meriç Sümen, Sait Sökmen, Özkan Arslan, Ceyhun Özsoy, Merih Çimenciler, Geyvan Mac Millen gibi isimlerin bulunduğu çok önemli jüri üyeleri katılmışlardır.
2008 yılından beri ödül kazanan sanatçılar şu anda dünyanın sayılı bale topluluklarında baş dansçı/ solist olarak dansetmektedirler.
Örnek vermek gerekirse;
Brooklyn Mack:Washington Ballet, English National Ballet/ Baş dansçı Katya Khaniukova: English National Ballet / Baş dansçı Bahtiyar Adamzhan: Kazakistan Balesi / Baş dansçı Julian Mac Kay: Mihalilovsky Ballet, Royal Ballet, San Fransisco Ballet Oleysia Shaytonova: Latviya Operası / Baş dansçı Amanda Gomez: Kazan Operası / Baş dansçı Liudmilla Khitrova: Belarus Bolşoy Tiyatrosu / Baş dansçı Nadzeya Filipeva: Belarus Bolşoy Tiyatrosu / Baş dansçı Uluslararası İstanbul Bale Yarışması , 2014 yılından itibaren bir festivalle de taçlandırılarak, hafta boyunca çeşitli bale temsilleri ile de yarışmayı bale severler için daha renkli bir yapıya taşımıştır.

YÖNETİCİ KADROSU:
DEVLET OPERA ve BALESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Genel Müdür ve Genel Sanat Yönetmeni
Bedri Tan SAĞTÜRK
Bale Yarışması Sanat Yönetmeni
Mehmet BALKAN
Bale Yarışması Sanat Yönetmeni Yardımcısı ve Koordinatör
Demet GÖKÇELİK

6’ ncı İSTANBUL ULUSLARARASI BALE YARIŞMASI
ISTANBUL 10 -14 HAZİRAN 2024
Başvuru son tarihi video elemeleri 29 Nisan 2024
KATEGORİLER
Küçükler : 15 -18 yaş ( 2009-2006 yılları arasında doğanlar)
Yarışma başlangıç tarihi olan 10 Haziran 2024 ‘de
Büyükler : 19 – 24 yaş ( 2005 – 2000 yılları arası doğanlar)
Yarışma başlangıç tarihi olan 10 Haziran 2024 ‘de
TURLAR
1. Tur ( video seçimi ile)
2. Tur( Yarı finaller)
Tekler
2 klasik solo
1 çağdaş solo
Çiftler
1 klasik pas de deux
1 çağdaş duet
3. Tur ( Finaller)

