GÖKTÜRK-2 İçin Büyük Gün: Fırlatıldı, uzayda yörüngesinde, ilk sinyal alındı…

 

GÖKTÜRK-2 İçin Büyük Gün
 

Göktürk-2’nin uzay yolculuğu, Çin’deki Jiuquan Fırlatma Üssü’nden saat 18:12'de yapılan fırlatma işlemi ile başladı. Göktürk 2 uydusu 18:26'da, 686 kilometre yükseklikteki yörüngesine oturdu.

Beşer, yaptığı açıklamada, Göktürk-2 uydusunun bugün saat 18.25'te yörüngeye yerleşmesinin ardından, 19.39'da uydunun ilk sinyalinin de başarılı şekilde alındığını ve uydu ile Yer arasındaki iletişimin sağlıklı şekilde kurulduğunu ifade etti.
Hayali gerçeğe dönüştürdük.

Uydunun çalıştığına dair testlerin de başarıyla kontrol edildiğini anlatan Beşer, bundan sonra uydunun panellerinin de yarın sabah açılacağını ve normal işlevlerine başlayacağını söyledi.

Testler tamamlandıktan sonra yarın Göktürk-2'nin uzaydan yollayacağı ilk görüntüleri almayı hedeflediklerini bildiren Beşer, “Bu tümüyle ekibin tercihi olacak. Görüntü alımından önce belki biraz daha testlere devam edebiliriz. Ancak Göktürk-2'den görüntü alabilecek durumdayız” diye konuştu.

(Basından alıntı)
evetbenim

 

Türkiye'nin yüksek çözünürlüklü yerli keşif uydusu GÖKTÜRK-2, Çin'deki Jiuquan Fırlatma Üssü'nden uzaya fırlatıldı. Yörüngeye başarıyla yerleşen uydudan ilk sinyal alındı.

Ankara'dan da takip edilen fırlatma dolayısıyla TÜBÎTAK UZAY'da TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak'ın katılımıyla tören düzenlendi.

TÜBÎTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (UZAY) ve TUSAŞ iş ortaklığı tarafından yüksek yerlilik oranıyla üretilen ve 2,5 metre çözünürlüğe sahip GÖKTÜRK-2, Türkiye saatiyle 18.13'de Çin Halk Cumhuriyeti'nin Gansu Eyaleti'ndeki Jiuquan Uzay Fırlatma Merkezi'nden uzay yolculuğuna başladı. Göktürk-2, fırlatıldıktan 12 dakika sonra saat 18.25'de 686 kilometre yüksekteki yörüngesine oturdu. Yörüngeye yerleşmesinin ardından uydudan ilk sinyal saat 19.39'da başarılı bir şekilde alındı.

GÖKTÜRK-2'nin fırlatma anı canlı yayınla Ankara'dan da takip edildi. ODTÜ yerleşkesindeki TÜBİTAK UZAY'daki törende, Çin'deki fırlatma üssü ile Ankara ve Norveç'teki yer istasyonlarında görev yapan TÜBİTAK UZAY ekipleriyle canlı bağlantı yapıldı. Çin'deki Türk görevliler, fırlatmaya dakikalar kala yapılan canlı bağlantıda, fırlatma öncesi morallerin üst seviyede olduğunu belirttiler. Tamamen Türk mühendislerince yapılan uydu ile Tük uzay tarihinde RASAT'tan sonra ikinci damganın vurulacağını kaydeden yetkililer, uydu yapımında emeği geçenlere teşekkürlerini ilettiler.

 

Türkiye'nin yüksek çözünürlüklü yerli keşif uydusu GÖKTÜRK-2, bugün saat 18.12'de Çin’deki Jiuquan Fırlatma Üssü’nden uzaya gönderilecek. Canlı yayın ile Ankara’dan da takip edilecek fırlatma sebebiyle TÜBİTAK UZAY’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı bir tören düzenlenecek.

TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (UZAY) ve TUSAŞ İş Ortaklığı tarafından yüksek yerlilik oranıyla üretilen ve 2,5 metre çözünürlüğe sahip GÖKTÜRK-2, bugün Türkiye saatiyle 18:12:52’de Çin Halk Cumhuriyeti’nin Gansu Eyaleti’ndeki Jiuquan Uzay Fırlatma Merkezi’nden uzay yolculuğuna başlayacak.

Fırlatma anı canlı yayınla Ankara’dan da takip edilecek ve ODTÜ yerleşkesindeki TÜBİTAK UZAY’da bir tören düzenlenecek. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı törende, Çin’deki fırlatma üssü ile Ankara ve Norveç’teki yer istasyonlarında görev yapan TÜBİTAK UZAY ekipleriyle canlı bağlantı yapılacak. Fırlatma süreci ile ilgili tüm bilgiler toplantıyı izleyen katılımcılarla saniye saniye paylaşılacak.

Savunma ve kalkınma alanlarında önemli ihtiyaçlarına cevap verecek uydu, dünyadan 686 kilometre yükseklikte konumlanacak. Fırlatmadan sonra ilk sinyal, Ankara’dan 21:25’te alınacak. İlk sinyalin ardından uydudan sıcaklık, akım, gerilim gibi sağlık bilgilerinin akışı başlayacak. Ardından milli uçuş bilgisayarı Bilge açılarak, uydunun roketten ayrılması sırasında oluşan takla hareketi gönderilen komutlarla durdurulacak. Uydu üç eksende kontrol edilerek, dünya üzerinde istenen noktalara bakması sağlanacak. Daha sonra güneş panelleri teker teker açılarak uydunun ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisi üretilecek. Uydudan ilk görüntülerin 25-30 Aralık tarihleri arasında indirilmesi planlanıyor.

19 Aralık’ta uzaya gönderilmesi planlanan GÖKTÜRK-2, Çin’deki olumsuz hava koşullarından dolayı uzay yolculuğuna bir gün önce başlayacak. Fırlatma rampasına yerleştirilen milli uydunun yolculuğu için son hazırlıklar yapılıyor.

Haber Kaynak ve görsel: TÜBİTAK Web Sitesi
http://www.tubitak.gov.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir