İZLENİMLER VE DÜŞÜNCELER
2.İstanbul Uluslararası Bale Yarışması (5–10 Temmuz 2010) tarihleri arasında yapıldı. İlki, 2008’de yapılmıştı. İki yılda bir düzenlenen Uluslar arası Bale Yarışması’nın bu yılki özelliği 2010 İstanbul Kültür Kenti’nin duyurusuyla buluşmuş olmasıdır. İstanbul Kültür Kenti ile ilgili yapılan etkinliklerden bir diğeri de I.İstanbul Uluslararası Opera Festivali’nin yapılmasıydı. İstanbul, sönük geçen kutlamaların içinde boğulup kalacaktı. Yine bu kapsamda hazırlanan “Barbaros” modern dans gösterimini ayrı bir yazıda değerlendireceğim. Sözünü ettiğim Opera ve modern dans etkinliğinin, yaratıcıları; Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğinde Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nce gerçekleştirildi. 2010 İstanbul Kültür Kenti ile ilgili ajansın sponsorluğuyla desteklendi.
5–10 Temmuz 2010 günleri arasında düzenlenen 2.İstanbul Uluslararası Bale Yarışması için ilk söyleyeceğim söz, Seçici Kurul’un, dünyanın pek az bale yarışmasında görebileceğimiz nitelikte, uluslararası düzeyde bale uzmanlarından oluşmasıydı. Türk Balesi’nin 60.kuruluş yılında dünyanın en seçkin adlarını bir araya getirmek inanılması güç başarıdır. Rengim Gökmen’in görevlendirdiği Nilay Yeşiltepe Güngör’ü belirtmeliyim. Önemli olan Yuri Grigoroviç’in Seçici Kurul başkanlığını kabul etmesiyle diğer ünlü adlar, birbirini izledi. Bu denli büyük ustaların adlarını yazıyorum; Bale tarihimiz açısından da çok önemli. Koreografilerini ve danslarını gördüğüm, bildiğim kişiler. Bu yarışmanın bir başka büyük özelliği daha var: Uluslar arası Bale Yarışmaları Federasyonu 4.Genel Kurul’un İstanbul’da yapılması. Bu da tarih düşülecek bir sanat olayı. Seçici Kurul (Jüri Üyeleri) Üyeleri: Yuri Grigoroviç, Julio Boca, Fadienne Cerutti, Meriç Sümen Kanan, Sue Jin Kang, Jana Kurova, Vladimir Malakhov, İrek Mukhamedov, Margherita Parella, Sait Sökmen, Septime Webre…
Katılımcılar yani yarışmaya katılanların içinde ödül alanları Gala Gösterim’de izledim. 2008’de ödül alanların düzeyinde değillerdi. Yarışma düzeyliydi ve TV’den yayınlanması doğru bir yaklaşımdı. Halkın ilgisi de dikkate alınmıştı. Yarışanlarını tümünü izlemedim, izlesem de bireysel değerlendirmelerim, Seçici Kurul Üyelerinin değerlendirmelerini belki de daha az yadırgardım. Gerçek olan şu ki, Seçici Kurul, Uluslararası Bale Yarışması’nı aşıyor; İstanbul Bale Yarışması’nı uluslararası düzeye taşıyordu.
Sonuçlar ne olursa olsun, İstanbul Uluslararası Bale Yarışması, Bale Festivaller Birliği’ne üye olması da ayrı bir önem taşımaktadır. İstanbul Kültür Kenti olmanın ötesine, sanat etkinlikleriyle geçecektir. Uluslararası Bale Yarışması, Uluslararası Opera Festivali İstanbul’a bir ivme kazandırdı. Bu soy etkinlikleri hem sürekli kılmalıyız, hem de ileriye götürmeliyiz.