Tekler
2 klasik solo;
1 çağdaş solo
Çiftler
1 klasik pas de deux
1 çağdaş

9 Haziran 2024 Yarışmacıların İstanbul’ a gelişi ve yarışma bilgilendirme toplantısı
Süreyya Operası
10 Haziran 2024 Küçükler Yarı finaller
Süreyya Operası
11 Haziran 2024 Büyükler Yarı Finaller
Süreyya Operası
12 Haziran 2024 Küçükler ve Büyükler Finaller
Süreyya Operası
13 Haziran 2024 Gala gecesi ve Ödül töreni provalar
AKM Türk Telekom Sahnesi
14 Haziran 2024 Gala gecesi ve Ödül töreni
AKM Türk Telekom Sahnesi
Kurallar
1.Yarışma tüm ülkelerden profesyonel olan ya da dans akademi ve konservatuvarlarında öğrenim görmekte olan tüm kadın ve erkek dansçılara açıktır.
2.Yaş kategorilerine uyulduğunu gösteren belgenin ibraz edilmesi zorunludur.
3.Katılım formu eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulmalıdır.
4.Ön eleme Videolarının en geç 29 Nisan 2024 tarihine kadar yarışma komitesine ulaştırılması gerekmektedir.
5.Video elemelerine solo danslarla katılan ve 1. turu geçen yarışmacılar, 2. ve 3. turlara da solo devam edeceklerdir. Video elemelerine pas de deux ile katılan yarışmacılar 2. ve 3. turlara da pas de deux ile devam edeceklerdir.
6.Yarışmacılara yarışma dışından eşlik edecek olan dansçıların masrafları kendileri tarafından karşılanacaktır.
7.Eşlikçi dansçılar jüri tarafından değerlendirmeye alınmayacaklar, “yarışma dışı katılımcı” olarak eşlik edebileceklerdir.
8– Video elemesini geçen yarışmacılar, “Yarı Finaller Başvuru Formu”na yarı finalde ve finalde dans edecekleri eserlerin ve koreografları ile bestecilerinin isimlerini yazacaklardır. Komite, telif sorunu olduğu tespit edilen eserlerin değiştirilmesini talep edebilir. Yarışmacı bu değişikliği yapmayı peşinen kabul eder.
9 Video elemesinden geçen ve yarışamaya katılmaya hak kazanan dansçılardan başvuru formu dışında istenilen belgeler
 Özgeçmiş,
 Üç fotoğraf, (bir portre, bir kostümlü, bir çalışma kıyafetli)
 Pasaport ya da kimlik, öğrenci olanlardan öğrenci belgesi fotokopisi,
10.Video elemesini geçen yarışmacılar, yarışma başlangıcından önce ( 9 Haziran 2024 ) 50 euro karşılığı Türk Lirasını “katılım bedeli” olarak, makbuz karşılığı yarışma komitesine ödeyeceklerdir.
11.YARIŞMACILAR TÜM SAĞLIK SORUNLARINDAN VE SAĞLIK SİGORTALARINDAN KENDİLERİ SORUMLUDURLAR.
12.Yarışmacı ile beraber gelecek olan koreograf ya da öğretmenler tüm masraflarını kendileri karşılayacaklardır.
13.Yarışmacılar kostüm, makyaj vb. malzemelerini kendileri temin edeceklerdir.
14.İsteyen yarışmacılar komite tarafından organize edilen klasik bale derslerine katılabileceklerdir.
15.Sahne ve salonlarda yapılacak olan prova saatleri ve programı yarışma öncesi yapılacak olan toplantıda belirlenecektir.
16.Tüm yarışmacıların yarışma toplantısının gerçekleştirileceği 9 Haziran 2024 tarihinde saat 16.00’ya kadar İstanbul’da bulunmaları gerekmektedir.
17.Tüm yarışmacılar yarışma komitesi tarafında ilan edilecek çalışma programlarına ve kurallarına uymak zorundadırlar.
18.İstenilen belgeleri eksik olanlar veya Komitenin ilan ettiği programa uymayanlar diskalifiye edileceklerdir.
19.Yarışmacılar her turda zorunlu repertuar listesinden seçecekleri farklı eserleri dans edeceklerdir.
20.Yarışma esnasında eser değiştirmek isteyen dansçılar istedikleri eser değişikliklerini bir önceki turun sonuçları açıklandıktan sonraki 2 saat içerisinde Komiteye bildirmek zorundadırlar.
21.Yarışmaya katılacak olan dansçıların konaklama masrafları yarışmaya devam ettikleri süre içerisinde Yarışma Komitesi tarafından karşılanacaktır. Bir sonraki tura katılmaya hak kazanamayan dansçılar, kazanamadıkları turun sonuçları açıklandıktan sonraki gün saat 12:00 den önce oteli terk edeceklerdir.
22.Yarışmaya katılacak olan dansçılara 9 Haziran 2024 tarihinde (İstanbul’a varış günü) başlamak şartıyla, yarışmaya devam ettikleri süre içerisinde günlük 20 Euro per-diem Yarışma Komitesi tarafından ödenecektir. Bir sonraki tura katılmaya hak kazanamayan yarışmacılara kazanamadıkları turun sonuçları açıklandığı gün son kez per-diem ödenecektir. Ödüle hak kazanan yarışmacıların son per-diem ödemesi 14 Haziran 2024 (Gala Gecesi ve Ödül Töreni günü) için yapılacaktır.
KATILIMCILARIN DİKKATİNE :
a) İkinci tur için gelen tüm sanatçılar komiteye (demetbg62@gmail.com) kendilerinin veya 18 yaşından küçükler ise ebeveynlerinin Euro Banka Hesap IBAN numaralarını bildireceklerdir.
YARIŞMA İŞLEMLERİ
1. Video başvuru formları internet sitesinden temin edilecektir.
2. Solo katılacaklar için 5 dakika, Çift katılacaklar için 8 dakikayı aşmayacak şekilde hazırlanacak video için istenilen hareketler ve program bilgileri şöyledir:
a- Adı, Soyadı, Yaşı, Ülkesi açık şekilde ilk bölüme yerleştirilecek.
b- Orta, Jump egzersizleri ( yalnızca junior kategorisi için) ve Zorunlu Repertuvar listesinden seçilecek bir  klasik varyasyon veya pas de deux ikinci bölümde yer alacaktır (“orta”da bir kombinasyon ve “jump”da bir kombinasyon) point ile).
c- Tüm Videolar müzik eşliğinde hazırlanacaktır.
d- Son Video başvuru tarihi olan 29 Nisan 2024 ’den sonra elimize ulaşan başvurular kabul edilmez ve teknik gecikmelerden kurumumuz sorumlu olmaz.
Başvuru belgeleri aşağıdaki adrese gönderilecektir.
(demetbg62@gmail.com)
İSTENİLEN TEKNİK BİLGİLER
Yarışmacılar gerçekleştirecekleri performans için müzik kayıtlarını flash bellekte wav ya da mp3” formatında yanlarında getireceklerdir.
Yarışma esnasında sahnede :
 Arkada beyaz fon ( light drop )
 Yanlarda siyah kulisler
 Sahne üzerinde bulunan spotlar sayesinde genel aydınlatma
 Yerde gri veya siyah dans muşambası kullanılacaktır.
Yarışma esnasında yarışmacılar klasik repertuvar programlarında sadece 1 adet ışık planı kullanarak yarışacaklardır. Modern repertuvar programlarında ise farklı ışık planı talep edebilirler.
Yarışmanın yapılacağı sahne ölçüleri genişlik 10 metre ve derinlik 8 metredir; ancak gala gecesi ve ödül töreninin yapılacağı sahne (AKM) 18 metre genişlik ve 20 metre derinliktir.
JÜRİ VE PUANLAMA
1. Jüri değerlendirmesini 25 puan üzerinden yapacaktır.
2. Ortalamaları yüksek olan yarışmacılar bir üst turda yarışmaya hak kazanacaklardır.
3. Yarışmacıların jüri üyelerinden belge isteme ya da itiraz etme hakları yoktur.
4. Jüri üyeleri her ödülü dağıtmak zorunda değildir.
GALA GECESİ
Dansçılar yarışmada sahneledikleri eserlerden komitenin belirlediği bir tanesini (klasik yada modern) gala gecesi programı doğrultusunda yıldız sanatçılarla birlikte tekrar sahneleyeceklerdir. Gala gecesinde yarışma programında yer almayan bir eser sahnelenmeyecektir.

6. İstanbul Uluslararası Bale Yarışması Ödülleri
ÖDÜLLER
Grand Prix ( Büyük Ödül ) ….. 5.000 €
BÜYÜKLER KATEGORİSİ
Kızlar
Birinci …….3.000 €
İkinci………2.000 €
Üçüncü ……1.000 €
Erkekler
Birinci …….3.000 €
İkinci………2.000 €
Üçüncü ……1.000 €
KÜÇÜKLER KATEGORİSİ
Kızlar
Birinci …….2.500 €
İkinci………1.500 €
Üçüncü ……1.000 €
Erkekler
Birinci …….2.500 €
İkinci………1.500 €
Üçüncü ……1.000 €
Nilay Yeşiltepe Özel Ödülü

Sayfa Düzeni: Tenise Yalçın/tenise.yalcin@gmail.com – Haber İçerik: dobgm/https://www.operabale.gov.tr/tr-tr/Sayfalar/HomePage.aspx

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir