15.Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali 1 Ağustos-4 Eylül 2018

Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali, ilk defa 2004 yılında Bodrum’un tarihi değerleriyle öne çıkan şirin balıkçı kasabası Gümüşlük’te düzenlendi ve o günden beri de her yıl yazın en güzel akşamlarında klasik müzikseverlerle buluşmaya devam ediyor.
2004 yılında Piyanist Eren Levendoğlu, ve Piyanist Gülsin Onay’ın önderliğinde, küçük çapta bir piyano festivali olarak, tarihi mekân Eklisia’da başlayan serüven, bir sonraki yıl uluslararası müzik festivali sıfatıyla yoluna devam etti.
Her yıl yaz mevsiminde 1,5 ila 2,5 aylık bir dönemi kapsayan festival, yurdumuz ve dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen, birbirinden değerli müzisyenleri çatısı altında konuk ediyor. Dünyanın ve Türkiye’nin en uzun soluklu ve kapsamlı festivalleri arasında yer alan Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali, her yıl 20 ila 30 civarında konser ve gösteriyle bugüne kadar 300 civarında etkinliğe ev sahipliği yaptı. 400 yıllık bir tarihe sahip Ortodoks şapeli Eklisia’da gerçekleştirilen konserleri her yıl 10 – 15 bin civarında konuk izleme olanağı buldu. 10. yılda artan talepleri karşılamak ve daha çok izleyiciyle buluşmak amacıyla Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali, Dünyanın yedi harikasından biri olan Mausolleion Anıt Mezarı’nın yapımında kullanılan taşların çıkarıldığı, yine Gümüşlük beldesi sınırları içersinde yer alan ve bin kişinin aynı anda izleyici olarak katılımına imkân sağlayan, “Antik Taş Ocağı”nda gerçekleştirildi. 10. yıl yeniliklere ve sıçramalara sahne oldu. Önceleri Gümüşlük Kültür ve Sanat Derneği bünyesinde gerçekleşen festival, daha spesifik ve daha müzik odaklı bir yapıyı benimsediği için Bodrum Klasik Müzik Derneği çatısı altında düzenlenmeye başladı.
2006 yılında festivalin bir eğitim kurumu olarak hayata geçen Eklisia Summer Music Academy (ESMA), 2014 yılından itibaren Gümüşlük Festival Akademisi (GFA) adını aldı. GFA’da düzenlenen ustalık sınıflarında bugüne kadar usta müzisyenlerle, genç yetenekler bir araya geldi. Festival boyunca konserlere gelen müzisyenler, organizasyon kapsamında masterclasslar açarak, genç müzisyenlere ustalık dersleri verdi. Dünyanın dört bir yanından Gümüşlük’e gelen virtüözlerden ders alma fırsatını yakalayan genç müzisyenler için bu, hem unutulmaz bir tecrübe oldu hem de kursların ardından genç müzisyenler birer konser verdi. Festival kapsamında bugüne kadar 1200 civarında genç müzisyen dünyaca meşhur virtüözlerin masterclasslarına katılarak piyano, keman, viyolonsel, flüt, arp, orkestra şefliği, şan, kompozisyon ve gitar dallarında sertifika sahibi oldu. Açıldığı yıldan bu yana ESMA/GFA’ya katılan 10 öğrenci yurtdışında tam zamanlı eğitim görüyor.
2012’de Türkiye’de ilk defa Cumhuriyet tarihimizin en önemli bestecilerinden Ahmed Adnan Saygun için bir Piyano Yarışması düzenlendi. Festival kapsamında gerçekleştirilen bu yarışmada, geçtiğimiz dört yarışmada birbirinden yetenekli 100’e yakın genç piyanist, Ahmed Adnan Saygun’un adını yaşatmak için tüm hünerlerini sergiledi. Yarışmayı kazansalar da kazanmasalar da bu deneyim kariyerleri için önemli bir dönüm noktası oldu.

Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali, AB’nin EFFE etiketi ile onurlandırdığı az sayıdaki festival arasına girmiş olup, klasik müzik dünyasında 15 yıl içinde önemli bir yere gelerek, dünya müzik otoritelerinin yakından tanıdığı ve müzisyenlerce rağbet gören bir festival olma özelliğiyle ülkemizi, tüm dünyada tanıtma misyonunu sürdürmektedir.

Gülsin Onay: 15.Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali programımız:
01 Ağustos Gümüşlük Festival Akademisi Fora Baltacıgil Kontrbas Sınıfı Öğrenci Konseri
07 Ağustos Gümüşlük Festival Akademisi Dilbağ Tokay Viyolonsel Sınıfı Öğrenci Konseri
09 Ağustos Gümüşlük Festival Akademisi Alexander Markov & Erkin Onay Keman Sınıfı Öğrenci Konseri
10 Ağustos Alexander Markov( Keman) & Gülsin Onay, Piyano
12 Ağustos Cyprien Katsaris – Piyano
15 Ağustos Shaun Choo, Piyano
20 Ağustos Konrad Richter, Piyano
23 Ağustos Gümüşlük Festival Akademisi Cyprien Katsaris & Konrad Richter & Gülsin Onay Piyano Sınıfı Öğrenci Konseri
28 Ağustos “Blessing Bled “Chimanga & Dreams Band
Enerjik ve tutkulu performansıyla izleyici bir Afrika yolculuğuna çıkartan Dreams Band, Afrika enstrümanlarıyla Batı enstrümanlarını birleştiren tipik Afrika cazı tınısına sahiptir. Zimbabve’nin parlayan yıldızı BLESSING ‘BLED’ CHIMANGA’nın önderliğinde 5 yıl önce kurulan grup, son 4 yıldır tüm dünyayı kapsayan turneler gerçekleştirmiştir.
Birlikte çalmaktan duydukları hazzı Afrika’ya özgü enerjiyle buluşturan şovları tüm dünyada yankı uyandırmıştır. Şarkılarının sözleri İngilizce ve Zimbabve’nin yerel dili Shona’cadır. İkinci CD’lerinin 2018 turnesi kapsamında festivalimize katılan Dream Band, Türkiye’den önce En-donezya, Tayland, Tanzanya, Güney Afrika, Zambiya, Hindistan, Botswana ve Arjantin’de konser verdi. Blessing Chimanga dünyaca tanınan bir marimba sanatçısı, şarkıcı, besteci ve vurmalıçalgılarcıdır. Zimbabve’nin müzik elçisi olarak tüm dünyada (Asya, Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika) farklı gruplarıyla ve kültürlerarası projelerle (örneğin Zimboita, Kunzwana #1 or Mama Africa) turneler gerçekleştirmektedir.

31 Ağustos Gümüşlük Festival Akademisi Bülent Evcil & Raffaele Trevisani Flüt Sınıfı Öğrenci Konseri

1 Eylül Oran Etkin & Timbalooloo ‘Çocukça Bir Gün’
Oran Ektin, New York Times müzik eleştirmeni Ben Ratliff tarafından “büyük klarinetçi” ve “mükemmel bir doğaçlamacı” olarak tanımlanmıştır. Öğretmeni olan efsane Yusef Lateef ise “üstün özgünlüğe sahip bir besteci” olarak tanımlar. Oran Etkin aralarında GRAMMY Ödülü kazanan derleme CD’si de dahil olmak üzere birçok al-bum kaydetmiştir.
Etkin’in saksofon, klarinet ve bas-klarinet üzerindeki eşsiz hakimiyeti ve tınısı, dünyayı, kendini ve müziği keşfet-meye açıklığından kaynaklanan bir derinliğe sahiptir.
Irish Times, “Oran Etkin kulakları Batıya Afrika’ya, Uzak Doğu’ya ve Avrupa’ya açık, bir müzisyen olduğunu, yaptığı müziğin sıradan bir karışımdan öte, kendine özgü gerçek bir dünya müziği” olduğunu yazar. Bunun da farklı müzikal geleneklere duyduyğu saygıdan kaynaklandığını ekler.
Oran piyano eğitimine 5, keman eğitimine 8, saksofon eğitimine 9 ve clarinet eğitimine 13 yaşında başlamıştır. 14 yaşında tanınmış saksofoncu George Garzone ile çalışmaya başlamıştır. Daha sonra da Yusef Lateef’in öğrencisi olur. Manhattan School of Music’te Dave Liebman ve Dave Kra-kauer gibi hocalarla klasik klarinet ve kompozisyon çalışmıştır.
Çığır açan bir müzik eğitim sistemi oluşturan Oran Etkin buna Timbalooloo adını vermiştir. Bu metodun popülaritesi kısa sürede artmış ve Harvey Keitel, Naomi Watts, Liev Schreiber, Edie Falco ve Ken Burns gibi ünlü isimler tarafından desteklenmiştir. Bu isimlerin tamamı çocuklarını Oran Etkin’in Timbalooloo Müzik Sınıfları’na kaydettirmişlerdir.
2 Eylül Oran Etkin “Reimagining Benny Goodman Project“
04 Eylül 440 Tuş Kapanış Konseri
Sayfa düzeni Tenise Yalçın evetbenim
Bilgi: Gülsin Onay

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir